Je hoort het vast vaker: Je moet variëren want dan krijg je van alle voedingsstoffen en vitamines voldoende binnen. Maar geldt dat dan ook voor groente en zo ja wat voor soort groente kan je dan het beste eten bij mijn avondmaaltijd? En is komkommer nou een groente of niet? In deze blog geef ik een uitleg over groente en hun beste eigenschappen. Ook geef ik in deze blog uitleg over het eten wat groente als je lijdt aan een eetstoornis.
Groente en een eetstoornis
Stel je hebt ondergewicht, is er dan een bepaalde soort groente die je het beste kan nemen? Het is niet zo dat je bij ondergewicht bijvoorbeeld meer behoefte hebt aan wortelen dan aan brocolli. Juist door zoveel mogelijk te varieren ook met je groente zorg je ervoor dat je toch op deze manier wat mineralen en vitamines binnen krijgt. Maar groente levert in verhouding weinig calorieën/energie en is dus geen energieleverancier.
Alleen groente eten is dus niet voldoende voor een volwaardige avondmaaltijd. Vlees, vis etc. en aardappelen, pasta of rijst leveren juist weer die belangrijke bouwstoffen en energie die je nodig hebt om te herstellen van ondergewicht. Komkommer bevat voornamelijk vocht en is minder geschikt om te kiezen als groente bij je avondmaaltijd. Maar als je dit extra neemt bij je beleg op brood of in een salade kan het wel zorgen voor extra vezels. Bij braken en laxeren verlies je belangrijke mineralen waaronder kalium. Dit verlies kan je niet compenseren door het eten van alleen groente, maar groente levert dus wel een belangrijke bijdrage aan je kalium voorraad in je lichaam.
Groente en hun voedingswaarde
Nu laat ik je het groente ABC zien en vertel ik welke vitamines en mineralen in welke groentes aanwezig zijn.
♥ Andijvie: Deze groente soort is bekend om zijn hoge gehalte aan calcium, kalium en ijzer. Andijvie is zowel lekker om rauw als gekookt te eten.
♥ Aubergine: Behalve zijn mooie kleur is het een leverancier van kalium en foliumzuur (B11). Aubergine kan je beter niet rauw eten, deze bevat namelijk een stofje solanine die darmklachten kan geven.
♥ Broccoli: Broccoli is het meest bekend om zijn vitamine C. Hebben jullie wel eens gehoord van Bimi?, deze lijkt op broccoli maar is wat kleiner van formaat en smaakt wat zoeter. Het is een kruising tussen broccoli en groene kool maar is net zo gezond.
♥ Bloemkool: Deze oude bekende staat bekend om zijn gehalte aan vitamine C. Wist je dat er naast de witte variant ook groene, paarse en oranje bloemkool bestaat? De groene bevat nog meer vitamine C dan de witte.
♥ Boerenkool: Heerlijk in de winter en levert daarnaast een hoop vitamine C maar ook mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium. Omdat boerenkool erg slinkt tijdens de bereiding heb je voor een portie van 200 gram gaar, 400 gram rauw nodig.
♥ Chinese Kool: Deze is heerlijk bij een Oosterse wokschotel en levert ook nog voedingsvezels en ijzer en calcium.
♥ Courgette: Lekker bij de barbecue maar ook veel gebruikt in pasta’s en daarbij levert deze ook nog foliumzuur en kalium.
♥ Doperwten: Dit zijn peulvruchten. En ja dan kan je ze gebruiken als vleesvervanger maar ik zou het eerder zien als een variatie op je groente omdat ze voornamelijk vezels leveren en minder eiwitten en ijzer dan bijvoorbeeld een witte boon of linzen. Belangrijk is om peulvruchten niet rauw te eten, ze bevatten een schadelijke stof die door bereiding onwerkzaam wordt gemaakt.
♥ Ezelsoren: Dit is heerlijk om een salade mee te maken. Ze hebben een wat nootachtige smaak. Qua voedingswaarde levert het voornamelijk kalium, B11, calcium en beta-caroteen.
♥ Gele ui: Een oude bekende en behalve dat je ervan moet huilen kan deze je weer blij maken met een dosis vezels en kalium.
♥ Knolselderij: Ook weer lekker in de winter, veel gebruikt in de erwtensoep en rijk aan mineralen zoals ijzer, kalium en fosfor.
