Help! Ik heb een eetbui gehad

Er zijn heel wat jaren van mijn leven voorbij gegaan waarin ik bijna iedere dag een of meerdere eetbuien had. Als ik daarop terugkijk waren dit behoorlijk verdrietige jaren. Ik kende alle tips en trucs, maar eetbuien kon ik vaker niet dan wel voorkomen. Soms doe je immers alles wat je kunt doen, probeer je het uit te stellen en lukt het uiteindelijk niet. Dan sla je alsnog door na dat ene koekje, kom je thuis na een heftige therapiesessie of gooi je je winkelmandje vol met eetbuivoedsel en heb je die eetbui. Misschien zit je één of twee uur in die roes van het eten en dan is daar het besef: je hebt het weer verpest.

Ik weet uit ervaring hoe groot de paniek kan zijn als je je ineens realiseert wat je hebt gedaan. Als je al die lege verpakkingen ziet en in je hoofd globaal uitrekent hoeveel calorieën je in deze korte tijd naar binnen hebt gewerkt. Hoe rot je je voelt als je merkt dat je zo misselijk bent en je broek veel te strak zit omdat je gewoon veel te veel hebt gegeten, maar je op dat moment echt niet kon stoppen. De stress kan dan behoorlijk groot zijn en misschien ben je geneigd te proberen deze eetbuien ongedaan te maken. Wat kun je dan het beste doen?

Bron

♥ Don’t: overgeven
Ik weet dat het heel makkelijk gezegd is, maar het is heel belangrijk dat je probeert niet over te geven. Overgeven of braken, hoe je het ook wil noemen, is ontzettend schadelijk. Natuurlijk merk je op korte termijn misschien niet de directe gevolgen hiervan maar je maakt je lichaam helemaal kapot door over te geven. Dit is een tegennatuurlijke reactie van je lichaam en als je dit regelmatig doet kun je blijvende schade aanrichten. Lees ook eens deze uitgebreide blog over de gevolgen van braken.

♥ Do: Rustig aan
Wat vooral wel belangrijk is, is een beetje rustig aan doen na een eetbui. Feit is nu eenmaal dat je door een eetbui een behoorlijke aanslag pleegt op je lichaam. In korte tijd krijgt het behoorlijk wat eten te verwerken en dat is voor een lichaam niet goed. Ons lichaam is het meest gebaat bij een eetpatroon waarbij iemand door de dag heen iedere paar uur een portie eten krijgt. Zo kan het eten regelmatig en goed verteerd worden. Met een eetbui komt er ineens heel veel eten tegelijk. Je maag kan hier van uitrekken en je darmen en maag kunnen behoorlijk van slag raken. Ga dus niet van alles ondernemen of overmatig sporten na een eetbui maar probeer enigszins rustig aan te doen en je lijf de kans te geven om dit te verwerken.

♥ Don’t: ”Het is nu toch al verpest”
Ik herinner me van mezelf goed hoe zwart/wit ik dacht in de periode dat ik eetbuien had. Zo kon ik een koekje eten en daarna gelijk denken: ”ach dat is ongezond, dus eigenlijk is deze dag nu al verpest, laat ik het dan maar goed verpesten.” Zo dacht ik ook vaak met eetbuien. Als ik een eetbui had, dan vond ik dat de hele dag verpest was en had ik die dag gelijk drie eetbuien. Daarmee was de hele week wat mij betreft verpest en daarmee ook de hele maand. Eigenlijk gaf ik mezelf op die manier continu een vrijbrief om maar eetbuien te hebben. Een dag, een week of maand wordt niet bepaald door een eetbui. Iets is niet goed, fout of verpest. Een eetbui is heel rot en jammer, maar je kunt het normale eten op ieder moment weer oppakken. Probeer de termen goed en fout niet te gebruiken als het om eten gaat.

Bron

♥ Do: Afleiding
Hoewel rustig aan doen na een eetbui belangrijk is, is het ook goed om te kijken naar welke afleiding je kan helpen. Vaak zijn we geneigd erg te gaan piekeren na een eetbui. Ik kan me dat in ieder geval nog goed herinneren. Ik gaf mezelf constant op de kop voor wat ik had gedaan en was aan het bedenken hoe ik al dat eten moest compenseren, welk nieuwe dieet ik zou gaan doen en hoeveel ik de komende tijd moest gaan afvallen. Hier werd mijn stemming alles behalve beter van. Het is meer helpend om te kijken naar wat afleiding zoals een fijn tijdschrift lezen, contact zoeken met iemand of een serie kijken. Voorkom dat je blijft piekeren over de eetbui en hierdoor erin blijft hangen.

♥ Don’t: Lijnen
Het is heel verleidelijk om na een eetbui het eten te compenseren door maaltijden over te slaan en streng te gaan lijnen. Misschien gaat dit zelfs bijna vanzelf omdat je nauwelijks een hap naar binnen krijgt door die grote eetbui. Toch is dit heel onverstandig. Door heel weinig te eten breng je je normale eetpatroon in de war. Op den duur zal je lichaam die eetbui verteerd hebben en krijg je opnieuw trek. Als je dan niet voldoende hebt gegeten zoals je normaal zou doen, is de kans groot dat je opnieuw doorslaat zodra je iets eet. Probeer daarom ook altijd een zo goed mogelijk eetpatroon vast te houden, ondanks dat je een eetbui hebt gehad. Hiermee voorkom je dat je opnieuw eetbuien krijgt en in een vicieuze cirkel komt.

♥ Do: Praten
Bij afleiding zoeken kan ook in contact gaan met anderen goed helpen. Wellicht is er iemand in je omgeving die je zou kunnen bellen of met wie je af kunt spreken. Je kunt met diegene iets doen ter afleiding maar praten over wat er gebeurd is, kan je ook goed helpen. Niet iedereen weet precies wat eetbuien zijn, dus het is belangrijk dat je goed uitlegt wat dit voor jou betekent. Geef aan wat maakte dat je die eetbui kreeg en wat je precies van de ander nodig hebt. Hoe zou de ander jou kunnen helpen? En mag je hem of haar misschien een volgende keer bellen als de drang al heel hoog zit om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt? Ik weet heel goed dat schaamtevol is om over eetbuien te praten, maar ik weet ook hoe erg het kan opluchten als je er niet meer alleen mee zit. Probeer het daarom een kans te geven.

Wat helpt jou nadat je een eetbui hebt gehad?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

15 reacties op “Help! Ik heb een eetbui gehad”

  1. Dat gevoel, dat je, je elke dag voor neemt het niet meer te doen en elke dag weer eindigen met het gevoel dat het weer niet gelukt is 😔

  2. bij hetzelfde Ingeborg…

  3. Zo hetzelfde!

  4. Heel herkenbaar. Goede blog Sandra!

  5. Het is zo’n eeuwige strijd… ik kom er maar niet uit 🙁

  6. Herkenbaar Ingeborg..
    En fijn om deze tips te lezen, ook al weet ik ze wel. Het verschil is dat jij, Sandra, ze schrijft uit ervaring en niet vanuit een theoretisch boek. Dat zet me dan toch meer aan het denken om hardnekkige patronen misschien toch eens te doorbreken.

  7. Fijne blog!

  8. wanneer je iedere keer s avonds in bed ligt en denkt ‘morgen ga ik het anders doen’ en er op dat moment ook echt in gelooft, waarna je vervolgens s ochtends wakker wordt en het allemaal weer van vooraf aan begint. het is een soort cirkel waarvan de muur steeds dikker wordt, waardoor er steeds moeilijker doorheen te breken is.

  9. Ik kom er niet uit.. Telkens als ik dit soort dingen lees denk ik dat ik anders ben, dat het bij mij niet zo ver is. Maar dat is het wel. Ik doe veel dingen maar zodra ik even niks te doen heb val ik weer terug. Ik durf er eigenlijk met niemand over te praten want dit soort dingen worden altijd een beetje belachelijk gemaakt in mijn omgeving. Maar zelf doe ik er stiekem net zo hard aan mee. Soms gaat het een paar dagen goed maar ik val altijd weer terug.

  10. kom ik er ooit nog vanaf ??????????????????????? HELP ME

  11. Ik vraag me af hoeveel schade dit toebrengt aan je lichaam… Kom je veel bij als je twee dagen eetbuien hebt gehad??

    1. Silke, ik denk vooral in vocht!

  12. Wat voor mij helpt en vooral rust geeft na een eetbui is in een warm bad gaan liggen en mezelf verzorgen. Klinkt misschien heel raar maar als ik bijvoorbeeld een warm bad neem, maskertje opdoe en daarna een warme kruik op mijn buik leg, laat dit me gewoon heel fijn voelen. Misschien dat dit bij iemand anders ook helpt!

  13. Ik zit ook midden in eetbuien. Zat in een negatieve spiraal: eetbui, compenseren, niet eten, sporten, honger, eetbui. Tot ik het 6 minuten dagboek kocht. En ik dingen ging opschrijven die ik dankbaar ben.
    Mijn eetbuien zijn niet voorbij, het is wel gelukt om 5 dagen geen eetbui te houden en vandaag lukt het om mn eetbui niet uit te breken. Ik ervaar meer zelfliefde dankzij dat boek en realiseer me dat er meer is in het leven. En stapje voor stapje zal ik vechten en zal het beter gaan. Dat het over gaat kan ik niet garanderen.
    2 stappen vooruit en 1 stap terug is nog steeds groei!

  14. Zo herkenbaar allemaal.. ‘morgen doe ik het helemaal anders en deze keer écht’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *