Wat is het toch heerlijk om bevestiging te krijgen. “Je doet het goed”, “Wat doe je dat toch knap”, “Goh, wat ben jij slim”, “Jij hebt echt een goede smaak”, “Ik vind je prachtig”. We willen allemaal wel eens of regelmatig horen dat we goed bezig zijn: dat we worden gewaardeerd. Daar is niks mis mee. We mogen elkaar best een beetje bevestigen af en toe. Maar soms moet je het ook gewoon uit jezelf kunnen halen.
Alsmaar een ander nodig hebben voor bevestiging is niet gezond. Dan maak je jezelf te afhankelijk van de mening van een ander. Je eigen kwaliteiten kennen en waarderen is belangrijk, zodat je niet voortdurend afhankelijk bent van anderen voor je eigenwaarde. Geef jezelf ‘credits’ voor wie je bent en wat je doet.
Jij bezit de mogelijkheid en de kracht om jezelf te bevestigingen. Jij bepaalt wat je waard bent. En wel zo:
Doe het voor jezelf. Als kind doen we dingen vaak voor een beloning. We zijn lief, zodat mama tevreden is of zodat we een ijsje krijgen. We zijn braaf, zodat de juf ons een comliment of een sticker geeft. Kinderen hebben die beloning en bevestiging nodig, zodat ze eigenwaarde kunnen ontwikkelen en grenzen leren aanvoelen. Als je ouder bent, moet je het uit jezelf halen. Bedenk waarom jij de dingen doet, die je doet. Als je doet wat je wilt, als je je hart volgt en verantwoordelijkheid neemt voor je leven, is het gemakkelijker om hier ook de eer voor op te strijken.
Beloon jezelf. Misschien krijg je geen beloning of sticker meer van je moeder of je juf, maar dat betekent niet dat je jezelf niet kunt belonen. Zoek een beloning die bij jou past. Als er een ‘nare smaak’ hangt aan belonen met eten, alcohol of shoppen, kies dan iets anders. Onderzoek wat voor jou echt als beloning geldt: iets waar jij blij van wordt.
Vraag om een beloning. Onderdeel van ‘het uit jezelf halen’, is dat je ook zo nu en dan durft om te vragen om bevestiging. Je hoeft het natuurlijk niet áltijd zelf te doen. Stel je hebt mensen te eten en je hebt een hele maaltijd in elkaar geflanst. Iedereen is zo druk met gezellig kletsen en eten, dat ze vergeten jou een compliment te maken over het menu. Zeg dan gewoon, luchtig, misschien met een grap, dat je even wilt horen hoe lekker het is.
Geef anderen bevestiging. Wat je geeft, krijg je driedubbel terug. Als je andere mensen complimenten maakt en positief benadert, zullen ze sneller geneigd zijn op eenzelfde, positieve manier op jou te reageren. Onthoud: Give, and you shall receive. en: Treat others the way you want to be treated. Houd geen score bij, vertrouw erop dat je krijgt wat je verdient.
‘Vanzelfsprekend’ is een compliment. Het is verleidelijk (en logisch) om boos of teleurgesteld te zijn als mensen jouw inzet en kwaliteiten als vanzelfsprekend ervaren. De ander lijkt je nauwelijks te waarderen, omdat er niks wordt gezegd over je prestaties. Maar niets is minder waar: hoe betrouwbaarder jij bent – hoe consistenter jij bent in het leveren van goede prestaties – hoe eerder mensen deze prestaties als vanzelfsprekend ervaren. Eigenlijk een compliment dus. Nu aan jou om het ook zo te ervaren en om aan te geven dat je af en toe een schouderklopje wilt voor je betrouwbaarheid en prestaties!
Vind jij het lastig om bevestiging uit jezelf te halen?
Bron: http://happiness-project.com
Geef een reactie