Help, ik hebt iets stoms gedaan en ik voel me nu vreselijk schuldig! Er zijn ontelbaar veel redenen waarom jij je schuldig kan voelen, maar veel minder manieren hoe je ermee om kan gaan. Je kunt je schuldig voelen over een ruzie, omdat je iemand hebt gekwetst, omdat er iemand op je werk is ontslagen, omdat je te veel hebt gegeten of omdat een belangrijk persoon in je leven is overleden. Schuld kan om veel verschillende redenen voorkomen. De volgende tips zouden je moeten helpen ongeacht de reden dat jij je schuldig voelt.
1. Waarom ben je schuldig?
Soms is schuld goed omdat het je helpt om te groeien als mens. Het is erg belangrijk om te begrijpen waarom jij je schuldig voelt voordat je er iets aan kunt doen. Als je niet weet waarom jij je schuldig voelt zal je ook niet weten wat de juiste stappen zijn om te ondernemen.
1B. Reality Check!
Is het wel terecht dat je je schuldig voelt? Of heb je een erg negatief zelfbeeld of is het de eetstoornis die zegt dat jij je schuldig moet voelen? Zet eea voor jezelf op een rijtje en ga na of je gevoelens terecht zijn. Zo niet: vergeef jezelf dan – het is niet nodig om naar de volgende tips te gaan
2. Neem verantwoordelijkheid!
Een van de redenen waarom schuld goed kan zijn is omdat het je verantwoordelijk maakt. Je moet erkennen wat je gedaan hebt. Een schuldgevoel is een boodschap van je geweten dat je iets hebt gedaan wat niet ‘oke’ is. Misschien is het iets kleins zoals een jurk kopen waarvan je weet dat je vriendin hem graag wilde hebben. Misschien was het erger en ben je achter een jongen aan gegaan waar je vriendin een oogje op had. In beiden gevallen moet jij jezelf verantwoordelijk houden voor wat er is gebeurd. Geef toe dat je fout zat en maak geen excuses voor jezelf.
3. Wat zijn je opties?
Als je eenmaal hebt toegegeven dat je fout zat, wat doe je dan? Het ligt er aan waar jij je schuldig over voelt. Als iemand is overleden en je hebt last van ‘survivor guilt’ dan is je excuses aanbieden geen optie, los van het feit dat je in werkelijkheid nergens schuldig aan bent. In dat geval is het praten met een vriend, familielid of professional een goede keuze. Als je iets hebt gedaan waar je wel je excuses voor kunt aanbieden…
4. Goed maken!
Als je aan jezelf kunt toegeven dat je fout zat, dan kun je dat ook aan degene die jij onrecht hebt aangedaan. Je excuses aanbieden en toegeven dat je fout zat kan een heleboel goed maken en helpt bij het succesvol omgaan met je schuldgevoelens. Onthoud wel dat iemand niet kan dwingen om je excuses te aanvaarden. Als dat het geval is zijn er andere stappen die je moet ondernemen
5. Praat erover!
Als een excuus niet genoeg blijkt te zijn probeer dan met diegene in gesprek te gaan. Laat de ander uitleggen waarom hij of zij zo gekwetst is. Laat hem of haar dit doen zonder te onderbreken of te verdedigen wat je gedaan hebt. Luister goed naar de ander en denk na over wat je gedaan hebt en je eigen gevoelens. Vervolgens kun jij je zegje doen. Praten is ook belangrijk als we het hebben over ‘survivor guilt’. Praten met anderen die hetzelfde schuldgevoel hebben als jij, terwijl je eigenlijk geen schuld hebt, is erg belangrijk in het omgaan met je gevoelens
6. Waar komt het vandaan?
Denk eens terug aan alle keren dat jij je schuldig hebt gevoeld. Zit er een vast element in, zoals bijvoorbeeld roddelen of liegen? Of misschien voel jij je vaak onzeker en reageer je dit af op anderen? Het is belangrijk om te achterhalen waar het nou eigenlijk op misloopt en of dit een terugkerend element is. Bewustwording is belangrijk omdat het je kan helpen het in de toekomst anders te doen.
7. Leer van je fouten!
Zoals eerder gezegd is bewustwording belangrijk. Als je in ziet waar het fout is gelopen dan kan je voorkomen dat het nogmaals gebeurd. Als blijkt dat je vaak dezelfde fout maakt, dan moet je gaan nadenken over de reden en/of je kan er hulp bij zoeken om eraan te werken. Je zal er gelukkiger van worden als je leert van je fouten en je een stop kunt zetten op het herhalen van hetzelfde gedrag.
Een schuldgevoel kan aan je knagen, waardoor jij je verdrietig en depressief kan gaan voelen. Wees eerlijk tegen jezelf over je schuldgevoel en onderneem stappen om je fouten recht te zetten ook al is de situatie soms niet meer terug te draaien.
bron: allwomenstalk.com
Hoe ga jij om met schuldgevoelens?
Geef een reactie