Help! Ik ben wagenziek

Over een paar dagen gaan we op vakantie! We gaan naar Zuid-Frankrijk en ik heb er enorm veel zin in alleen word mijn gevoel van blijdschap overschaduwd door paniek en angst. We gaan met de auto en zijn ruim 10 uur onderweg zijn. We hebben altijd genoeg leuke dingen te doen in de auto en mijn zus en ik nemen allebei een discman mee met onze eigen cd’s. Tien uur in de auto zitten is lang, maar met tussenstops is het nog wel te doen. De vakantie is begonnen en daarmee ook de voorpret. Alleen wanneer je wagenziek bent, kan het een vreselijke tijd zijn waar maar geen einde aan komt.

Voor zover ik mij kan herinneren, werd ik als kind eigenlijk altijd wel misselijk in de auto. Zeker als het ging om lange afstanden, zoals vakanties, waren er veel momenten waarop ik bang en huilend in de auto zat omdat ik zo misselijk was. Gelukkig heb ik nooit hoeven overgeven tijdens zo’n autorit, maar soms scheelde het niet veel. Ik ken de angst, paniek en het vreselijke gevoel dat je lang in de auto zit en enorm misselijk bent en het liefste wil dat de auto direct stil staat en dat je de frisse buitenlucht in kan.

Het was echt een probleem. Ik kon mij enorm zorgen maken over de reis naar onze bestemming en op sommige momenten zorgde dat er zelfs voor dat de vakantie me gestolen kon worden omdat alles overschaduwd werd. Ik wist hoe vreselijk ik me voelde op zulke momenten. Toen wij een keer op vakantie in Griekenland waren moesten we met een bus door de bergen naar ons appartement. Ondertussen werden heel veel andere mensen afgezet en namen we dus een omweg. Het was echt vreselijk. Het was warm in de bus, we gingen veel hobbels over en de ene bocht na de andere bocht. Er kwam geen einde aan en het werd alleen maar erger. Het feit dat ik me dit nog in detail herinner, herinnert mij direct aan hoe verschrikkelijk dit was.

Helaas ben ik niet de enige die last heeft van wagenziekte. Er zijn veel meer mensen die hier mee te maken krijgen en waarbij het ook veel erger is. Mijn vriend had hier bijvoorbeeld als kind heel veel last van en was iedere vakantie in de auto aan het overgeven. Vakantie was ook voor hem iets waar hij als een berg tegenop zag en met veel spanning en de nodige voorzorgsmaatregelen stapte hij in de auto. Gelukkig was het bij hem iets waar hij overheen is gegroeid en wat hoorde bij zijn kindertijd. Helaas is dit niet voor iedereen het geval.

Wat is het eigenlijk?
Veel mensen hebben te maken met bewegingsziekten zoals zeeziekte, wagenziekte of luchtziekte. Of je er last van krijgt, heeft te maken met aanleg en vaak ook met je leeftijd. Kinderen hebben er vaker last van omdat het evenwicht bij hen nog niet volledig ontwikkelt is. Sommige mensen hebben er wel last van op een boot, maar bijvoorbeeld niet in de auto of in het vliegtuig. Het gaat om een bepaalde beweging en het heeft alles te maken met ons evenwichtsorgaan. Je wordt wagenziek of zeeziek omdat je, via je lijf en evenwichtsorgaan, bewegingen voelt die niet kloppen met wat je ziet. Je wordt misselijk omdat je hersenen het niet goed kunnen combineren. Er zijn ook mensen die hier bijvoorbeeld last van hebben in speeltuinen met schommelen of bijvoorbeeld in een achtbaan.

Tips tegen wagenziekte
Inmiddels heb ik al heel wat tips uitgeprobeerd en heb ik ook gemerkt dat niet alles bij mij werkt. Wat jou helpt tegen wagenziekte, kan voor een ander niet werken en andersom. Je kunt het uitproberen en uitvinden wat voor jou het beste werkt.

Bron

– Voor in de auto zitten
Bij mij helpt het heel erg om voor in de auto te zitten en niet op de achterbank. Als ik voor in zit heb ik meestal niet zoveel last van wagenziekte en voel ik mij meestal gewoon goed. Soms merk ik wel dat ik een beetje misselijk word, maar dit zet dan meestal niet door en het gaat dan ook vanzelf weer weg. Zelf rijden is overigens nog beter tegen misselijkheid in de auto.

– Andere plek in de auto
Bij de ene persoon helpt het om aan het raam te zitten en bij de ander helpt het juist om in het midden van de auto te zitten op de achterbank. Dit verschilt heel erg per persoon en via verschillende bronnen van informatie wordt ook wat anders aangeraden. In het midden zitten wordt aangeraden omdat je dan recht voor je op de weg kunt kijken en dat zou helpen. Het is goed om eens wat anders te proberen en te kijken of dat jou kan helpen.

– Ga uitgerust op reis
Een goede nachtrust is heel belangrijk voordat je op reis gaat. Zeker wanneer je last hebt van wagenziekte. Dit kan sneller getriggerd worden wanneer je wat minder fit bent. Zorg er voor dat je de nacht er voor op tijd naar bed gaat zodat je voldoende tijd hebt om uit te rusten. Ook kan het hierbij helpen om inpakstress te voorkomen. Begin wat eerder met het inpakken van je spullen zodat je dit niet allemaal op het laatste moment hoeft te doen. Hierdoor kan je er voor zorgen dat je wat meer ontspannen bent vlak voordat je weggaat.

– Zoek het midden van een boot/vliegtuig op
Wanneer je last hebt van reisziekte in het vliegtuig of bijvoorbeeld op het water, kan het helpen om het midden van de boot op te zoeken en stoelen uit te kiezen die zo dicht mogelijk bij de vleugel zijn. Hier wordt je over het algemeen minder snel misselijk omdat er minder beweging is.

– Zorg voor ontspanning tijdens de reis
Het kan helpen om jezelf af te leiden tijdens de reis door bijvoorbeeld een boek te lezen, maar veel mensen kunnen hier niet tegen tijdens het rijden en worden er juist misselijk van. Wat mij heel erg hielp om het te voorkomen maar ook om er mee om te gaan als ik wel misselijk was, was bijvoorbeeld muziek luisteren en spelletjes doen met mijn zus en moeder. We deden bijvoorbeeld woordenspelletjes waarbij we zoveel mogelijk namen moesten opschrijven met een bepaalde letter en dan kreeg je punten als de anderen het niet hadden opgeschreven. Het is ook een soort afleiding en dat kan helpen om er voor te zorgen dat je niet misselijk wordt.

Bron

– Soepstengels, groente en fruit
Goed eten is belangrijk als je op reis gaat, maar wanneer je snel wagenziek bent, kun je sommige dingen tijdens je reis beter vermijden. Hierbij kun je denken aan koffie, frisdrank, alcohol en te veel zware vette producten. Snoepen kan, maar wel met mate. Het hielp mij altijd om gewoon te ontbijten en de andere hoofdmaaltijden te eten maar om het meer te verspreiden. Kleine beetjes en tussendoor ook groente, fruit en soepstengels. Soepstengels kon ik zelfs eten als ik heel misselijk was.

– Vermijd een warme en benauwde omgeving
Als ik misselijk ben in de auto, kan ik heel slecht tegen warmte. Je kunt natuurlijk niet zo makkelijk weg en je hebt weinig bewegingsvrijheid. Dit kan het benauwde gevoel erger maken. Doe het raampje een stukje open voor wat frisse lucht. Het verlicht en helpt in veel gevallen echt. Daarnaast is het slim om de temperatuur in de auto niet te warm te maken maar eventueel de airco even aan te zetten.

– Kijk naar dingen in de verte
Als je naar buiten kijkt, is het verstandig om meer in de verte te kijken dan naar dingen die heel dichtbij zijn. Dit kan er ook voor zorgen dat je minder misselijk wordt.

– Neem regelmatig pauze
Toen wij vroeger nog regelmatig met de auto op vakantie gingen om bijvoorbeeld te kamperen in Frankrijk, namen wij regelmatig even pauze. Voor mijn vader was dat ook belangrijk omdat hij een lang stuk moest rijden en wij konden dan ook even bijkomen van de reis. Ga even naar de wc, geniet van de buitenlucht en sta gewoon weer even echt met beide benen op de grond.

– Medicijnen tegen reisziekte
Er zijn allerlei middeltjes op de markt die schijnen te werken tegen reisziekte. Ik heb zelf geregeld primatour gebruikt en dit werkt voor mij goed. Het voorkomt het niet altijd, maar zorgt er wel voor dat de scherpe randjes er af gaan. Het nadeel van dit medicijn is wel dat je er heel duf van kan worden. Daarnaast hoor ik ook weleens wat over bepaalde drankjes, pleisters en armbanden tegen reisziekte. Voor meer informatie hierover kun je het beste terecht bij je huisarts.

Heb jij last van wagenziekte en wat is jouw tip?

 

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

6 reacties op “Help! Ik ben wagenziek”

  1. Als kind had ik er ook onwijs veel last van. Menigmaal heb ik de auto ondergekotst, zelfs ritjes van 20 minuten-half uur waren al te lang. Nu nog een klein beetje last van, vooral in grote voertuigen waar ik niet goed naar buiten kan kijken (bus en vliegtuig zijn het ergst). Gelukkig al jaren niet meer hoeven overgeven.

  2. Ik heb als kind ook altijd veel last gehad van wagenziekte (ik heb wel met enige regelmaat zitten overgeven op de achterbank xD) en hoewel het nu minder is kan ik nog steeds heel beroerd worden reizen. Dingen die bij mij goed helpen zijn:
    -Goed eten, inderdaad gewoon ontbijten met brood of muesli of iets dergelijks en voor onderweg nam ik vaak droog brood of crackers mee.
    -Voorin zitten, dan kan ik goed vooruit naar buiten kijken, zien welke kant we opgaan, wanneer we moeten stoppen voor een verkeerslicht etc.
    -Primatour slikken, of soortgelijke reisziekte pilletjes van het eigen merk van bijvoorbeeld Etos of Kruidvat met Cinnazirine erin. Soms wordt ik dan alsnog misselijk, maar nooit meer zo erg dat ik echt moet overgeven.

  3. Ik had dit al als kind, helaas nu nog steeds

  4. Zeeziek! Elke zomer vier weken lang. Wij hadden een zeiljacht en het was een sport voor mijn vader om met die boot zo ver mogelijk te komen.

    Van Ijsselmeer, Waddenzee, Grevelingen naar Belgische en Franse kust, Engeland, Isle of Wight en Kanaaleilanden. Voor mijn broer en mij betekende dat wekenlang vrijwel dagelijks overgeven.
    Alleen mijn oma was altijd erg in haar nopjes na zo’n vakantie, want ik was dan tenminste eindelijk eens wat afgevallen. Bah.

  5. Gelukkig nooit last van gehad. Zat als 1 jarig ukkie al in de auto voor 2 dagen richting vakantie.

  6. Ja ik heb er ook last van, ik probeer echt in de verte te kijken en niet te lezen in een boek of op mijn mobiel, dan ben ik het nog sneller.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *