Groepsbehandeling, triggers en ruimte innemen

Zelf heb ik twee keer een groepsbehandeling gehad voor mijn eetstoornis, daarover heb ik uitgebreid geschreven in de blog ‘De behandeling van Irene‘ (2018). Al ging een deel van mijn herstel nog door na mijn behandeling, toch heb ik veel aan mijn groepsbehandeling gehad. Ik hoor echter ook wel eens mensen zeggen dat ze hun groepsbehandeling vreselijk vonden. Dat kan. Ik denk zeker dat die ervaring persoonlijk kan zijn. Daarom maakte ik een video waarin ik mijn gedachten over groepsbehandeling, de voor- en nadelen, triggers en ruimte innemen eens op een rijtje zet.

Meer video’s van Proud2Bme vind je op ons YouTube-kanaal. Hier kan je bijvoorbeeld dagjes mee van de andere redactieleden bekijken, verschillende Q&A’s en meer.

 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

9 reacties op “Groepsbehandeling, triggers en ruimte innemen”

  1. Ik vind deze video heel leerzaam en duidelijk.

  2. Voor een (onontdekte) autist was groepsbehandeling een hel. Jammer dat ze voor die groep (er is toch flinke overlap tussen autisme en eetstoornissen) vaak geen alternatief bieden.

  3. ik vind de groepsbehandeling en sowieso het kliniekleven een drama. Irene, je zegt dat es-groepen de samenleving in het klein zijn en dat je daar juist kan leren. Nou ik vond dat dus helemaal niet. De behandeling in kliniek staan zo ver van de realitieit af is mijn ervaring juist. Het gaat daar over dingen, waar het in het echt leven niet om gaat of overgaat. Ook de jaloezie en ik ben ook veel gepest, omdat ik niet deed wat iedereen moest. Vreselijk. Ik ben het wel met je eens dat je overal in het leven mensen tegen kan komen die dikker/dunner zijn of meer/minder eten, maar in de kliniek gingen ze hier echt ziek mee om is mijn ervaring.

    1. Vind de kliniek wel heel anders dan dagbehandeling. In de kliniek zaten veel mensen voor de zoveelste keer, zonder zelf motivatie te hebben. Om in de dagbehandeling te komen had je (bij mijn instelling) wel echt motivatie nodig en dat was niet iets wat je steeds opnieuw deed. Had het idee dat 90% daar wel echt haar kans wilde nemen om te herstellen.

      1. dat is waar, dat was ook fijner, omdat je dan ook niet helemaal geïsoleerd leefde en weer naar huis kon om daar je leven verder vorm te geven.

    2. Ik ben het wel met je eens. Het leven van de kliniek is 10x niks. Vaak wordt er ook half wat gedaan aan de groepstriggers door de socios. Iedereen weet dat je veel dingen van elkaar overneemt, maar er echt iets tegen doen.. Ik ben daar mentaal qua regels etc zoveel slechter uitgekomen. En inderdaad, het leven staat ver van de realiteit af. Ook met dagbehandelingen. Ze willen niet dat je naast dagbehandeling (waar ik zat) gaat werken. Dan denk ik, ja maar ..? Dat is toch het echte leven. Ik wil toch weten hoe mijn ES reageert als ik triggers krijg op werk en hoe ik daarmee omga als ik ook geconfronteerd wordt met bewegen, minder eten etc.
      Maar ja.. tuurlijk zijn er ook echt wel voordelen hoor, maar wat Irene ook zegt het is per individu hoe hij/zij het ervaart. Ik heb er tot nu toe geen hele fijne ervaringen mee. Zeker omdat ik als ‘voorbeeld’ van de groep werd gezien en ik daardoor ook niet meer durfde aan te geven dat het niet goed ging. Dat durf ik nu dus eindelijk wel te uiten bij ambulante 1 op 1 therapieën.

      1. fijn dat jij wat herkende ik wat ik zei, of reageerde je niet op mijn opmerking? Ben nu ook blij met 1 op 1.

        1. Ik reageerde inderdaad op jouw eerste opmerking Patro :). Goed om te horen dat je nu 1 op 1 therapie hebt! Voor sommige werkt dat beter. Voor mij werkt dat ook fijner. Ieder zo zijn ding toch hihi ^^

      2. Ik herken dit ook. Groepstherapie heeft me erg beschadigd. Fijn voor mensen waarbij het werkt, helaas niet voor mij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *