Hechting en hechtingsproblematiek met Marli

Eerder schreef redactielid Marli verschillende blogs over hechting en hechtingsproblematiek en haar eigen ervaringen hiermee. Ook begeleid zij maandelijks de themachat over dit onderwerp. Vandaag spreek ik Marli over hechting in weer een ander format: video! Het is een fijn en open gesprek, waar je lekker voor kunt gaan zitten. Een wat langere video dan normaal, waarin we praten over wat hechting is, hoe dat voor Marli is en welke vragen ik daarover heb, als iemand die nooit heel diep in dit thema is gedoken. 

Herken je je in wat er in deze video wordt besproken? Roept ons gesprek meer vragen bij je op? Laat gerust wat van je horen in de reacties onder de video, kom langs op ons forum of in een van onze (thema)chats! 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

15 reacties op “Hechting en hechtingsproblematiek met Marli”

  1. Mooie video! En Marli, wat ben je leuk haha.
    Vraag: Worden overdrachtsgevoelens altijd veroorzaakt door hechtingsproblematiek?

  2. Hee Odette,

    Ah super lieve complimenten! Dankjewel!

    Dit is een hele goede vraag en het gehele wetenschappelijke antwoord kan ik je niet met 100% geven, maar wat ik erover heb gelezen, geleerd en ervaren wel. Overdrachtsgevoelens omschrijf ik als extremere, liefdevolle gevoelens voor een bepaald persoon, waarbij de relatie vaak ook als ongelijkwaardig wordt gezien (client-behandelaar, jongere-oudere etc.) en je veel aan die persoon denkt. Vaak denk je op een manier over die persoon als je vader of moeder, zou diegene maar mijn moeder of vader zijn. Wanneer deze gedachtes aanwezig zijn dan is dit heel vaak een teken van hechtingsproblematiek. De behoeftes van je ouder(s) zijn op een bepaalde manier niet vervuld, zoals voor jou nodig was en dit komt later tot uiting.

    Dus ik zou hieruit ook concluderen dat er een vorm van onveilige hechting aanwezig moet zijn om overdrachtsgevoelens te kunnen ontwikkelen, omdat een stukje hechting (bepaalde behoeftes binnen je hechtingsproces) niet zijn vervuld. Echter, ik weet niet of bij een onveilige hechting altijd deze overdrachtsgevoelens tot uiting komen. Ik ben mezelf daar dus veel later bewust van geworden dat dit overdrachtsgevoelens waren. Sommigen ervaren dit wellicht nooit of hebben er geen ´last´ van.

    Hopelijk kun je iets met deze info en stuur anders gericht nog een berichtje.

    Liefs,
    Marli

  3. Dankjewel Marli voor je uitgebreide reactie! Ik herken veel van wat je schrijft. Misschien dat ik er op het forum nog op terugkom. Liefs!

  4. Ontzettend belangrijk thema voor mij en wat leuk om je zo te zien Marli!!

    Ik was inderdaad op een gegeven moment ook benieuwd hoe dit bij Irene dan is ‘gelukt’ met haar vriend. Of het ligt aan mij dat ik het even gemist heb :), maar ik kreeg er niet helemaal een antwoord op. Dus ben nog steeds wel een beetje benieuwd hoe Irene dit doet. Wat ze dacht toen ze ging daten met deze jongen, hoe ze zich gedroeg etc.

    Misschien dat ik dat nooit helemaal ga begrijpen/voelen omdat ik ook onveilig gehecht ben, maar ik zou het heel graag willen horen

    Liefs

  5. nou de ultieme tip heb je absoluut gegeven vind ik: tenminste als je zelf in de gaten heb dat je gevoelens voor iemand wat verder gaan. Dan kun je proberen je gedrag te beïnvloeden door niet extreem te pleasen of heel veel te appen want wat je eigenlijk dan absoluut niet wilt, kan dan gebeuren: dan kan de ander je af stoten.

    Ik moest terug denken aan het contact met mijn mentor van school ooit. Ik had super gped contact. Mocht ook bij haar thuis komen. Zij woonde in een andere stad. ik heb toen een keer een boek langs gebracht en zij liet toen weten dat ze dat echt too much vond, dat ik helemaal naar haar toe was gegaan om even een boek langs te brengen. Dat was het begin van het eind zeg maar. Ik herken nu mijn gedrag door jouw verhaal. Super bedankt daarvoor.

    En het einde wat je zegt… hoe vaak mensen inderdaad zeggen: je moet leren van jezelf te houden… of: je kan alleen van een ander houden als je van jezelf houdt… rot op! ik kan heel goed van en ander houden ook al houd ik niet van mezelf en inderdaad je hebt de ander nodig. Natuurlijk is het wel handig dat je met jezelf door een deur kan,

    En wat leuk om je in 3D te zien. Je bent veel kleiner dan ik dacht en je accent is super leuk. Ik hoop dat het oke is dat ik dit schrijf en ik hoop je de 25e live te zien

    Irene ook leuk dat jij al die vragen stelde en het gesprek mooi aanvulde. Goed setje jullie twee!

    lieve groet Minke

  6. Lieve Sewy,

    Dankjewel voor je mooie woorden aan ons!
    Laat ook zeker weten als je/jullie bepaalde andere onderwerpen willen zien door Irene, mij of Lonneke.

    Liefs,
    Marli

  7. Overigens super mooi om jullie reacties op de video te lezen en goed om te merken dat deze manier van met elkaar in gesprek gaan in een video zo gewaardeerd wordt. Dank daarvoor! Dat inspireert ook weer. Ik vond het ook super tof om een keer een video met Marli op te nemen. Kon ze maar vaker naar kantoor komen hiervoor, maar dat komt zeker wel weer. 😀

  8. Leuk, zo’n samenvideo! Bij themavideo’s vind ik interactie vaak toch leuker dan een solovideo:-) En je spontaniteit verrast me, Marli! Al zegt dat meer over mij dan over jou. Dank je wel voor je openheid ook.

    Ikzelf heb ook een lange, vroegkinderlijke medische geschiedenis achter de rug en heb me – mede daardoor – wel vaak een uitzondering gevoeld. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jij dat ook ervaren hebt en of dat op een manier doorwerkt in je huidige leven. Mocht dat voldoende gespreksstof opleveren, zou ik daar best graag eens een video over zien.

  9. Lieve Minke,

    Wat bijzonder om te lezen dat je door onze video inzicht hebt gekregen in de situatie met je mentor destijds. Dit kan zeker een ´mooi´ voorbeeld zijn van iemand tot je willen behouden en met diegene verbonden willen blijven, waardoor je (te) veel voor die persoon gaat doen. Echter, zie het niet als fout, want jouw mentor heeft ook jou uitgenodigd in haar huis. Zij gaf dus zeker ook aan dat zij meer contact met jou wilde dan waarschijnlijk met de meeste van haar leerlingen. Het is logisch dat jou dit dan een fijn gevoel gaf en haar dat boek ging brengen. Jammer, dat dit uiteindelijk het begin van het einde van het contact is geworden.

    En zoals ik je ken vanuit het forum kan jij zeker van andere mensen houden. Ook hierin waarschijnlijk soms te veel, waardoor je juist jezelf weer gaat opofferen voor die personen, maar dat betekent totaal niet dat je niet van diegene houdt. Helemaal met je eens!

    Haha, ik ben inderdaad behoorlijk klein (scheel ongeveer 2 koppen met Irene ;)). En ik heb zeker een Zeeuws accent, dat kan ik niet ontkennen. Ik hoop jou ook de 25ste september te ontmoeten!

    Liefs,
    Marli

  10. Op een gegeven moment kom je in situaties terecht waarin je MOET groeien en waarbij je gedwongen wordt om de oude patronen te doorbreken en jezelf anders te zien. Als je er zelf niet uitkomt, dan komt er wel iets of iemand op je pad die je daarbij zal helpen, al voelt dat niet direct als hulp.

  11. Interessante video en erg herkenbaar! Irene hoe heet het boek dat je hebt gelezen?
    Liefs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *