Help jij eetstoornisbehandelingen te verbeteren?

Wil je een bijdrage leveren aan meer inzicht en verbetering van eetstoornisbehandelingen? Doe dan mee aan het onderzoek van Het Nederlands Eetstoornis Register (NER). Door middel van een jaarlijkse online vragenlijst wordt er gekeken naar hoe eetproblematiek zich ontwikkelt en welke factoren van invloed zijn. Jouw deelname helpt om eetstoornissen beter te begrijpen en behandelingen te verbeteren.

Dit is hoe het werkt

Iedereen (vanaf 12 jaar) die in het heden of verleden een eetstoornis heeft (gehad), kan zich inschrijven in het register. Er wordt één keer per jaar een vragenlijst rondgestuurd. Per keer kun je zelf beslissen om wel of niet mee te doen. Alle gegevens worden vervolgens gepseudonimiseerd verwerkt en opgeslagen (in de comments hieronder kun je daar een toelichting over lezen). Het doel is om te kijken naar verbeterpunten voor de eetstoornisbehandelingen om deze nog passender te maken.

waarom sophie besloot deel te nemen

Sophie is sportpedagoog en vult al vanaf 2020 ieder jaar de vragenlijst in. Ze heeft in het verleden een tumor in haar hoofd gehad, waarbij ze uiteindelijk ook de eetstoornis anorexia nervosa ontwikkelde. Het is voor haar belangrijk om mee te doen, aangezien ze vindt dat eetstoornissen vaker gehoord en gezien mogen worden.

“Het is belangrijk dat de ontwikkeling van eetstoornissen in kaart wordt gebracht. Ik denk dat ze soms verborgen zijn en dit moet gehoord en gezien worden. Ik wil graag helpen het register meer op de kaart te zetten. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer je aan de resultaten hebt en hoe meer je ermee kunt doen. Iedereen met eetproblematiek raad ik daarom aan om zich aan te melden.”

Lees hier verder over de ervaring van Sophie.

Rita over haar werk als senior onderzoeker

Rita werkt als senior onderzoeker bij Eetstoornissen Ursula van GGZ Rivierduinen in Leiden. In haar functie begeleidt ze studenten en is ze verantwoordelijk voor het NER. In 2015 heeft zij, samen met het team en andere partijen, het NER gestart en sinds 2020 heeft Rivierduinen het in eigen beheer.

“Eetstoornissen intrigeren me. Ik vind het heel bijzonder dat mensen ingrijpen in een van de belangrijkste dagelijkse behoeftes omdat het niet goed met hen gaat. Om ergens wél de controle over te hebben in hun leven. Bij sommigen wordt de eetstoornis een onderdeel van hun eigen persoon. Ze kennen er veel eigen identiteit aan toe waardoor de eetstoornis maakt wie ze zijn. Wat tegelijk het behandelen van deze aandoening zo ontzettend lastig maakt.”

Lees hier verder over het werk van Rita.

Heb je interesse?

Om deel te nemen aan het NER vul je een online toestemmingsformulier in. Je geeft daarmee toestemming om benaderd te worden via e-mail. Meld je hier aan! Vragen kun je mailen naar: nederlandseetstoornisregister@rivierduinen.nl.

Wil je meer lezen over het NER? Kijk dan eens hier naar de berichten die wij hier al over hebben geplaatst op Proud2Bme.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Voorpagina Fotografie: Tara Winstead

Rihan

Geschreven door Rihan

Reacties

8 reacties op “Help jij eetstoornisbehandelingen te verbeteren?”

  1. ✅ Ik vul hem al een paar jaar in.

    1. Wat goed! 🙂

  2. Ik heb me aangemeld nadat ik zojuist deze blog las.

    1. Super! 🙂

  3. Ik vraag mij of waarom je naam en adres etc moet opgeven?
    Is het onderzoek dan niet anoniem ?

    1. Beste A,

      Goede vraag! Ik heb het nagevraagd bij Rita en zal proberen het zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

      Het onderzoek is, met een moeilijk woord, gepseudonimiseerd. Dat betekent dat je antwoorden worden opgeslagen onder een code. Met het NER worden deelnemers namelijk over een langere periode gevolgd. Het moet dan wel duidelijk zijn welke vragenlijsten door 1 en dezelfde persoon worden ingevuld. Maar de naam, e-mail en adresgegevens worden apart opgeslagen van de vragenlijstgegevens.

      Je naam en e-mail worden alleen gebruikt om uitnodigingen te versturen voor een nieuwe vervolgvragenlijst. Je adres wordt erbij gevraagd voor het geval je ooit een nieuw e-mailadres krijgt. Dan ben je nog bereikbaar via de post om te vragen of je je nieuwe emailadres wilt doorgeven. Maar: dat gebeurt alleen als jij daar toestemming voor hebt gegeven. Dat kun je zelf aangeven op het aanmeldformulier of later via het contactformulier.

      En wil je liever niet je volledige naam of adres invullen? Geen probleem – je mag ook iets anders invullen. Bijvoorbeeld een bijnaam of alleen de eerste letter van je voornaam.

      Belangrijk om te weten: alle gegevens die worden verzameld, worden vertrouwelijk en beveiligd opgeslagen om je privacy goed te beschermen.

      Hopelijk heb ik het zo voldoende duidelijk uitgelegd. Laat het gerust weten als je er nog vragen over hebt.

      Groetjes, Daniel (team Proud2Bme)

      1. PS: nav je vraag hebben we het woord ‘anoniem’ in de blog vervangen door ‘gepseudonimiseerd’

        1. Bedankt voor de uitleg !
          Nu durf ik mij misschien toch aan te melden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *