Het Assepoester-dieet

Vroeger wilden we allemaal wel eens op een Disneyprinses lijken: gracieus, avontuurlijk en gekleed in een prachtige jurk. Wie heeft zich bij het zien van de film Assepoester nou niet eens ingebeeld hoe het zou zijn om in haar schoenen (glazen muiltjes) te staan? Een Disneyprinses is met opzet geanimeerd om een zo aantrekkelijk mogelijk totaalplaatje te vormen. Gelukkig zijn we tegenwoordig oud en wijs genoeg om in te zien dat het hier om een fantasiefiguur gaat, een getekende afspiegeling van een vrouw naar onwerkelijke schoonheidsidealen. Om haar daadwerkelijk te zien als inspiratie voor een nieuw dieet lijkt daarom een absurd idee, toch is het een nieuwe dieettrend die steeds populairder lijkt te worden.

Gewicht verliezen totdat je zo veel mogelijk lijkt om de Disneyprinses Assepoester, dat is in de kern wat het nieuwe Assepoester-dieet inhoudt. Jonge vrouwen dagen elkaar door middel van een ‘challenge’ uit om af te vallen tot een ongezond BMI. Het is een zorgwekkende trend die vrouwen aanzet om snel gewicht te verliezen op een ongezonde manier. Het ideaalbeeld van Asssepoester dat geschetst wordt is onrealistisch en niet haalbaar. Assepoester is namelijk een sprookjesfiguur, wat betekent dat het doel van het dieet op zich niet reëel is.

Het Assepoester-dieet is op het moment vooral populair op social media. Jonge vrouwen delen hun ervaringen met het dieet en welke gewicht doelen ze hebben. Misschien ben je het zelf inmiddels al eens tegengekomen op bijvoorbeeld Instagram. Het dieet, dat voornamelijk gericht is op het uiterlijk, werkt in de hand dat mensen zich niet alleen met elkaar gaan vergelijken: ‘Lijkt zij op Assepoester?’, maar ook met de sprookjesprinses: ‘Is mijn figuur zoals dat van Assepoester?’ Je kan je voorstellen dat dit ontzettend triggerent kan zijn, wanneer je een eetstoornis hebt.

Ik kan me uit de tijd dat ik zelf een eetstoornis had heel goed herinneren hoe het was om telkens weer geconfronteerd te worden met nieuwe dieettrends en manieren om je lichaam op te meten of om je ideale gewicht te berekenen. Ik zocht enorm naar de bevestiging dat hoe ik eruit zag oké was en was mezelf constant aan het keuren en vergelijken met anderen. Eigenlijk kwam ik er altijd slecht vanaf en kwam ik van de eetstoornis nooit goed genoeg uit de keuring. Waarom deed ik dit mezelf aan?

Jezelf vergelijken met anderen draagt vaak van zichzelf al niet positief bij aan je zelfbeeld, maar jezelf vergelijken met een fictief tekenfilmpersonage is hele andere tak van sport. Iedereen is anders en door je te richten op een ander ga je voorbij aan je eigen unieke kwaliteiten en eigenschappen. Bovendien kan iemand op social media de manier waarop hij of zij zichzelf presenteert beïnvloeden. Je ziet vaak alleen de foto’s waar iemand goed opstaat en gelukkig lijkt. Met dit je achterhoofd is het eigenlijk alleen maar gekker om jezelf met Assepoester te vergelijken, een getekend personage dat op elk beeld van de film op haar voordeligst staat afgebeeld…

foto bron

Schoonheid zit niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant. Een Disneyprinses is vormgegeven om bij weg te dromen: ze is een mooi sprookje in een verhaal waarbij je weg kunt zwijmelen. Als je door iemand op social media gechallenged wordt om het Assepoester-dieet te gaan volgen en nu overweegt om hierop in te gaan kan je jezelf afvragen wat dit je gaat brengen. Wil je echt op Assepoester lijken, of wil je eigenlijk jezelf bewijzen tegenover anderen?

Door de uitdaging aan te gaan doe je onbewust of ongewild mee in een schadelijke wedstrijd die tot doel heeft om ongezond dun te worden. Is dit echt wat je wilt?

Je hebt niets te bewijzen tegenover anderen en je hoeft er niet als Assepoester uit te zien om jezelf te mogen accepteren. Schadelijke diëten, obsessief afvallen en op een ongezonde manier concurreren met anderen horen op geen enkele manier thuis in jouw leven, jouw sprookje.

Lees ook: Omgaan met triggers

Wat vind jij van het Assepoester-dieet?

Lotte

Geschreven door Lotte

Reacties

19 reacties op “Het Assepoester-dieet”

  1. En wat houd het assepoester dieet in dan?

    1. Vraag jezelf eens af waarom je dat zo graag wilt weten. Is het echt belangrijk?

  2. Hah wat stom, zelfs de actors die in Disneyland rondlopen hebben niet eens z’n bouw.
    Als je dat dieet volgt dan is er iets goed mis, dat kan gewoon niet.

  3. Hoi; het is geen bestaand dieet maar een benaming om te omschrijven dat er een nieuwe dieettrend is die steeds populairder lijkt te worden op social media.
    De Cinderella-challenge, ofwel het Assepoester-dieet: vermageren tot je net zo’n taille hebt als assepoester. Ongezond, niet doordacht en vooral erg gevaarlijk.

  4. Ik had hier nog nooit van gehoord en heb het nu door deze blog opgezocht en eerlijk gezegd triggerd het me best wel 🙁 ik weet dat ik er zelf naar heb gezocht, maar ik vind het jammer om achter een dieet trend te komen op proud2bme.

    1. Probeer het niet te belangrijk te maken en je te laten trggeren, het is niet nieuw of bijzonder. Gewoon zelfde ongezonde gedrag alleen nu weer met een nieuwe naam, tja..

      1. Toch snap ik Jet wel. Ik kende het ook niet en uit nieuwsgierigheid wil je toch meer weten… ik had eigenlijk ook wel wat twijfels of dit handig is op proud…

        1. Ik snap dit ook, zelf kwam het ook in me op om nu meer te willen weten wat het inhoudt ( zelfs al heb ik geen eetstoornis meer).

    2. Mee eens. Had er zelf nog nooit van gehoord en ben geneigd om het nu op te zoeken… Denk dat dit artikel eerder mensen op ideeën brengt…

  5. dat is jammer jet dat je word geetriggerd toch vind ik het goed dat proud hier een artikel over schrijft en hier je attendeert op de gevaren

  6. Hahaha wat een onzin. Kom op, laat je hier niet door meeslepen. Wat maakt het Assepoesterdieet bijzonder dan? Het is toch gewoon een anorexiagewicht nastreven, alleen dan met een idiote naam?

  7. wat is de meerwaarde van dit soort bizarre trends in de aandacht te brengen van een kwetsbaar publiek?

    1. Precies dat. Jullie zijn de enige site waarop ik de nieuwste dieetrends te zien krijg. I dat nou de bedoeling proud? Geen aandacht aan geven of presenteren als nieuwe trend. Het woord trend geeft namelijk al het gevoel bij sommige mensen dat ze iets missen als ze er niet aan mee doen.

      1. Ik snap het ook niet doe dan meer bodypositivity. Of daaraan verwijzende blogs.
        Want om een dergelijk taille te creëren zoals assenpoester met een bepaald BMI dat werkt nooit. Iedereen heeft een andere bouw en om nou een korset of ondergewicht te hebben is beiden schadelijk voor je organen. Korset in de zin van waist trainer om precies te zijn. Heel slecht voor je.

  8. Klinkt erg pro-anna, maar dan onder een andere naam. Eng.

  9. idd wat Birdy zegt. Door het een andere naam te geven is het opeens een ‘dingetje’ en zijn mensen opeens ‘getriggerd’. Het is gewoon mensen uitnodigen om een eetstoornis te ontwikkelen. De naam maakt het ‘uitdagend’ en een soort van ‘onschuldig’. Het is gewoon ziek.

    Laat je niet van de kaart brengen. Iedereen hier weet donders goed dat dit nergens op slaat en dat de ES het ziet als een nieuwe poging op controle.

    Please people, watch yourself.

  10. Ik weet eigenlijk niet goed wat ik met deze blog moet. Ik kende het dieet niet en als ik er naar zocht op ig kon ik het ook niet zo in 1 2 3 vinden. Ik vraag me dan ook echt af wat de meerwaarde hiervan is. Ik merk dat het me eerder zoals velen hierboven nieuwsgierig maakt om daar naar te gaan zoeken dan dat ik het echt helpend vind.
    Ik hou van body positivity en ik vind het ook belangrijk dat iedereen gezond is.
    Maar ondanks dat ik wel geloof dat de blog met de beste intenties is geschreven vind ik deze hier niet thuis horen. Een algemenere blog over hoe omgaan met triggers in sociale media en hoe je je hier tegen kan wapenen had ik gepaster gevonden.

  11. Wie wil er nou op Assepoester lijken…

  12. Niet de eerste keer dat ik dit soort nieuwe ‘trends’ of ‘hypes’ enkel op Proud tegenkom. Ik begrijp dat de bedoeling goed zijn, maar vraag me af of het beoogde doel op deze manier bereikt wordt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *