Wanneer er iemand zijn of haar verjaardag viert of wanneer je een feestje hebt, komen er vaak allerlei lekkere drankjes en hapjes bij kijken. Er wordt bijvoorbeeld meer alcohol gedronken dan op andere dagen en bij verjaardagen is er vaak taart en zijn er andere lekkere dingen. Wanneer je een eetstoornis hebt, kan dit iets zijn wat een feestje een stuk moeilijker maakt, wat er misschien voor zorgt dat je je van te voren al zorgen maakt om die beruchte dag. Jammer, want verjaardagen en feestjes kunnen wel echt leuk zijn. Wat kan nou helpen op deze moeilijke momenten?
Misschien heb je voor die verjaardag al getwijfeld of je zou gaan en duizend redenen bedacht waardoor je kon afzeggen. Het kan ook zijn dat je dagen van tevoren al rekening houdt met die verjaardag en de taart die daar vast zal zijn en die je niet wil overslaan uit angst dat mensen daar iets van zullen vinden. Misschien pas je je eetschema er op aan en ben je dagen van te voren al aan het compenseren.
Eten is niet HET feest
Wanneer je een eetstoornis hebt, lijkt al snel alles om je heen om eten te gaan. Als je aan een verjaardag denkt, denk je aan taart of andere dingen die in jouw gedachten omgetoverd worden tot een enorme caloriebom. Een boosdoener waar je beter zo ver mogelijk uit de buurt kan blijven. Een verjaardag gaat echter niet om het eten. Dat er vaak veel eten is dat klopt, maar dat betekent niet dat jij dat allemaal moet eten. Door je daar op te focussen worden dingen veel groter dan dat ze zijn. Het gaat uiteindelijk om degene die jarig is en dat je deze leuke gebeurtenis met hem of haar viert. Ik kan mij voorstellen dat het soms overkomt als een vreetfestijn hoor, maar het is belangrijk om, zeker als je het hier moeilijk mee hebt, de essentie van een verjaardag voor ogen te houden. Leg de focus daarom niet op het eten maar juist op het feest en de mensen. Er is zoveel meer. Je kunt leuke gesprekken hebben met mensen, je netwerk uitbreiden, bijkletsen met de jarige, genieten van muziek, etc.
Blijf relativeren
Bij een feestje of verjaardag is het heel belangrijk om te blijven relativeren. Van een stuk taart of wat andere lekkere dingen kom je echt niet direct aan. Je kunt dat dus prima eten zonder dat je bang hoeft te zijn. Zie het als een extra tussendoortje of een groter tussendoortje dan normaal. Je hebt niet elke dag feestjes en als dit eens in de zoveel tijd gebeurt dan is daar niks mis mee. Probeer voor jezelf wat relativerende gedachtes te bedenken waardoor je jezelf meer kunt toestaan om toch te genieten van wat lekkere dingen. Door dit vooraf te bedenken en misschien ook iemand mee te laten denken, kun je de stress misschien al een beetje beperken.
Niet compenseren
Wanneer je een eetstoornis hebt en een verjaardag hebt of hebt gehad, kan het verleidelijk zijn om te gaan compenseren. Sommige doen dit vooraf waardoor ze zichzelf kunnen toestaan om op dat feestje wel lekkere dingen te eten en/of alcohol te drinken, maar het gebeurt ook vaak achteraf omdat schuldgevoelens, haatgevoelens en schaamte een rol kunnen gaan spelen. Ondanks dat het bij een eetstoornis heel vanzelfsprekend kan lijken om dit te doen, is het juist heel erg onverstandig. Wanneer je gaat compenseren breng je je lichaam uit balans waardoor het alleen maar lastiger wordt om je eetpatroon later weer op te pakken. Daarnaast kan compenseren ervoor zorgen dat je lichaam juist weer behoefte heeft aan voeding en kan dit ook weer eetbuien uitlokken. Niet verstandig dus! Zoals eerder gezegd kan je het best hebben om op een verjaardag een stuk taart te eten en wat andere lekkere dingen. Pak de dag erna gewoon weer een gezond eetpatroon op en je zal uiteindelijk merken dat dit gewoon kan zonder dat je bang hoeft te zijn.
Bang om teveel te eten
Eten op een feestje kan er ook voor zorgen dat je bang bent dat je jezelf verliest en dat je doorschiet met het eten van die lekkere dingen. Jezelf verbieden om hier van te genieten en wat te pakken kan voor spanning zorgen en voor eetdrang zorgen. Wanneer je weet dat dit voor jou een rol speelt, kun je misschien bepaalde afspraken met jezelf maken over de hoeveelheid en wat je jezelf toestaat. Wanneer je met iemand gaat die van je eetprobleem af weet, is het ook verstandig om hem/haar te vragen om jou hierbij te helpen. Verder is het goed om te bedenken wat je kan doen op het moment dat je wel denkt dat je door gaat schieten. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je dan weg loopt en een glas water gaat drinken, of dat je een gesprekje met iemand aan gaat of even buiten gaat staan. Hierdoor haal je jezelf even uit die situatie en dit kan er voor zorgen dat de eetdrang beperkt wordt en dat de drempel in ieder geval weer groter wordt.
Ga niet met een lege maag
Een tip die op het bovenstaande aansluit, is dat het belangrijk is om goed te eten voordat je naar de verjaardag gaat. Ondanks dat je weet dat je op de verjaardag misschien wat extra’s of anders gaat eten dan normaal, is het belangrijk om bijvoorbeeld wel ‘s avonds goed te eten als de verjaardag na etenstijd is. Dit zorgt ervoor dat je maag al gevuld is en dat je sowieso minder trek hebt in ander eten dan als je niet of te weinig hebt gegeten ‘s avonds.
Maak een keuze
Op een verjaardag hoef je niet alles te eten wat voorbij komt. Het is heel normaal om daar een selectie in te maken voor jezelf. Probeer te beslissen waar je wel en geen zin in hebt of wat je misschien wil proeven. Sta jezelf dit toe maar accepteer het ook als je iets liever niet eet of proeft. Daar komt dan wel weer een ander moment voor.
Een beetje afkijken
Als je het lastig vindt om de hoeveelheid te bepalen, kun je ook een voorbeeld nemen aan anderen. Probeer het te zien als een richtlijn. Er zijn altijd wel mensen die aan de lijn zijn of mensen die juist veel meer eten dan dat jij gewend was (in de tijd zonder eetstoornis). Iedereen heeft iets anders nodig en als iemand wat minder eet dan jij gewend was, dan betekent dat ook niet direct dat jij je hier aan moet houden.
Hoe het ook zal gaan, je bent gegaan en dit heeft je weer een stapje geholpen of het nou goed is gegaan of niet. Je bent een ervaring rijker. Probeer hier voor jezelf een les uit te halen om dit mee te nemen naar een volgende keer. Dat nog niet alles helemaal zo gaat zoals je misschien wilt, is niet erg. Veroordeel jezelf niet voor de fouten die je misschien maakt. Dit hoort allemaal bij een proces, een heel moeilijk proces… maar je bent onderweg en een volgende keer gaat het misschien weer een beetje beter.
Wat is jouw tip voor het eten op feestjes en verjaardagen?
Geef een reactie