Met een negatief zelfbeeld en een flinke dosis onzekerheid ben je al snel bang dat iemand je niet aardig vindt. Dat kan zelfs zo heftig zijn dat je denkt dat iemand een hekel aan je heeft. Is daar dan voldoende aanleiding voor om dat te denken? Nee, in de meeste gevallen helemaal niet. Iemand zegt gewoon iets op een manier waardoor jouw onzekere hoofd negatieve overuren gaat draaien en voor je het weet is de conclusie getrokken: Zie je wel, ze heeft een hekel aan me. Dat is niet alleen voor die andere persoon vervelend, maar zeker ook voor jezelf. De wereld om je heen wordt hierdoor een stuk negatiever dan nodig.
Gelukkig kan je zelf wat doen aan deze negatieve en wantrouwende denkwijze. Iedere keer als je neigt deze gevoelens te krijgen en bang te zijn dat een ander een hekel aan je heeft, kan je jezelf een paar vragen stellen. In deze blog deel ik vijf vragen die je jezelf kunt stellen als je denkt dat iemand een hekel aan je heeft.
1. Wat veroorzaakte dit gevoel?
Het is goed om jezelf af te vragen wat precies de aanleiding was voor het negatieve gevoel. Schaamde je je omdat je iets verkeerd zei? Maakte de ander een grapje over je? Wist je niet wat je moest zeggen en gaf je dat een onzeker gevoel? Praatte iemand voor jouw beurt? Hoe meer je je bewust bent van dat wat de aanleiding was van je negatieve gevoel, hoe beter je de oorzaak kan achterhalen en eerder je een volgende keer kan ingrijpen zodat je je niet zo hoeft te voelen.
Ik kan me bijvoorbeeld best onzeker voelen als iemand mij feedback geeft. Vroeger voelde ik me dan direct helemaal afgewezen en was ik bang dat de ander me niet mocht. Hoe meer ik me hier bewust van werd en erover praatte met andere, hoe meer ik me besefte dat het enkel feedback was op mijn functioneren of op bepaald gedrag en niet op mijn als geheel persoon. Nu kan ik veel beter omgaan met feedback, het relativeren, ervoor open staan én het soms gebruiken om mijzelf te verbeteren.
2. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Wat kan er gebeuren?
Goed, je hebt het gevoel dat iemand een schurft hekel aan je heeft. Ze heeft me ontvolgt op Instagram, zie je wel, ze haat me! Vraag jezelf op zo’n moment eens af wat nou het ergste wat je kan gebeuren in deze situatie is. Oké, ze heeft je ontvolgd. Nu liked ze je foto’s niet meer. Is dat het einde van de wereld? Ben jij afhankelijk van haar likes? Is het werkelijk belangrijk voor jouw leven en toekomst dat zij jouw foto’s op Instagram bekijkt? Gaat jouw leven niet verder als ze jou niet leuk of aardig vindt? Neuh… je maakt haar onnodig belangrijk. Zo boeiend is zij niet voor jouw leven en toekomst. En als ze daadwerkelijk op zo’n indirecte manier communiceert, is dat misschien ook meer haar tekort dan jouw tekort.
Bovendien, wat kan er allemaal nog meer gebeurd zijn? Vraag jezelf dat ook eens af. Misschien heeft ze per ongeluk op die follow knop gedrukt en durft ze je niet opnieuw te gaan volgen. Misschien is er wel een hele andere reden voor het niet meer volgen van jouw profiel. Misschien denkt ze wel dat jij een hekel aan haar hebt. Je weet het niet. Trek dus niet te snel conclusies ten nadele van jezelf. Dat levert je niets op, enkel negativiteit en angst.
3. Welke bewijzen heb ik?
Ook is het goed om eens te onderzoeken welke bewijzen je allemaal hebt die jouw angst dat de ander een hekel aan je heeft onderschrijven. Heeft die persoon niet op je bericht gereageerd en wel op iemand anders? Is dat al je bewijs? …dan zou ik jou als detective denk ik niet inhuren. Kortom: je moet voor jezelf wel flink wat bewijzen kunnen verzamelen om tot deze conclusie te komen. In de meeste gevallen zal je erachter komen, bij het zoeken naar bewijzen, dat het vooral om je eigen angsten en gevoelens gaat en helemaal niet om werkelijke feiten.
4. Ben ik gedachten aan het lezen?
Een andere goede vraag die je jezelf kunt stellen is: Ben ik gedachten aan het lezen? Dat is ook eentje die ik weleens aan mezelf stel, omdat ik soms nét wat te vaak denk te weten wat de ander denkt. Dit komt dan uiteraard voort uit onzekerheid, want echt gedachten lezen kan natuurlijk niemand. Ja, soms klopt het wat ik denk, maar als het iets negatiefs is, klopt het grappig genoeg meestal niet. Vraag jezelf dus regelmatig eens af of het werkelijk is wat de andere persoon denkt en voelt of dat het jouw vermoeden is. Tenslotte is het altijd goed om die vermoedens te checken bij die persoon… en zo kom je dan weer uit bij punt 3: Welke bewijzen heb ik?
5. Hoe zou ik de situatie beoordelen als buitenstaander?
Tenslotte kan het heel helpend zijn om de situatie eens te bekijken als buitenstaander. Stel deze situatie zou zich voordoen met een vriendin van jou: Hoe zou je de situatie dan beoordelen? Zou je dan ook denken dat de andere persoon een hekel aan je vriendin heeft of gaat die gedachte dan plotseling niet op? Meestal zien we de zaken veel duidelijker en kunnen we veel beter helpen als het gaat om iemand anders.
Ook kan het helpen om de situatie eens om te draaien. Stel dat jij nou de persoon bent waarvan jij denkt dat die een hekel aan je heeft. Zou dat dan realistisch zijn? Zou jij in deze situatie echt haatgevoelens hebben richting de ander? Zou jij boos zijn? Hoe zou jij dan reageren in eenzelfde soort situatie? De situatie bekijken vanuit een ander perspectief kan je enorm helpen de boel te relativeren en realistischer in te zien.
Fotografie: Pixabay
….denk jij vaak dat mensen een hekel aan je hebben?
Geef een reactie