Al een paar dagen weet ik niet wat ik heb. Ik laat dingen vallen, kom niet uit m’n woorden en zie alles wat ik moet doen bij voorbaat al niet zitten. Wat zit het leven soms toch tegen, denk ik wanneer ik opsta met een lichaam dat voelt alsof ik een nacht flink door ben gezakt. Onder de douche heb ik zin om te huilen, maar ik kan zo snel even niet bedenken wat me nou zo verdrietig maakt. Buiten dat vind ik het sowieso erg zinloos om onder de douche te huilen, want daar is alles toch al nat.
Als ik voorover buig om de shampoo te pakken voel ik een bekende pijn in mijn onderrug en wanneer ik weer omhoog kom met het flesje in mijn hand, voel ik mijn hoofd duizelen. Ik was m’n haar en zucht. Heel snel flitst er een rekensommetje door m’n hoofd en stel ik mezelf teleur met de uitkomst: Ik ben ongesteld.
Ineens vallen de puzzelstukjes op hun plek. De opvlieger tegen mijn moeder gistermiddag, de enorme zin in Oreo’s en het gevoel alsof alles me ineens gewoon veel te veel is. Aan de ene kant een opluchting dat het dus niet echt heel slecht met me gaat, maar het gewoon mijn hormonen zijn. Maar aan de andere kant wens ik iedere maand of ik alsjeblieft een maandje van dit o zo vrolijke vrouwenfeest over mag slaan…
Ongesteld zijn is echt geen pretje. In ieder geval, niet wanneer je erg veel last hebt van alle klachten die daardoor kunnen ontstaan. Sommige meiden komen fluitend de maand door ondanks een krampje hier en een krampje daar en wat hoofdpijn. Andere voelen zich juist flink beroerd, hebben last van somberheid, erge kramp en kunnen zich vinden in PMS.
Premenstreel Syndroom is eigenlijk een naam voor een verzameling klachten die sommige vrouwen in storende mate ervaren tijdens of vlak voor hun ongesteldheid. Het kan prettig zijn te weten dat de lichamelijke klachten of daling van je stemming te maken heeft met hormonen, zodat je de oorzaak niet ergens anders gaat zoeken en je stemming misschien wat minder serieus kunt nemen.
De klachten die bij PMS horen zijn:
-
Opgeblazen gevoel
- Misselijkheid of juist erge honger
- Vocht vasthouden
- Pijnlijke (grotere) borsten
- Migraine
- Lage rugpijn
- Maagpijn
- Darmklachten (verstopping of diarree)
- Trek in zoetigheid
- Verandering in libido (meer zin of juist minder)
- Somberheid
- Depressieve gevoelens zonder duidelijke aanleiding
- Emotioneel onstabiel
- Angstig of gespannen
- Agressie of verlies van zelfcontrole
- Concentratieverlies
Deze klachten worden op verschillende manieren behandeld door artsen. Zo worden er in weinig gevallen anti-depressiva, hormoonbehandelingen of lichttherapie voorgeschreven. Vaak raadt een arts pijnstilling aan of schrijf hij deze voor. Andere handige tips die ik uit eigen ervaring graag deel vind je hieronder:
Anticonceptie
Bij sommige vrouwen, maar helaas niet alle, helpt het om anticonceptie te gebruiken zoals de Pil. De klachten en hormoonschommelingen worden hierdoor minder heftig. Je krijg tijdens de stopweek nog wel een bloeding, maar de klachten verminderen vaak of verdwijnen. Je kunt ook een spiraaltje nemen of een prikpil.
Naast de Pil is er ook de Nuvaring. Deze rubbere ring breng je zelf iedere maand in en na 21 dagen (net zoals bij de Pil) verwijder je hem heel gemakkelijk. Deze kun je dus ook niet vergeten, zoals bij het slikken van de pil. Je kunt er gratis op internet ook een wekkertje bij aanvragen om te weten wanneer hij erin en eruit gehaald moet worden. Erg handig voor vergeetachtige mensen of als je veel aan je hoofd hebt.
Sommige vrouwen vinden het fijn de Pil door te slikken of de Nuvaring er uit te halen en er meteen een nieuwe in te stoppen. Op die manier krijg je geen bloeding of krijg je enkel een lichte tussentijdse bloeding die weinig tot geen klachten met zich meebrengt.
1. Warmte
Doe lekker wat warms aan waarin je je lekker voelt. Met een plaid op de bank zitten geeft je een wat veiliger gevoel. Dat is niet alleen fijn voor je lichaam, maar ook als je je emotioneel een beetje onstabiel voelt. Een warme kruik kan de pijn in je buik of onderrug wat verzachten.
2. Voorbereid
Zorg ervoor dat je altijd een tasje bij je hebt met dingen die je nodig hebt als je ongesteld wordt. Hoofdpijnpeder voor migriane, pijnstillers voor je buik- en rugkramp, tampons, maandverband en inlegkruisjes. Zo hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je dag verpest wordt zodra de rode vlag uit gaat.
3. Kamille thee
Deze thee is goed voor je buik. Heb je last van je maag, darmen en kramp in je baarmoeder, dan is het fijn om daar iets warms op te leggen en een kop kamille thee bij te drinken. Dit kan de pijn verzachten, rust geven in je buik en biedt wat afleiding.
4. Geef het aan
Heb je last van deze klachten vraag dan aan je omgeving of ze je serieus nemen en even de komende dag of twee dagen niet over moeilijke dingen willen praten. Het werkt namelijk twee kanten op. Jij kunt erop letten dat je minder heftig reageert op iemand en de mensen om jou heen kunnen rekening houden met jouw reactie.
Woon je samen dan is het misschien fijn om aan te geven dat je partner op deze dag even voor je kookt en weet dat hij extra lief voor je mag zijn. Dit kan jou een veilig gevoel geven en het is eigenlijk nog best gezellig ook als je lekker tegen je partner aan kunt kruipen onder een plaidje.
5. Relativeer
Het is niet de bedoeling om alles maar weg te relativeren, maar dat je verschrikkelijk bent, alles mis gaat en je leven een groot drama is, is toch wel een tikkie overdreven in de meeste gevallen. Je bent ongesteld en daardoor lijken dingen die moeilijk zijn veel moeilijker en dingen die verdrietig zijn, veel dramatischer. Probeer dus een beetje te relativeren. Maak geen grote beslissingen en stel deze uit tot na je ongesteldheid. Klik HIER voor een leuk grapje!
6. Eten
Het kan zijn dat je hongergevoel anders is dan gewoonlijk. Heb je last van eetbuien dan kun je dus een flinke trigger ervaren. Probeer erover te praten, maar sta jezelf ook een bepaalde hoeveelheid eten toe. Je hebt zin om te snoepen, en daar is ook helemaal niets mis mee. Je hoeft dit ook niet te compenseren. Als je een of twee dagen iets meer eet, kom je echt niet meteen aan.
Ben je juist misselijk of voel je je dik, dan is het ook erg lastig om met eten om te gaan. Je hebt misschien wel trek, of juist helemaal niet, maar moet toch eten. Je wilt misschien ineens weer heel erg of erger dan normaal afvallen. Probeer toch zo normaal mogelijk te eten, want als je slecht eet tijdens deze klachten, ga je je enkel slechter en slapper voelen.
7. Weegschaal
Laat de weegschaal even in de kast staan. Wegen als je ongesteld bent heeft eigenlijk gewoon helemaal geen zin. Nu is een weegschaal sowieso een vrij overbodig apparaat, maar tijdens je ongesteldheid zeker. Je gewicht kan namelijk best even schommelen tijdens deze dagen en dat zorgt dan enkel voor verwarring. Een week niet wegen, zal echt niets uitmaken.
8. Laat maar gaan
Heb je zin om een potje te huilen, krijg je tranen in je ogen van het schattige hondje in de Page reclame of voel je je gewoon even helemaal niet fijn? Laat je tranen dan gewoon lopen, zelfs ook al vind je dat ze niet helemaal terecht zijn of een beetje overdreven. Wat maakt het uit? Het lucht op en als je voelt dat die tranen er zitten, waarom zou je ze er dan niet uit laten?
9. Schoon
Sommige vrouwen vinden ongesteld zijn heel vies, maar eigenlijk is het juist erg hygienisch wat je lichaam doet. Door het verkrampen, wat bij sommige vrouwen dus pijn geeft, van de baarmoeder komt alles dat klaargezet was om een eitje te bevruchten los. Er kan dus niet alleen bloed, maar ook slijm mee komen. Je baarmoeder wordt op deze manier goed schoongemaakt, wat dus eigenlijk best heel fris is.
10. Wees lief
Wees een beetje lief en geduldig met jezelf. Als anderen je niet begrijpen of je alleen thuis bent, moet je lief zijn voor jezelf. Zorg voor jezelf, vraag hulp en veroordeel jezelf niet als je even wat minder hebt uitgevoerd, even nergens toekomt of vroeg naar bed gaat. Morgen is er weer een dag.
Gelukkig blijf je niet de hele maand ongesteld, dus vergeet er niet aan te denken dat het gewoon weer over gaat en je je over een paar dagen of misschien al de volgende dag weer een stuk beter voelt! Wees lief voor jezelf en besteed wat extra aandacht aan jezelf en zoek ontspanning. Een warm bad, een kruik in bed, een lieve kop thee van je moeder of vriend, op tijd naar bed, een boek lezen of een uurtje eerder stoppen met je huiswerk kan heel fijn zijn.
Heb jij veel klachten als je ongesteld moet worden?
Foto 1 en 3: Weheartit
Geef een reactie