‘Jij hebt lekkere dikke billen gekregen’, ‘Moet je niet wat afvallen?’, ‘Die dikke daar aan de bar.’ of ‘Hee bolle, hoe gaat het?’ zijn opmerkingen die we allemaal hier en daar wel eens voorbij horen komen. Misschien maak je zelf ook wel eens zo’n opmerking over iemand of maken jullie binnen de vriendengroep grapjes over overgewicht. Dit wordt ook wel ‘Fat Shaming’ genoemd en is een groeiende trend, mede omdat ook het aantal mensen met overgewicht langzaam blijft stijgen.
Onderzoek onder 6.000 volwassenen wees uit dat lachen om iemands gewicht een zeer ernstige invloed heeft op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van iemand met overgewicht. Meer nog dan dat seksistische of racistische opmerkingen dat hebben.
Natuurlijk is het niet echt raar dat kritiek op iemands uiterlijk een negatieve invloed heeft op deze persoon. Mensen kunnen zich verstoten voelen of komen in een negatieve spiraal terecht. Ook op lange termijn heeft het grappen en grollen of een negatieve opmerking over iemands overgewicht een flink negatieve weerslag.
Fat Shaming is iets wat veel mensen doen onder het mom van een grapje, maar toch kan deze kritiek hard aankomen. Een opmerking over je geslacht, afkomst, geaardheid gaat over iets dat je niet kunt veranderen, je gewicht eigenlijk wel. Omdat gewicht te veranderen is en door een opmerking druk wordt ervaren om af te vallen, komt kritiek hierop vaak extra hard aan. Het kan voelen alsof je iets niet goed doet, waar je eigenlijk iets aan zou moeten doen. Dit wordt echter lastiger, omdat je je juist slechter gaat voelen over jezelf door de opmerkingen.
Mensen die worden uitgelachen om hun gewicht, zo blijkt uit de studie van de Florida State University College of Medicine, hebben vaker last van lichamelijke klachten, zijn minder tevreden over hun leven en voelen zich vaker eenzaam. Ook schatten zij hun eigen gezondheid laag in. De negatieve invloed die de oordelen of grapjes hebben op mensen met overgewicht, helpen echter niet om een gezond eetpatroon op te pakken of vol te houden. Ook gaan mensen hierdoor niet bezig met de oorzaak van de zwaarlijvigheid, maar blijven ze hangen in de negatieve spiraal.
‘’Die dikke vrouw’‘ of ‘’Wat is zij dik” zijn opmerkingen die ik best af en toe hoor van vrienden of kennissen over andere mensen. Het is op de een of andere manier ‘toegestaan’ om iemand dik te vinden of te veroordelen op overgewicht; ‘het is tenslotte ongezond en dus niet goed’. Ook over ondergewicht wordt er zo gepraat. Natuurlijk is beiden niet gezond, maar een vooroordeel vormen over iemand met een veel te zwaar gewicht is voelbaar voor die persoon, zelfs ook al spreek je dit niet uit. Ook iemand die te mager is, wordt al snel bestempeld als ‘Anorexiapatiënt’ of er wordt gedacht dat hij of zij weinig eet. Vooroordelen zijn bijna altijd naar, maar zeker wanneer het over gewicht gaat heeft dit blijkbaar een zeer negatieve invloed op het zelfvertrouwen van deze persoon.
Bron: AD.nl
Geef een reactie