♥ Komkommer: Is een vruchtgroente en is familie van de courgette en van de meloen. Vooral bekend voor de vezels en vocht die deze levert. Verder levert een komkommer weinig vitamines en mineralen. Je kan dus zeggen een vreemde eend in de bijt, geen groente maar ook geen fruit.
♥ Okra: Deze is misschien niet zo bekend maar wordt veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Ze bevatten heel veel foliumzuur maar ook een goede leverancier van B2, B3 en B6. In Engeland noemen ze dit ook wel een Lady’s finger.
♥ Pompoen: Ja je kan hier natuurlijk mooie lantaarns van maken maar heb je er wel eens soep van gemaakt? Heerlijk zoet van smaak en levert daarbij ook nog kalium, fosfor en magnesium.
♥ Meiraap: De naam meiraap komt van het feit dat de oogst in het voorjaar plaats vindt. Ze zien eruit als witte kleine knolletjes en hebben een licht zoete smaak. Ze leveren vitamine C, ijzer en calcium.
♥ Prei: Deze uit de kluiten gewassen jongen is familie van de ui. En levert ijzer, calcium en voedingsvezels. En vergeet ook niet het groene deel van de prei want juist hier zitten ook de vitamines en mineralen in.
♥ Rettich: Deze heeft de pittige smaak van radijs maar ziet er uit als een grote witte wortel. Deze wordt ook wel rammenas genoemd en bevat vitamine C.
♥ Rode bieten: Heerlijk in een winters gerecht met appel en is daarbij ook rijk aan vitamine C.
♥ Sperziebonen: Deze worden ook wel prinsessebonen of slabonen genoemd. Het zijn van origine peulvruchten maar worden als groente gegeten. Ze leveren veel vitamine B11, ijzer, calcium en vezels.
♥ Spinazie: Die ken je vast van de Popeye reclame en dat is niet voor niets want het is inderdaad een goede ijzerleverancier. Verder levert spinazie calcium, magnesium, fosfor en kalium.
♥ Tauge: Is een kiemgroente en komt veel voor in Oosterse gerechten. Het wordt ook sojascheut genoemd en heeft een lekker knapperige bite. Daarbij levert het ook vezels, B vitamines en calcium en fosfor.
♥ Venkel: Deze groente heeft een anijsachtige smaak. Het is een groente die bomvol vitamines zit zoals beta-caroteen, vitamine c en daarbij ook mineralen zoals calcium, fosfor en ijzer.
♥ Winterpeen: Wortelen zijn goed voor je ogen doordat het veel caroteen bevat, vandaar ook die oranje kleur van worteltjes.
♥ Zeekraal: Zeekraal valt onder de zeegroente. Ze hebben een een zilte smaak en zijn daarbij heel gezond doordat het veel mineralen bevat zoals calcium, magnesium en fosfor. Zeekraal hoef je maar kort te koken en smaakt een beetje naar zoute spinazie.
De belangrijkste vitamines en mineralen uit groente op een rijtje:
- Kalium: Is belangrijk voor het samentrekken van je spiervezels maar zorgt ook voor een goede geleiding van zenuwprikkels.
- Foliumzuur (B11): Is belangrijk voor de vorming van je bloedcellen en voor het functioneren van je zenuwstelsel en imuunsysteem.
- Fosfor: Is belangrijk voor je botten maar ook voor je stofwisseling.
- Magnesium: Is net als kalium belangrijk voor het goed functioneren van je spieren
- IJzer: Is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn weer belangrijk voor het vervoer van zuurstof in je lichaam.
- Calcium: Is net als vitamine D belangrijk voor je botten. Maar ook is calcium belangrijk voor een goede werking van je spieren en is het betrokken bij je hormoonhuishouding.
- Vitamine C: Belangrijke vitamine voor je weerstand.
- Beta- caroteen: Uit bèta-caroteen kan je lichaam vitamine A maken. Dit is belangrijk voor je gezichtsvermogen, maar ook voor je tanden, botten en je weerstand.
Je ziet, er zijn een hoop groentesoorten en allemaal hebben ze zo hun specialiteit. Dus ook met groente kun je alle kanten op.
Tot slot: Verse groente of groenten uit blik of diepvriesgroente? Voor de vitamines maakt het niets uit. Aan blikgroente kan nog wel eens zout worden toegevoegd maar verder is het net zo gezond als verse groente.
Geef een reactie