Heb jij last van angst of stress?

Iedereen heeft wel eens te maken met stress of angst. Of die stress nu komt doordat je ruzie hebt met iemand, een toets moet afleggen, moeilijke dingen in therapie moet brengen.. Stress kan zich in elke situatie bevinden en dit kun jij uiten op verschillende manieren: boosheid, nervositeit, paniek en noem maar op. Angst daarentegen is niet hetzelfde. Vaak worden die twee door elkaar gehaald en ontstaan er daardoor misverstanden. Het is niet duidelijk van elkaar te onderscheiden, maar beide emoties hebben een andere oorzaak en een andere invloed op ons lichaam.

In therapie is dat bij mij een onderwerp dat vaak ter sprake komt. Van mijn therapeut heb ik dan ook door de therapieën heen het verschil leren kennen tussen stress en angst en deze zou ik graag met jullie delen.

Vijf verschillen tussen stress en angst

1. De oorzaak van stress verschilt bij de oorzaak van angst.
Ondanks het feit dat er tussen angst en stress toch overeenkomsten zijn kunnen we er toch wel een onderscheid tussen maken. Bij stress weet je meestal wel waar we zorgen over maken terwijl we bij angst ons hier minder van bewust zijn

2. Stress en angst hebben vaak dezelfde fysieke symptomen
Iedereen kent het gevoel wel van opgefokt te zijn en geen blijf met zichzelf te weten. Dat gevoel heb je zowel bij angst en stress. Ze lokken daarbij ook fysieke symptomen uit zoals versnelde ademhaling, verhoogde hartslag, trillen… Het verschil wordt wel zichtbaar wanneer de angst overgaat in paniek of angstaanvallen waarbij er nog andere symptomen zichtbaar worden.

3. Angst komt vaak voort uit vrees
Schrik hebben voor bepaalde activiteiten, dieren, sociale contacten komen allemaal uit het gevoel van angst. Wanneer iemand te maken heeft met een angststoornis ontstaat er daarom paniek wanneer die persoon in aanraking komt met de factor die bij hen/ haar angst uitlokt. Angstige gevoelen zorgen voor nog meer angst en zorgt er zelf voor dat we in staat zijn om bepaalde situaties , activiteiten of dergelijke te gaan vermijden waardoor we onze angst blijven hebben en die soms erger kan worden. Angststoornissen vallen onder de groep van psychische aandoeningen. Therapie kan daar echter wel bij helpen maar in veel gevallen blijft een angststoornis toch wel levenslang

4. Acute stress heeft meestal een externe oorzaak

bij stress heb je vaak inzicht op wat de oorzaak is. Je hebt morgen een mondeling examen, je hebt problemen met je financiën. Iedereen heeft er ook wel eens mee te maken gehad of gaat er nog mee te maken hebben. Om beter met de stress om te gaan is het beter om multitasking aan de zijkant te schijven en te kijken wat je op dit moment wel kunt doen en wat niet. Wanneer je de situatie hebt uitgevoerd of afgerond kun je u belonen voor het bekomen resultaat

5. Angst en stress worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn twee verschillende ervaringen
Zoals ik al eerder geschreven heb worden de gevoelens angst en stress voor door elkaar gebruikt, toch zijn het echter 2 aparte gevoelens. De stress waar wij dagelijks mee in aanraking komen associëren we met frustratie en opgefoktheid. Angst zorgt daarentegen voor gevoelens van bepaalde zorgen, schrik en onrust. Het grootste verschil is het gevoel van hulpeloosheid. Bij stress heb je echter nog het gevoel van controle waar je de problemen nog onder ogen kunt zien en aanpakken . Bij angst heb je meer het gevoel van hulpeloosheid.

Zo, ik hoop dat ik jullie wat meer inzicht heb kunnen geven van de gevoelens angst en stress. Laat gerust een reactie achter als er nog vragen zijn.


Wil jij ook een gastblog schrijven voor Proud2Bme over een bepaald thema? Stuur dan jouw blog met foto’s naar redactie@proud2Bme.nl. Wees niet onzeker over je verhaal, we kijken ernaar uit!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

13 reacties op “Heb jij last van angst of stress?”

  1. Dit is bijna helemaal dezelfde blog als degene die hierboven staat bij gerelateerde blogposts (‘Het verschil tussen angst en stress van 31 augustus)?!

  2. “In veel gevallen blijft een angststoornis levenslang”. Ik vind dit geen helpende opmerking en snap niet waarom die in dit artikel staat. Het is namelijk niet waar. Als je ervoor kiest om je angst aan te gaan en hier hard aan te werken, kan een angststoornis in veel gevallen wel degelijk voorbijgaan.

    Zo’n opmerking zorgt alleen maar voor een nog hopelozer gevoel.

    1. Helaas is het in veel gevallen juist wel waar. Een angst of paniekstoornis kan tijdelijk verdwijnen, maar komt vaak weer terug. Bij mij is het op mijn 19de begonnen en inmiddels ben ik 42. Tussen mijn 21ste en 30ste heb ik geen last gehad van paniekaanvallen, maar inmiddels zijn ze alweer zo’n 17 jaar terug en kom ik er niet meer vanaf ondanks verschillende soorten therapie. Naar mijn idee is het beeld wat in het artikel geschetst wordt dus wel degelijk een reëel beeld.

      1. EDIT: Sinds 12 jaar. Typfoutje

        1. Tja er zijn ook veel voorbeelden van mensen die niet van een eetstoornis afkomen. Maar als je naar de statistieken kijkt zie je dat een significant deel van de mensen wel geneest. Hetzelfde geldt voor angststoornissen. Het heeft meer zin om naar de wetenschappelijke studies te kijken, waaruit blijkt dat veel mensen er wel overheen komen.

  3. Inderdaad, zoals Appel ook al benoemt, bijna exact dezelfde blog als ‘Het verschil tussen angst en stress’ die tussen de gerelateerde posts staat. Zelfs dezelfde kopjes!

    Maar desalniettemin wel leuk. 😉

  4. Hey wat een handige blog. Bedankt. Ik kan zelf altijd wel redelijk goed onderscheid maken. Jouw blog helpt me hoe dan ook nog weer wat verder.

  5. Ah interessant!

  6. Ieder zijn mening

  7. Niet letten op sommige reacties Astrid <3 het is een zeer leuk artikel!

  8. Bedankt dat jij moeite heb genomen om dit te delen met ons. Idd laat de negatieve reacties voor wat zij zijn…….

  9. heldere, interessante info, bedankt hiervoor, enkel vind ik het soms een beetje lastig geschreven qua zinsconstructie. Het is niet echt vlot geschreven maar toch fijn om dit te delen. En voor diegene die hierdoor een hopeloos gevoel krijgen, alles kan als je erin gelooft! Wonderen bestaan, niemand is hetzelfde! Remember “De uitzonderingen bevestigen de regel!”

  10. Bedankt voor de blog! Zonder dit blog was ik ook niet achter het blog van 31 augustus gekomen. Ik vind dit soort ‘dingen’ meestal wel helpend. Net als egoïsme en egocentrisch, goed en perfect, normen en waarden, hoofdrol of buikvol, nadenken of piekeren… N.B.: ikzelf geloof niet dat je van een eetstoornis kunt genezen. Het zal altijd een zwakke plek blijven. Je kunt echter wel herstellen ;)!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *