Als je ziek bent of wordt en hierdoor niet in staat bent om te werken, dan kun je te maken krijgen met het UWV. Het UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen en zorgt, zoals de naam al zegt, voor de uitvoering van de werknemersverzekeringen in Nederland zoals de WW, WIA, WAO, Wajong, en Ziektewet. Daarnaast is het UWV verantwoordelijk voor de re-integratie van mensen die geen werk hebben en van mensen die arbeidsongeschikt zijn. In de praktijk is het UWV bij veel mensen bekend als de organisatie die uitkeringen verstrekt.
Als je een eetstoornis en/of andere psychische problemen hebt, dan kan het zomaar zijn dat je niet, of niet volledig kunt werken. Hierdoor verdien je mogelijk niet voldoende geld om rond te komen. In veel gevallen kun je dan in aanmerking komen voor een (gedeeltelijke) uitkering van het UWV, afhankelijk van je situatie.
Het UWV is een grote organisatie wat voor veel mensen erg spannend is. Er zijn veel ingewikkelde regels en hoe alles precies verloopt, is helemaal afhankelijk van je situatie. Het is daarom ook lastig te zeggen wat er precies gaat gebeuren als je aanklopt bij het UWV. Wel kan ik je, op basis van mijn kennis er ervaring wat handige tips geven die kunnen helpen en mogelijk wat gerust kunnen stellen.
Als je je afvraagt of je misschien in aanmerking komt voor een uitkering, dan kun je natuurlijk als eerste even bellen met het UWV om je situatie uit te leggen. Ook is het UWV steeds meer bezig met digitalisering en daarom is er veel informatie en zijn de meeste formulieren omtrent uitkeringen te vinden op de website. Als je zeker wil weten of je wel of niet recht hebt op een uitkering, dan kun je dus het beste de stappen op de website volgen en aanvraagformulieren voor een uitkering invullen. De website leidt je vrij eenvoudig naar de juiste formulieren. Als je deze invult en opstuurt kan een medewerker van het UWV je situatie goed beoordelen en kijken of je mogelijk recht hebt op een uitkering.
Als je eenmaal een aanvraag hebt gedaan, dan krijg je een gesprek met een arts om te bekijken wat precies de problemen zijn en in hoeverre je wel of niet in staat bent om te werken. De arts zal vooral van jou willen weten wat precies de klachten zijn, hoelang deze al spelen, hoe je leven eruit ziet et cetera. Hier kan hij of zij vervolgens een rapport over schrijven. Ook kan er, met jouw toestemming, informatie opgevraagd worden bij een arts of therapeut over je situatie.
Na zo’n gesprek wordt bekeken in hoeverre je nog in staat bent om te werken en op basis daarvan krijg je veelal een gesprek met een arbeidsdeskundige. Samen kijk je naar wat de mogelijkheden zijn qua werk. In mijn geval studeerde ik nog dus was werken geen optie, maar als blijkt dat je bijvoorbeeld voor twintig procent geschikt bevonden wordt om te werken, dan kan het UWV je helpen om passend werk te vinden.
Als besloten is dat je niet of maar gedeeltelijk in aanmerking komt voor een uitkering terwijl je daar zelf een andere mening over hebt, dan kun je hierover in bezwaar gaan. Je hebt hiervoor zes weken de tijd. Een andere medewerker zal dan opnieuw naar de beslissing kijken. Vaak wordt er dan contact opgenomen om de beslissing te bespreken. Als blijkt dat er een fout is gemaakt, wordt deze hersteld.
Als dit niet zo is, de medewerker de beslissing nogmaals uitlegt en je hier het nog steeds mee eens bent, dan volgt er een hoorzitting op een UWV-kantoor. Als je het ook met de uitslag van het bezwaar niet eens bent, is er zelfs de mogelijkheid om in beroep te gaan. Dit betekent dat je naar de rechtbank gaat en dat de rechter zich gaat buigen over het oordeel van het UWV. Tot slot is er nog een Hoger Beroep mogelijk.
Indien je eenmaal je uitkering hebt, dan is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat dit op een juiste manier verloopt. Mijn ervaring, en ik weet ook dat dit de ervaring van heel veel andere mensen is, is dat er helaas nog weleens wat dingen mis gaan en daarom is het belangrijk om goed te controleren dat je het juiste bedrag krijgt. Als je het idee hebt dat je te veel geld ontvangt, dan is het belangrijk om hierover contact op te nemen met het UWV zodat dit aangepast kan worden. Uiteindelijk wordt dit immers toch wel ontdekt en dan moet je heel veel geld terugbetalen. Daarnaast is het van belang om altijd wijzigingen in je situatie door te geven. Het gaat hierbij om veranderingen in je gezondheid, maar ook veranderingen qua therapie of school of werk. Het UWV moet overal van op de hoogte zijn en je ben verplicht dit allemaal op tijd door te geven.
Heb je vragen of twijfels over de gang van zaken, vraag het dan na en wacht niet te lang af. Zoals ik al zei is het UWV nu eenmaal een grote organisatie en gaan veel zaken langs heel veel personen waardoor er nog weleens iets misgaat of het heel lang kan duren voordat je iets hoort. Het is dus van belang dat je voor jezelf opkomt en zelf overal achteraan gaat.
Wat is jouw ervaring met het UWV?
Geef een reactie