HALT: Wat is er echt aan de hand?

Als je last hebt van eetbuien of ander destructief gedrag, dan kan de drang hiertoe je overvallen. Je weet dan niet goed wat je ermee aan moet en wellicht is op dat moment de meest eenvoudige oplossing er maar in mee te gaan. Als je van dit destructieve gedrag af wilt komen is het belangrijk dat je uit gaat zoeken waar de drang vandaan komt. Juist op de momenten dat de drang aanwezig is, kun je het best ervaren wat er eigenlijk speelt. Welke gevoelens spelen er? Voor welke gevoelens wil je vluchten? 

Onderstaande afbeelding vond ik via Tumblr. HALT (STOP)even voordat je toegeeft aan de drang om een eetbui te houden of ander destructief gedrag toe te passen. HALT en stel jezelf de volgende eenvoudige vragen.

H-onger
Vraagt jouw lichaam werkelijk om voeding? Heb je de afgelopen uren steeds meer trek gekregen en gaat het dus om fysieke trek? Is dit niet het geval, omdat je bijvoorbeeld recent nog voldoende hebt gegeten en de honger opeens ontstond, dan zou het kunnen gaan om emotionele trek. De trek is een soort van reacties op negatieve gevoelens die je liever niet wil voelen. Bij emotionele trek kan je bijna niet wachten met eten, het moet direct. Onderzoek om watvoor soort trek het gaat en vraag je in het geval van emotionele trek af, waar dit een reactie op zou kunnen zijn. Twijfel je, wacht dan een minuutje of 10 en kijkt wat er gebeurt.

A-ngry
Ben je op het moment dat je de drang op voelt komen, niet eigenlijk gewoon heel erg boos door iets of op iemand? Waar zou je boos op kunnen zijn, wat frustreert je op dit moment? In plaats van deze boosheid tot jezelf te richten is het veel effectiever om deze te uiten in gezonde fysieke activiteiten zoals sporten, dansen of lekker spelen met de hond.

Het kan ook helpen om juist iets ontspannends te gaan doen, en hierdoor je gedachtes wat te ordenen. Ga een fijn stuk wandelen of fietsen. Neem een warm bad of luister naar fijne muziek. Ik bedoel hiermee niet dat je je boosheid moet wegstoppen, ik bedoel ermee dat je jezelf mag geruststellen. Laat de boosheid een beetje afkoelen en onderzoek wat er allemaal speelt.

Soms kan het ook helpen om even lekker helemaal mee te gaan in de boosheid – op een gezonde manier – door even lekker mee te zingen met deze liedjes voor als je boos bent.

L-onely
Een andere emotie die kan spelen is het gevoel van eenzaamheid. Dit kan een soort van leegte en verdriet veroorzaken waardoor je wilt vluchten in eetbuien of ander destructief gedrag. Dit is natuurlijk niet effectief, want je gaat je hierdoor juist minder verbonden voelen met andere mensen. Onderzoek of dit gevoel speelt op het moment dat je drang hebt tot en maakt contact. Als afspreken ‘in real’ te lastig is, kies dan voor bellen. Als dit nog te lastig is, kies dan voor chat of whatsapp. Zelfs even naar buiten gaan en daar de buurvrouw tegenkomen en deze gedag zeggen, kan je eenzame gevoel al een beetje verminderen. 

Onthoud dat je niet altijd leuk en gezellig hoeft te doen om bij andere mensen te mogen zijn. Hoe kwetsbaarder en eerlijker jij je durft op te stellen, hoe makkelijker het wordt om naar die persoon toe te gaan als je je slecht voelt. Gewoon er zijn en weinig zeggen, kan ook heel helpend zijn.

T-ired
Een ander iets dat kan spelen op het moment dat je drang voelt opkomen is vermoeidheid. Wanneer je vermoeid bent, ben je een stuk kwetsbaarder en emotioneler. Daarom is, zeker als het slecht met je gaat, voldoende slaap heel belangrijk. Onderzoek of je misschien te veel hooi op je vork neemt en of je ook voldoende ‘me-time’ hebt. Als je op moment veel moet doen voor school of werk, rooster dan kleine pauzes voor jezelf in. Meestal zorgt dat er ook voor je dat uiteindelijk ook weer meer geconcentreerd bent en dus beter werk aflevert. Ga op tijd naar bed en tank in de weekenden voldoende bij om de doordeweekse dagen aan te kunnen.

Wat speelt er meestal bij jou wanneer je drang hebt tot…?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

5 reacties op “HALT: Wat is er echt aan de hand?”

  1. Wat een fijne blog! Hier heb ik echt wat aan. Sowieso vind ik de blogs de laatste tijd steeds beter worden en er zijn ook meer dingen gericht op andere eetstoornissen dan alleen anorexia of gewoon breder, bijvoorbeeld over omgaan met prestatiedrang of onzekerheid. Dat is echt heel fijn, ga vooral zo door!

  2. Vind deze blog ook heel fijn – veel weet je ergens – het is alleen zo lastig om het duiveltje te onderdrukken, jezelf te herinneren aan het het idee dat je boos / moe / gestresst / etc bent. ( misschien plaatje uit deze blog maar als reminder ergens ophangen 😉

    Goed reageren op signalen ‘moet’ gewoon in je systeem gebouwd worden. Vrees alleen dat er ergens een max is qua inbouw-periode.. dat je dan toch wel ietwat ‘lost’ bent / is mijn angst.

    Bij mij is de prikkel oha een gevoel van ontevredenheid over alles wat ik gepresteerd heb, wie ik ben: ik voldoe niet aan ‘mijzelf’. Daaruit boos / gefrustreerd / angst om rest vh leven ietwat te verprutsen, etc.

  3. Ook ik wil even mijn complimenten geven aan de kwaliteit van de blogs. Echt bizar hoe jullie steeds weer met nieuwe en handig blogs komen!
    Soms denk ik; ondertussen moeten jullie toch elk onderwerp al wel gehad hebben? En elke keer komt er weer nieuwe en waardevolle content. Bedankt!

  4. Ik ga ‘m uitprinten!

  5. Goede blog! Deze heb ik opgeslagen in mijn favorieten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *