Heeft mijn kind boulimia?

Als een eetstoornis zoals boulimia nervosa in een vroeg stadium herkend wordt én de ouders van degene die met de eetstoornis kampt betrokken worden bij de behandeling, dan is er een veel grotere kans op volledig herstel. Hierbij is het dus wel belangrijk dat de boulimia op tijd gesignaleerd wordt. Dit is helaas niet altijd even makkelijk omdat boulimia nervosa een eetstoornis is die veelal niet zichtbaar is. Mensen die hieraan lijden weten dit in veel gevallen lang voor de buitenwereld verborgen te houden, soms zelfs jarenlang.

Voor ouders is het dan ook lastig om deze eetstoornis bij hun kind te herkennen. Toch zijn er wel een aantal dingen die mogelijk kunnen opvallen en een signaal kunnen zijn dat uw dochter (of zoon) kampt met boulimia nervosa.

Bron

Gewicht
Mensen met boulimia nervosa hebben over het algemeen vaak een gezond gewicht of (licht) overgewicht. Dit maakt dat de eetstoornis niet altijd zichtbaar is door het gewicht, zoals dit vaak wel te zien is bij bijvoorbeeld anorexia nervosa. Ook is het gewicht geen graadmeter voor hoe het met iemand gaat wat betreft de eetstoornis. Dit is het overigens bij geen enkele eetstoornis.

Er zijn mensen met boulimia die gedurende hun hele eetstoornis een stabiel gewicht houden. Ook zijn er mensen die tijdens hun eetstoornis juist veel aankomen door de grote eetbuien. Hoewel deze bij boulimia gecompenseerd worden op verschillende wijzen, kunnen de eetbuien soms alsnog zo groot zijn, dat iemand kan aankomen in gewicht. Ook kan het zijn dat iemand juist wat afvalt als gevolg van het verstoorde eetpatroon, de eetbuien en het compensatiegedrag. Tot slot kan het gewicht ook erg schommelen.

Isolement
Mogelijk sluit uw dochter zich meer af voor u en voor vriendinnen en anderen in haar omgeving. Dit kan komen omdat zij het niet meer op kan brengen om met mensen af te spreken en omdat zij zich steeds meer bezighoudt met haar eetstoornis. Dit kan zoveel tijd en energie in beslag nemen dat er weinig ruimte meer overblijft voor andere dingen. Ook kan het zijn dat zij er nog wel is, maar enkel oppervlakkig contact met u onderhoudt en geen diepgaande gesprekken meer wil voeren. Ze doet alsof alles goed gaat en lijkt een masker op te zetten.

Lichamelijke klachten
Een eetstoornis brengt in de meeste gevallen een hoop lichamelijke klachten met zich mee. Bij sommige mensen zijn deze zichtbaar en bij anderen minder. Dingen die op den duur op zouden kunnen gaan vallen zijn bijvoorbeeld haaruitval, een bleek gezicht en slechte huid. Ook zijn er mensen die veel overgeven en hierdoor wondjes op de knokkels van de vingers krijgen.

Een eetstoornis geeft natuurlijk ook veel schade aan de binnenkant van het lichaam. Mocht uw dochter veel last van pijntjes in de spieren hebben, extreme vermoeidheid zijn of kampen met hartkloppingen, dan is het zaak om hierover met haar in gesprek te gaan en naar de huisarts te gaan.

Bron

Stiekem gedrag
Boulimia nervosa gaat gepaard met veel eetbuien en compenseergedrag. Ik weet van mezelf hoe erg ik me daarvoor schaamde. Ik had grote eetbuien waarin ik binnen korte tijd grote hoeveelheden ongezond eten at en spuugde dit vervolgens weer uit. Ik wilde niet dat iemand daarachter kwam en dus deed ik dit zoveel mogelijk stiekem. Ik ging naar de supermarkt om het eten te kopen, verstopte het in m’n kamer en gooide de lege verpakkingen buiten weg in de hoop dat niemand het zag. Ook het overgeven probeerde ik stiekem te doen zodat niemand het merkte.

Toch zijn er soms dingen die als ouder kunnen opvallen, zoals de lege verpakkingen van eten of vieze toiletten. Ook kunnen mensen met boulimia helaas veel liegen over hun eetgedrag om bijvoorbeeld onder maaltijden uit te komen, of om te verklaren waarom er eten uit de koelkast is verdwenen, waarom het zakgeld nu alweer op is en waar dat aan uit is gegeven, of waarom ze nu alweer gaat sporten terwijl het buiten hard regent.

Stemming
Iemand met boulimia nervosa of welke andere eetstoornis dan ook, kan behoorlijk somber worden door alle problemen met eten. Deze problemen gaan veelal het hele leven beheersen waardoor positieve gevoelens verder naar de achtergrond zullen verdwijnen. Degene die last heeft van boulimia kan mogelijk ook sneller geïrriteerd raken door gebrek aan energie en ruimte in het hoofd. Als de stemming langere tijd erg somber is, dan kan dit mogelijk een teken zijn van een depressie en in dit geval is het belangrijk om hier met uw dochter over in gesprek te gaan.

Niets
Ook kan het zijn dat u helemaal niets merkt aan uw kind en dat zij toch kampt met boulimia. Mogelijk komt zij op een bepaald moment hier zelf mee en heeft u nooit iets door gehad of het nooit zien aankomen. Dit betekent niet dat het er niet is of dat het wel mee zal vallen. Ik heb jarenlang boulimia gehad zonder dat iemand het wist. Deze eetstoornis kun je goed verborgen houden voor de buitenwereld.

Bron

Het is met name belangrijk dat als uw dochter naar u toekomt met dit verhaal, u haar serieus neemt. Het feit dat zij ‘s avonds gewoon met het gezin mee-eet, betekent niet dat ze het niet moeilijk heeft. Probeer dan ook niet direct te oordelen maar in plaats daarvan oprechte vragen te stellen. Vraag in plaats van ‘’maar je eet toch gewoon?” eens ‘’Hoe is het voor je om ‘s avonds met de pot mee te moeten eten?” Zo geef je je dochter de ruimte en mogelijkheid om uit te leggen hoe haar eetstoornis werkt en wat er in haar hoofd omgaat. Bied aan om samen hulp te zoeken en haar te steunen waar mogelijk, zoals zij dat graag zou willen. Ook zou u zelf, of samen met uw dochter, eens naar deze documentaire kunnen kijken. 

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

5 reacties op “Heeft mijn kind boulimia?”

  1. Goed gebracht! Vooral die tips voor ouders.

  2. Sandra, ik vind je echt een waardevolle toevoeging voor de site. Je schrijft echt hele fijne blogs (:

  3. alles wijst dar me meisie . siefdochter dit heeft. nadeel ze is franstalig. spreek het wel maar is niet het zelfde. en is niet echt mijn bloed. hou van haar help

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *