Een relatie kent vele fases. In het begin ben je vaak hoteldebotel en is het intens genieten. Het is een fase waarin je elkaar beter leert kennen en vaak ook op een andere manier dan bij vriendschap. De vlinders kriebelen in je buik en vaak zie je dan ook de minder leuke dingen nog niet. Daar is natuurlijk niets mis mee en het zorgt er juist voor dat je er dan nog meer van kunt genieten. Alleen komt er ook een moment waarop de roze bril wat doffer wordt en je de ander ook op andere vlakken leert kennen. Vaak zijn het dingen die je kan of leert accepteren, maar dat is niet altijd zo.
In een prille relatie is het vaak even zoeken. Twee mensen komen samen en het kan even zoeken zijn naar een fijne balans. Geen mens is perfect en daarom is het soms ook best lastig om een ander geheel te kunnen accepteren zoals hij/zij is. Natuurlijk zijn er dingen waar je verliefd op bent geworden, de relatie is er immers niet voor niets. Alleen zijn er ook altijd dingen waar je tegen aan kunt lopen in een relatie. Veel dingen zijn misschien te overzien en kun je (leren) accepteren. Jammer genoeg gaat het niet altijd even makkelijk en is een relatie vaak hard werken. Dit is iets wat je samen moet doen om het te laten slagen.
Wanneer je je niet meer goed in voelt in een relatie is het vaak belangrijk om eerst bij jezelf na te gaan waardoor je je niet meer gelukkig voelt. In sommige gevallen zijn het dingen waar je samen aan kan werken. In andere gevallen is het gevoel er jammer genoeg niet meer, ondanks dat het normaal kan zijn dat het gedurende een relatie verandert. De vlinders nemen wat af en het gevoel in een relatie na enkele jaren is vaak niet te vergelijken met het gevoel van het begin. Echter is het vaak wel goed om te bedenken of je nog gelukkig bent met een ander. Vooral wanneer men al een langere tijd in een relatie zit of na een lange tijd een relatie krijgt, is het best lastig om realistisch stil te staan bij of een relatie je nog gelukkig maakt. Soms kom je erachter dat het gevoel er nog steeds is, ondanks dat deze er op een andere manier is. Alleen soms kom je erachter dat het gevoel verwatert is en kan het twijfelachtig zijn of er nog sprake is van ‘liefde‘.
Soms kunnen er andere dingen spelen waardoor je je ongelukkig begint te voelen in een relatie. Zoals eerder geschreven komen er twee aparte mensen bij elkaar in een relatie. Wat in eerste instantie leek te werken, kan op den duur veranderen. De truc is om dit te leren accepteren van elkaar, maar dat betekent niet dat het altijd lukt. In een relatie gaat het om het geven en nemen. Toegeven als iets niet werkt, maar ook leren accepteren als een ander iets aankaart. Dat kan soms best confronterend zijn, vooral als het vaak gebeurt. Ondanks dat het geven en nemen is, is het namelijk niet de bedoeling dat je jezelf kwijt raakt in een relatie. Wanneer je zoveel moet veranderen om het te laten slagen, kan je je best afvragen of het nog wel zin heeft aangezien je niet eens meer jezelf kan zijn.
Jezelf kunnen zijn in een relatie is namelijk juist wat een relatie veilig kan maken. Je zoekt iemand die jou kan accepteren zoals jij bent. Wat als dat niet zo blijkt te zijn en diegene je wil blijven veranderen? Dat maakt een persoon vaak erg onzeker en het levert vaak veel strijd op. Jij was toch degene op wie hij/zij was gevallen? In hoeverre kan je jezelf blijven veranderen voor een ander zonder jezelf compleet kwijt te raken? Geven en nemen heeft een gulden middenweg waarin je jezelf voor elkaar kan veranderen, maar een ander je ook kan leren accepteren zoals je bent. Het gaat om het sluiten van compromissen waar je je allebei in kunt vinden en waar je allebei alsnog gelukkig mee kan zijn. Dat geldt voor meerdere dingen in een relatie en dat maakt dat een relatie vaak ook hard werken betekent.
Soms werpt het harde werken zijn vruchten af en komen jullie er samen uit. Een relatie gaat niet altijd over rozen en het belangrijkste is dat jullie er samen voor willen gaan en er samen aan willen blijven werken. Blijven praten en blijven delen is daarom ook zo belangrijk in een relatie. Zit je ergens mee? Praat erover, ondanks dat het op een gegeven moment bezwaard kan voelen. Een ander kan niet aanvoelen wat er mis is, maar jij kan wel proberen uit te leggen waar je tegen aan loopt. Dit helpt jullie niet alleen vooruit, maar hiermee maak je dingen ook niet groter dan ze hoeven te zijn door ze zelf in te vullen op basis van angsten, onzekerheden of wat dan ook. Een partner is er om er voor je te zijn als je ergens mee zit. Een compromis hoeft niet altijd groots te zijn, het kunnen ook kleine aanpassingen zijn waarmee het snel opgelost kan worden.
Jammer genoeg is het harde werken niet altijd genoeg en kan het even duren voordat je de knoop durft door te hakken en durft te kiezen voor jezelf. Na lange tijd zoeken naar compromissen kan het op raken. Daarmee hoeft een relatie niet vanaf het begin al slecht te zijn, alleen is het op een gegeven moment gewoon op. Alleen kan het best lastig zijn om degene te zijn die de handdoek in de ring gooit. Vaak komt dit door angst. Angst voor het verdriet, het loslaten en soms ook voor het alleen zijn. Een relatie beëindigen is nooit makkelijk, hoe rot je je er ook in voelde. Het vergt kracht en moed om voor jezelf te kiezen en een ander los te laten waar je in eerste instantie zoveel voor voelde. Het vergt ook hoop voor de toekomst, zodat je jezelf kan geruststellen dat het ook goed kan komen als je durft los te laten. Loslaten betekent dat je weer zelf een pad moet inslaan, zonder iemand aan je zij. Echter kan dat ook mogelijkheden bieden, die je een tijd niet meer had. Het is een onbekende pad en dat kan erg eng zijn, maar vergeet niet dat mogelijkheden ook nieuwe kansen met zich meebrengen.
Voel jij je goed in jouw relatie?
♥
Geef een reactie