Vroeger wilden we allemaal wel eens op een Disneyprinses lijken: gracieus, avontuurlijk en gekleed in een prachtige jurk. Wie heeft zich bij het zien van de film Assepoester nou niet eens ingebeeld hoe het zou zijn om in haar schoenen (glazen muiltjes) te staan? Een Disneyprinses is met opzet geanimeerd om een zo aantrekkelijk mogelijk totaalplaatje te vormen. Gelukkig zijn we tegenwoordig oud en wijs genoeg om in te zien dat het hier om een fantasiefiguur gaat, een getekende afspiegeling van een vrouw naar onwerkelijke schoonheidsidealen. Om haar daadwerkelijk te zien als inspiratie voor een nieuw dieet lijkt daarom een absurd idee, toch is het een nieuwe dieettrend die steeds populairder lijkt te worden.
Gewicht verliezen totdat je zo veel mogelijk lijkt om de Disneyprinses Assepoester, dat is in de kern wat het nieuwe Assepoester-dieet inhoudt. Jonge vrouwen dagen elkaar door middel van een ‘challenge’ uit om af te vallen tot een ongezond BMI. Het is een zorgwekkende trend die vrouwen aanzet om snel gewicht te verliezen op een ongezonde manier. Het ideaalbeeld van Asssepoester dat geschetst wordt is onrealistisch en niet haalbaar. Assepoester is namelijk een sprookjesfiguur, wat betekent dat het doel van het dieet op zich niet reëel is.
Het Assepoester-dieet is op het moment vooral populair op social media. Jonge vrouwen delen hun ervaringen met het dieet en welke gewicht doelen ze hebben. Misschien ben je het zelf inmiddels al eens tegengekomen op bijvoorbeeld Instagram. Het dieet, dat voornamelijk gericht is op het uiterlijk, werkt in de hand dat mensen zich niet alleen met elkaar gaan vergelijken: ‘Lijkt zij op Assepoester?’, maar ook met de sprookjesprinses: ‘Is mijn figuur zoals dat van Assepoester?’ Je kan je voorstellen dat dit ontzettend triggerent kan zijn, wanneer je een eetstoornis hebt.
Ik kan me uit de tijd dat ik zelf een eetstoornis had heel goed herinneren hoe het was om telkens weer geconfronteerd te worden met nieuwe dieettrends en manieren om je lichaam op te meten of om je ideale gewicht te berekenen. Ik zocht enorm naar de bevestiging dat hoe ik eruit zag oké was en was mezelf constant aan het keuren en vergelijken met anderen. Eigenlijk kwam ik er altijd slecht vanaf en kwam ik van de eetstoornis nooit goed genoeg uit de keuring. Waarom deed ik dit mezelf aan?
Jezelf vergelijken met anderen draagt vaak van zichzelf al niet positief bij aan je zelfbeeld, maar jezelf vergelijken met een fictief tekenfilmpersonage is hele andere tak van sport. Iedereen is anders en door je te richten op een ander ga je voorbij aan je eigen unieke kwaliteiten en eigenschappen. Bovendien kan iemand op social media de manier waarop hij of zij zichzelf presenteert beïnvloeden. Je ziet vaak alleen de foto’s waar iemand goed opstaat en gelukkig lijkt. Met dit je achterhoofd is het eigenlijk alleen maar gekker om jezelf met Assepoester te vergelijken, een getekend personage dat op elk beeld van de film op haar voordeligst staat afgebeeld…
Schoonheid zit niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant. Een Disneyprinses is vormgegeven om bij weg te dromen: ze is een mooi sprookje in een verhaal waarbij je weg kunt zwijmelen. Als je door iemand op social media gechallenged wordt om het Assepoester-dieet te gaan volgen en nu overweegt om hierop in te gaan kan je jezelf afvragen wat dit je gaat brengen. Wil je echt op Assepoester lijken, of wil je eigenlijk jezelf bewijzen tegenover anderen?
Door de uitdaging aan te gaan doe je onbewust of ongewild mee in een schadelijke wedstrijd die tot doel heeft om ongezond dun te worden. Is dit echt wat je wilt?
Je hebt niets te bewijzen tegenover anderen en je hoeft er niet als Assepoester uit te zien om jezelf te mogen accepteren. Schadelijke diëten, obsessief afvallen en op een ongezonde manier concurreren met anderen horen op geen enkele manier thuis in jouw leven, jouw sprookje.
Lees ook: Omgaan met triggers
Wat vind jij van het Assepoester-dieet?
Geef een reactie