Nog even en het is weer zover, Pasen komt eraan. De winkels liggen vol met paaseitjes, luxe broodjes in allerlei paasfiguren en natuurlijk met gewone eieren. Nou is dit voor velen een gezellige tijd, maar voor sommigen kunnen de paasdagen ook een hoop spanning opleveren. Zeker voor iemand met eetproblemen of een eetstoornis. Want met Pasen komen ook het paasontbijt, de brunch en paaseieren zoeken weer om de hoek kijken.
Luxe broodjes, paaseitjes
Bij Pasen denken we ook aan de bekende paasbrunch bij oma en opa of gewoon thuis. Het ontbijt en de lunch wordt vaak samengevoegd tot een brunch. Vaak wordt er tijdens een brunch gekozen voor luxe broodjes, ander beleg en extraatjes zoals paaseitjes en gewone eitjes.
Eetlijst en structuur
Stel, je volgt een eetlijst en je hebt hier 6 eetmomenten op staan maar je wilt naar een paasbrunch gaan. Het ligt er erg aan hoe ver je bent in je behandeling en of je al maaltijden kan gaan samenvoegen. Soms kan het verstandiger zijn om toch die 6 eetmomenten aan te houden en thuis af te spreken om geen maaltijden samen te voegen. Maar als je al wat verder bent in je behandeling, dan kan het samenvoegen natuurlijk prima.
Hoe zou een gemiddelde paasbrunch eruit kunnen zien?
Een gemiddelde paasbrunch zou er als volgt uit kunnen zien. Twee luxe witte broodjes besmeerd met boter en bijvoorbeeld belegd met ham of zalm en erbij een gekookt eitje en een glas vruchtensap. Daarbij zou je ook nog een plak paasstol besmeerd met boter kunnen nemen.
Maar ik volg een eetlijst, wat heb ik dan precies vervangen?
Dan heb je ongeveer 3 belegde boterhammen gegeten. Een glas sap zou je kunnen meetellen als een portie fruit. Je ochtend tussendoortje en je zuivel die je dan mist zou je of later op de dag kunnen inhalen door bijvoorbeeld wat paaseitjes te nemen en nog een glas melk.
Eet je al op gevoel en heb je een gezond gewicht, dan zal je merken dat een dag anders eten of misschien meer te eten niets zal doen met je lichaam. Dit kan er juist voor zorgen dat je weer vertrouwen krijgt in je lichaam en dat er dus niets zal gebeuren door een paasbrunch.
Compenseren
Als je een eetlijst volgt is het dus goed om niet te gaan compenseren, maar juist om ervoor te zorgen dat alles wat er op je eetlijst staat ook gegeten wordt. Je kan dus paaseitjes zien als een variatie op je tussendoortje. Ik krijg vaak de vraag hoeveel paaseitjes dan normaal zijn om te nemen. Ik zou zeggen, neem zoveel je er wilt, het is tenslotte maar 1 keer Pasen (Dit gaat natuurlijk niet op als je last hebt van eetbuien) Maar geeft dat spanning dan kan je ongeveer 4 paaseitjes aanhouden als een gewone portie ter vervanging van een pakje liga’s. Ga ook niet van te voren of de dag erna minderen met eten. Door gewoon je eetlijst of je oude eetpatroon erna weer op te pakken, zorg je ervoor dat je de regelmaat die zo belangrijk is erin houdt.
Eetbuien
Heb je last van eetbuien dan kan je van te voren bespreken hoe je het wilt gaan aanpakken. Eet je bijvoorbeeld met alles mee of eet je toch liever wat er op je eetlijst staat? Goed om hier van te voren al over na te denken zodat het je op het moment zelf niet overvalt wat je moet gaan nemen. Het ligt er ook aan met wat voor soort producten je meestal een eetbui hebt. Heb je dit met brood dan is het goed om afgepaste hoeveelheden uit de vriezer te halen of gepaste hoeveelheden broodjes af te bakken. Is chocolade juist een trigger voor eetbuien dan is het bijvoorbeeld niet helpend om een schaaltje met paaseitjes op tafel te hebben staan. Ga je ergens eten dan is het handig dit van te voren aan te geven bij de mensen met wie je gaat eten.
Hoe het toch gezellig te maken
Als je er van te voren erg tegenop ziet dan is het handig dit aan te geven thuis en aan je behandelaar. Als je het goed voorbespreekt kan je die spanning voor zijn. Je kan het ook zien als een uitdaging. Je kan jezelf uitdagen om ook weer andere producten te kiezen en dan te merken dat dit niets doet met je lichaam of gewicht. En probeer om er ook weer van te genieten. Misschien brengt het weer leuke herinneringen naar boven van paaseieren zoeken en lekker genieten van een chocolade paashaas of ei. Probeer Pasen ook niet te zien als een dag die alleen in het teken van eten staat. Probeer wat afleiding te zoeken, buitenshuis of binnenshuis. Vaak zijn er juist leuke evenementen georganiseerd rond de Paasdagen. Dus ga er lekker op uit.
Angst voor onbekende dingen
Vaak is het de angst voor het onbekende wat spanning geeft. Als je deze producten altijd uit de weg gaat, ofwel vermijd dan leer je niet om deze aan te gaan en zal de angst altijd blijven bestaan. Door juist wel mee te doen en weer die producten te eten, leer je ook weer wat je lekker vindt en geeft dat juist je de kracht om het een volgende keer ook te doen.
Hoe vier jij Pasen en hoe pak jij het aan met het eten?
Geef een reactie