Niet veel mensen praten er openlijk over, maar veel mensen blijken er toch wel last van te hebben. Het is iets waar mensen zich vaak voor schamen en zich onzeker over voelen. Er wordt geprobeerd dit te verbergen met petjes of mutsjes, maar eigenlijk is het natuurlijk onzin dat er zo’n taboe rondom heerst. Veel mensen hebben er nu eenmaal last van en met wat simpele tips en trucs kan het al verminderd worden. Ik heb het in deze blog over hoofdroos!
Vroeger had ik er ook weleens last van. Dit kwam in mijn geval doordat ik de verkeerde shampoo gebruikte en deze er dan ook vaak niet goed uitwaste. Juist met mijn donkere haren viel dit al snel op. Ik schaamde me er ook best wel voor. Door over te stappen naar de juiste shampoo en ook beter voor mijn haren en voornamelijk hoofdhuid te zorgen, heb ik er tegenwoordig eigenlijk geen last meer van.
Maar hoe krijg je eigenlijk last van hoofdroos?
In sommige gevallen kan dit inderdaad komen door het gebruik van een verkeerde shampoo. Hierdoor kan de hoofdhuid geirriteerd raken. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die mee kunnen spelen, waaronder gisten. Iedereen heeft gisten op zijn of haar huid en dit zorgt ervoor dat de talg op de huid afgebroken wordt in twee delen; verzadigde zuren en onverzadigde zuren. De onverzadigde vetzuren worden niet opgenomen door de gisten en blijven hierdoor achter op de huid.
Mensen die last hebben van hoofdroos hebben vaak een vettere huid, wat veroorzaakt wordt door overmatige talg. Doordat de gisten dus de onverzadigde vetzuren niet opnemen, blijven er dus veel meer onverzadigde vetzuren achter op de huid. Hierdoor kan de huid gaan irriteren en er ontstaat dan eczeem in de vorm van roos. Roos komt voornamelijk voor op de hoofdhuid, maar eigenlijk kan je het dus ook nog op andere plekken op de lichaam krijgen.
Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die kunnen meespelen. Zoals eerder gezegd het gebruik van de verkeerde shampoo waardoor je huidirritaties krijgt. Dit kan dan ook gepaard gaan met jeuk waardoor de huidschilfers dan weer losraken. Factoren als aanleg, een te droge omgeving of stress kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van hoofdroos. In tegenstelling tot overmatige aanmaak van talg kunnen mensen ook juist last hebben van een droge huid. Dit gaat ook vaak jeuken en bij het krabben komen dan dode huidschilfers vrij. Dit zie je dan weer terug tussen de haren.
Gelukkig zijn er ook dingen die je kan doen om hoofdroos tegen te gaan of in ieder geval te verminderen!
♥ Back to basic
Luxe geurige shampoo en conditioners kunnen fijn ruiken, maar lang niet alle haarproducten zijn even goed. Soms is het beter om terug te gaan naar natuurlijke producten. Dit kan vaak helpen bij mensen die snel last krijgen van allergische reacties. Het kost misschien dan wel wat meer, maar het is het uiteindelijk wel waard!
♥ Regelmatig wassen
Normaal gesproken wordt er juist aangemoedigd om niet te vaak jouw haren te wassen, maar je moet juist regelmatig je haar wassen als je last hebt van hoofdroos. De huidschilfers hopen zich namelijk vaak op voordat het loslaat en zichtbaar wordt tussen je haren. In dit geval kan je dus beter regelmatig je haar wassen zodat je dit voor kan zijn en weer fris en fruitig kan beginnen.
♥ Schoon, schoner, schoonst
Niet veel mensen staan erbij stil en toch gebruiken ze dit bijna elke dag: Dan heb ik het over de borstel of kam waarmee je jouw haren kamt. Ik borstel mijn haren twee keer per dag, maar sta er eigenlijk bijna nooit bij stil om deze ook schoon te maken. Hierdoor kunnen viezigheidjes zoals stof tussen de naalden blijven zitten. Wanneer je dit door jouw haren borstelt, kan dit natuurlijk ook weer achterblijven en zorgen voor huidirritaties. Ik geef toe dat het niet de meest leuke klus is om elk naaldje van de borstel schoon te plukken, maar voor hygiëne heb ik toch wel veel voor.
♥ Masseren
Jeuk kan erg vervelend zijn wanneer je last hebt van hoofdroos. Het is dan erg verleidelijk om te krabben! Maar dit moet je juist niet doen. Door te krabben komt de hoofdroos los en is het sneller zichtbaar. Daarnaast kan je de huid juist beschadigen of verder irriteren tijdens het krabben. In dit geval kan je beter de hoofdhuid lichtjes masseren. Het verlicht vaak de jeuk en door een natuurlijke olie te gebruiken krijgt de hoofdhuid ook weer een verwenbeurt.
♥ Niet te warm
Hoewel een warme douche altijd erg fijn is, doet dit de hoofdroos niet veel goeds. Warm douchen kan de huid namelijk ook uitdrogen en dit zorgt voor losse huidschilfers. Het is even wennen, maar een lauwwarme douche is vaak ook net zo lekker en vooral veel beter voor jouw huid!
♥ Anti-roosmiddelen
Mocht uiteindelijk toch niks helpen en heb je nog steeds nog last van hoofdroos? Dan bestaan er ook verschillende anti-roos shampoo’s die het proberen waard zijn. Vraag advies bij een drogist en wie weet kan dit het reddende hulpmiddel zijn.
Heb jij ook weleens last van hoofdroos?
Geef een reactie