Als ouders kan je vaak met je handen in het haar zitten. Want wat doe je als je kind niet wil eten? En als ze wel iets willen eten wat kan je dan het beste klaarmaken? Ieder kind, kan wel eens geen trek hebben in eten. Dus daar hoef je je dan niet meteen zorgen om te maken. Maar wat als ze vaker niet willen eten. Wat doe je dan?
Probeer eerst te achterhalen waarom ze niet willen eten. Zijn er bepaalde lichamelijke klachten die een rol spelen. Als de reden eerder ligt in het feit dat ze niet willen aankomen of juist willen afvallen is het goed om hier hulp bij te vragen als u er zelf niet uitkomt. Wacht hier niet te lang mee.
◊ Een diëtist kan dan met u samen kijken naar het eetpatroon en bepalen of uw kind daadwerkelijk te zwaar is en op wat voor manier die zou kunnen afvallen. Op deze manier kan met een gezonde aanpak uw kind gemotiveerd worden wel te eten.
◊ U kunt daarnaast de hulp van een psycholoog inschakelen om samen met uw kind te kijken naar de achterliggende oorzaken voor het niet meer willen eten. Het is belangrijk dat hier ook voldoende aandacht voor is. Luister naar uw kind zonder direct met een oordeel te komen.
Wat kan ik aan eten geven als mijn kind moeilijk eet?
Het hangt er natuurlijk vanaf wat de reden is dat uw kind moeilijk eet. Maar indien er sprake is van eetproblematiek met een psychische achtergrond dan is het belangrijk dat het eetpatroon wel weer zo snel mogelijk richting een gezond eetpatroon gaat. Als 1ste stap is het belangrijk om weer structuur in het eten te krijgen. Zeker als er ook sprake is van eetbuien kan onvoldoende en onregelmatig eten een trigger zijn voor eetbuien.
Probeer weer 3 hoofdmaaltijden te creëren, al zijn ze nog niet compleet. Dus wel een ontbijt, lunch en een avondmaaltijd. Daarbij 3 maal een tussendoortje, dat kan in het begin bijvoorbeeld fruit zijn. Vervolgens iedere boterham of cracker beleggen met boter en beleg. Vervolgens de broodmaaltijden compleet maken, dus voldoende boterhammen aan de maaltijden toevoegen. Hetzelfde geldt voor de avondmaaltijd. Deze kunt u ook gaan uitbreiden naar minimaal 1 portie vlees, vis, kip of een vleesvervangers, voldoende groente en aardappelen/rijst of pasta. Tevens bij iedere maaltijd iets van zuivel nemen en 2 maal fruit op een dag. Ook kunt u tussendoortjes gaan toevoegen naast het fruit en hier ook mee gaan variëren.
Belangrijk hierbij is dat uzelf ook het goede voorbeeld geeft. Natuurlijk hoeft dit niet met alles, als uw kind drinkvoeding op een voorgeschreven eetlijst heeft staan is het natuurlijk niet zo dat u dat ook moet nemen. Maar wat u wel kan doen is ook zoveel mogelijk op vaste tijden eten zodat er een dagelijkse regelmaat is. Bij het beleggen van het brood deze zelf ook goed te beleggen. Ook kan samen tussendoortjes nemen, bijvoorbeeld uit school bij de thee helpen bij de motivatie van uw kind om het ook op die manier te gaan doen.
Mijn kind volgt een eetlijst, maar dat geeft problemen
Maar wat als u al hulp heeft en uw kind een bepaalde eetlijst moet volgen maar bijvoorbeeld moeite heeft om aan tafel met de andere gezinsleden te eten? Wat als tussenoplossing kan is om uw kind apart te laten eten maar wel dat er iemand nabij is zodat die kan zien of alles wordt gegeten. Een maximale tijd geven voor het nuttigen van een maaltijd kan voorkomen dat uw kind eindeloos blijft zitten ‘spelen’ met het eten. Bij sommige instellingen is het mogelijk om psychiatrische intensieve thuiszorg te vragen (PIT). Dit is een intensieve thuiszorg die in de eigen omgeving begeleiding kan bieden bij bijvoorbeeld het nuttigen van de maaltijden.
Vaak zijn er ook praktische zaken waardoor u niet altijd aanwezig kan zijn bij uw kind en de maaltijd. In dit geval kan er mogelijk een beroep gedaan worden op iemand anders uit het gezin maar anders ook vrienden of vriendinnen. Deze kunnen bijvoorbeeld samen eten met uw kind of anders afhankelijk van de leeftijd van uw kind via telefoon of sms contact met uw kind houden om haar of hem te motiveren om te eten en vol te houden. Ook kan dit een prima afleiding zijn als uw kind na het eten geneigd is om te gaan compenseren zoals teveel bewegen of braken.
Wat niet te doen?
Goed bedoeld maar niet helpend is om het kind letterlijk vol te proppen. Of juist nog een schepje extra op te scheppen bij de avondmaaltijd of extra veel te smeren op een boterham. Juist door het aanhouden van normale porties en hoeveelheden kan u kind weer leren wat gewone hoeveelheden precies zijn.
Zoveel mogelijk weer terug te gaan naar de gewone thuissituatie is het doel. Dus ook niet altijd de kinderen laten bepalen wat er wordt gegeten. Als een kind in behandeling is en moeite heeft met bepaalde gerechten kan dit juist een prima doel zijn om aan werken door bijvoorbeeld 1 maal per week een moeilijk gerecht uit te proberen. Ook geen situaties vermijden, maar ook met het gezin uit eten gaan of ergens gaan lunchen kan zo’n uitdaging zijn. Dit hangt uiteraard wel af hoe ver iemand al is in zijn of haar ontwikkeling.
Geef een reactie