Heb ik een gezonde relatie?

Een relatie kent vele fases. In het begin ben je vaak hoteldebotel en is het intens genieten. Het is een fase waarin je elkaar beter leert kennen en vaak ook op een andere manier dan bij vriendschap. De vlinders kriebelen in je buik en vaak zie je dan ook de minder leuke dingen nog niet. Daar is natuurlijk niets mis mee en het zorgt er juist voor dat je er dan nog meer van kunt genieten. Alleen komt er ook een moment waarop de roze bril wat doffer wordt en je de ander ook op andere vlakken leert kennen. Vaak zijn het dingen die je kan of leert accepteren, maar dat is niet altijd zo.

In een prille relatie is het vaak even zoeken. Twee mensen komen samen en het kan even zoeken zijn naar een fijne balans. Geen mens is perfect en daarom is het soms ook best lastig om een ander geheel te kunnen accepteren zoals hij/zij is. Natuurlijk zijn er dingen waar je verliefd op bent geworden, de relatie is er immers niet voor niets. Alleen zijn er ook altijd dingen waar je tegen aan kunt lopen in een relatie. Veel dingen zijn misschien te overzien en kun je (leren) accepteren. Jammer genoeg gaat het niet altijd even makkelijk en is een relatie vaak hard werken. Dit is iets wat je samen moet doen om het te laten slagen.


bron

Wanneer je je niet meer goed in voelt in een relatie is het vaak belangrijk om eerst bij jezelf na te gaan waardoor je je niet meer gelukkig voelt. In sommige gevallen zijn het dingen waar je samen aan kan werken. In andere gevallen is het gevoel er jammer genoeg niet meer, ondanks dat het normaal kan zijn dat het gedurende een relatie verandert. De vlinders nemen wat af en het gevoel in een relatie na enkele jaren is vaak niet te vergelijken met het gevoel van het begin. Echter is het vaak wel goed om te bedenken of je nog gelukkig bent met een ander. Vooral wanneer men al een langere tijd in een relatie zit of na een lange tijd een relatie krijgt, is het best lastig om realistisch stil te staan bij of een relatie je nog gelukkig maakt. Soms kom je erachter dat het gevoel er nog steeds is, ondanks dat deze er op een andere manier is. Alleen soms kom je erachter dat het gevoel verwatert is en kan het twijfelachtig zijn of er nog sprake is van ‘liefde‘.

Soms kunnen er andere dingen spelen waardoor je je ongelukkig begint te voelen in een relatie. Zoals eerder geschreven komen er twee aparte mensen bij elkaar in een relatie. Wat in eerste instantie leek te werken, kan op den duur veranderen. De truc is om dit te leren accepteren van elkaar, maar dat betekent niet dat het altijd lukt. In een relatie gaat het om het geven en nemen. Toegeven als iets niet werkt, maar ook leren accepteren als een ander iets aankaart. Dat kan soms best confronterend zijn, vooral als het vaak gebeurt. Ondanks dat het geven en nemen is, is het namelijk niet de bedoeling dat je jezelf kwijt raakt in een relatie. Wanneer je zoveel moet veranderen om het te laten slagen, kan je je best afvragen of het nog wel zin heeft aangezien je niet eens meer jezelf kan zijn.

handen
bron

Jezelf kunnen zijn in een relatie is namelijk juist wat een relatie veilig kan maken. Je zoekt iemand die jou kan accepteren zoals jij bent. Wat als dat niet zo blijkt te zijn en diegene je wil blijven veranderen? Dat maakt een persoon vaak erg onzeker en het levert vaak veel strijd op. Jij was toch degene op wie hij/zij was gevallen? In hoeverre kan je jezelf blijven veranderen voor een ander zonder jezelf compleet kwijt te raken? Geven en nemen heeft een gulden middenweg waarin je jezelf voor elkaar kan veranderen, maar een ander je ook kan leren accepteren zoals je bent. Het gaat om het sluiten van compromissen waar je je allebei in kunt vinden en waar je allebei alsnog gelukkig mee kan zijn. Dat geldt voor meerdere dingen in een relatie en dat maakt dat een relatie vaak ook hard werken betekent.

Soms werpt het harde werken zijn vruchten af en komen jullie er samen uit. Een relatie gaat niet altijd over rozen en het belangrijkste is dat jullie er samen voor willen gaan en er samen aan willen blijven werken. Blijven praten en blijven delen is daarom ook zo belangrijk in een relatie. Zit je ergens mee? Praat erover, ondanks dat het op een gegeven moment bezwaard kan voelen. Een ander kan niet aanvoelen wat er mis is, maar jij kan wel proberen uit te leggen waar je tegen aan loopt. Dit helpt jullie niet alleen vooruit, maar hiermee maak je dingen ook niet groter dan ze hoeven te zijn door ze zelf in te vullen op basis van angsten, onzekerheden of wat dan ook. Een partner is er om er voor je te zijn als je ergens mee zit. Een compromis hoeft niet altijd groots te zijn, het kunnen ook kleine aanpassingen zijn waarmee het snel opgelost kan worden.


bron

Jammer genoeg is het harde werken niet altijd genoeg en kan het even duren voordat je de knoop durft door te hakken en durft te kiezen voor jezelf. Na lange tijd zoeken naar compromissen kan het op raken. Daarmee hoeft een relatie niet vanaf het begin al slecht te zijn, alleen is het op een gegeven moment gewoon op. Alleen kan het best lastig zijn om degene te zijn die de handdoek in de ring gooit. Vaak komt dit door angst. Angst voor het verdriet, het loslaten en soms ook voor het alleen zijn. Een relatie beëindigen is nooit makkelijk, hoe rot je je er ook in voelde. Het vergt kracht en moed om voor jezelf te kiezen en een ander los te laten waar je in eerste instantie zoveel voor voelde. Het vergt ook hoop voor de toekomst, zodat je jezelf kan geruststellen dat het ook goed kan komen als je durft los te laten. Loslaten betekent dat je weer zelf een pad moet inslaan, zonder iemand aan je zij. Echter kan dat ook mogelijkheden bieden, die je een tijd niet meer had. Het is een onbekende pad en dat kan erg eng zijn, maar vergeet niet dat mogelijkheden ook nieuwe kansen met zich meebrengen.

Voel jij je goed in jouw relatie?

Phoicai

Geschreven door Phoicai

Reacties

14 reacties op “Heb ik een gezonde relatie?”

  1. Wat een fijne blog Phoi Cai 🙂 Ik heb nog niet ervaren hoe het is om een lange relatie te beëindigen, maar het lijkt me heel erg moeilijk.

    Ik wil er wel aan toevoegen een relatie op lange termijn echt niet alleen maar hoeft te verwateren en af te vlakken. De ‘vlinders’ verdwijnen misschien, maar in mijn beleving komt daar iets heel waardevols voor terug: houden van. Ik ben ergens juist blij dat mijn vriend en ik die onzekere eerste fase voorbij zijn en dat ik weet dat hij echt niet zomaar meer bij me weg zal gaan. Dat maakt ruimte om diepere hechtingsgevoelens te ervaren en dat vind ik zelf heel bijzonder (en eng! maar dat hoort erbij).

  2. Heel herkenbaar en wat een mooie blog!
    Helaas durf(de) ik de relatie niet te beeindigen en voor mezelf te kiezen. Angst……

  3. Ik kan het ook niet, ik kan hem niet laten vallen.

  4. Inderdaad, j, ik kan hem ook niet laten vallen. Ik hou, ondanks alles, ook nog van hem.

  5. Ik kon het niet, … ik kon het 16 jaar niet… ondanks de hel waarin ik leefde. Ik kon het niet… het mocht niet… je laat iemand niet zomaar in de steek, niet na 16 jaar… ik kon het niet of… eigenlijk… ik mocht het niet… toen plots, plots uit het niets die ene zin, die ene opmerking, die ene o zo welkome trigger… ik KON het…

    Nu dat andere “dingetje” nog overwinnen, ik kan het… zou ik het ooit kunnen… of eigenlijk… mag ik het… 😔

    Dankjewel Phoicai, ik had het niet beter kunnen verwoorden…

    1. Wat was die ene opmerking dan? Ben benieuwd 🙂

  6. Nee.
    Omdat de situatie geen groei toelaat.Ik kan geen kant op in de relatie en ik wil verder met mijn leven.Ik kan niet mijzelf blijven opofferen als de ander niet bereid is om te doen wat nodig is.
    Ik ben nu zover dat ik weet dat ik meer waard ben dan dit.

  7. Trouwens, een hele fijne blog.
    Schrijf vaker over dit soort dingen.Het is zo belangrijk om gezonde relaties te hebben of eraan te werken.Zeker ook als je last hebt van een eetstoornis.Ga relaties of problemen in relaties niet uit de weg omdat ze moeilijk zijn,je groeit er juist van!

  8. Ik heb het na 7 jaar ge eindigd vooral in een periode as kerst denk ik vaak heb ik wel een goede keuze gemaakt? Maar hij maakte mij niet blij. Wel erg bang om niemand meer te vinden. Iedereen begint met trouwen rond mij heen. En ik moet weer helemaal opnieuw.

    1. Moedig Dobby. Als hij je niet blij maakte heb je de goede keuze gemaakt.

      Ik vind dit een hele mooie quote:
      “Wees dapper genoeg om los te laten wat niet van jou is, en wees geduldig genoeg om te wachten op dat wat je verdient”

  9. @Aniek, vraag je dat aan mij…?

  10. Oh… nou… 16jr geleefd met iemand dir dreigde zich van het leven te beroven; heb mezelf jarenlang weggecijferd om het hem (dwz hem zijn leven) zo makkelijk en dragelijk mogelijk te maken. Alles draaide om hem in onze relatie en ik zag het als mijn lot; wilde niet verbreken om de enkele reden dat iemand ziek/depressief is. Ik vroeg hem na jaren of hij zich misschien kon voorstellen hoe zwaar heg voor mij zou kunnen zijn. Zijn reactie was of ik me misschien kon voorstellen dat xijn gedrag slechts voortkwam uit een “vraag om aandacht”… oké… daar heb ik dus mijn eigen leven vergooid, aan iemand die zich niet meer aandacht wensen kon, die ik alles uit de wind nam… mijn leven was er niet, tot dat moment…

  11. Door de wispelturigheid van mijn zoon heeft zijn door mij zeer geliefde vriendin er een einde aan gemaakt. Ik zou er alles voor over hebben
    dat die twee tot inkeer komen. Het is natuurlijk hun leven, maar ik kan
    haar niet laten vallen nog vergeten. Ben er zeer verdrietig van.
    Ik probeer contact te houden omdat ik het een fantastische lieve meid
    vind en haar zeer bewonder maar ik krijg geen contact.
    Ik moet denken aan wat Adorno noemt : "een geliefd mens weigert toenadering omdat er een relatie bestaat die een nieuwe uitslaat’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *