Het bedriegerssyndroom

Het is 2004 als ik in de vijfde klas van het VWO zit. Hoe ik daar gekomen ben is me een raadsel, want het is onmogelijk dat ik net zo slim ben als mijn klasgenoten. Mijn mentor snapt helemaal niets van mijn onzekerheid. “Waarom geef jij jezelf maar twintig procent kans dat je een diploma haalt? Je bent een prima leerling.” Weet hij veel dat ik iedere dag alleen maar doe alsof ik het kan. Weet hij veel dat het een kwestie van tijd is voordat ik dit toneelstuk niet meer volhoud en door de mand zal vallen. Weet hij veel dat ik binnenkort weggestuurd ga worden omdat ik eigenlijk helemaal niet op het VWO hoor te zitten.

Flash forward. Het is 2012 als ik mijn studie afrond. Voor mijn scriptie krijg ik een mooi cijfer en een eindeloze reeks complimenten van mijn begeleider. Ik kan me niet voorstellen dat hij die meent. Of misschien meent hij die wel. Maar wanneer zou hij dan ontdekken dat hij een fout heeft gemaakt door mijn scriptie met die van iemand anders te verwarren? Ik vind het doodeng om afgestudeerd te zijn. Nu moet ik in de praktijk gaan bewijzen dat ik de kennis en kunde bezit die na mijn afstuderen van mij verwacht worden. Maar die heb ik toch niet?

Fotografie: Freelyhaylee

Het bovenstaande gaat niet over valse bescheidenheid. Met mijn voorbeelden wil ik niet de indruk wekken dat ik mezelf indek door van tevoren een slecht resultaat te verwachten, in de hoop dat ik dan achteraf ongelijk zal hebben en het toch mee zal vallen. Deze blog gaat over een veel ingrijpender onderwerp: een psychisch “fenomeen”. Een fenomeen? Ja. Het is namelijk geen officieel erkende (psychische) stoornis. In het DSM IV komt dit beeld niet voor. Toch is het allesbehalve zeldzaam. Naar schatting heeft een groot deel van de bevolking, en dan met name vrouwen, er in meer of mindere mate last van. Dit geldt voor mij, maar ik vermoed dat dit probleem evengoed speelt bij bijna iedereen die een eetstoornis(verleden) heeft, of die kampt met een slecht zelfbeeld en onzekerheden. Het fenomeen waar ik het over heb wordt oorspronkelijk in het Engels aangeduid als het “imposter syndrome” – in het Nederlands spreken we over het “bedriegerssyndroom”.

De benaming bedriegerssyndroom verklaart in feite al waar het om gaat. Wie aan dit syndroom lijdt heeft continue het gevoel de boel te besodemieteren. Mensen in de omgeving te misleiden. Een façade op te werpen. Niet bewust of met kwade bedoelingen. Juist niet. Het gevoel van misleiding komt voort uit een diepgewortelde onzekerheid. Je gelooft niet dat je de kwaliteiten die jou toegedicht worden ook echt bezit, terwijl anderen dat wel geloven. Gevoelsmatig levert dat natuurlijk een bizarre situatie op. Want hoe kunnen de werkelijkheid (jouw overtuiging dat je bepaalde capaciteiten mist) en de werkelijkheid (een ander gelooft wel in de in jouw ogen ontbrekende capaciteiten) nu niet met elkaar overeenkomen? Als dat zo is, dan klopt één van de twee “werkelijkheden” niet.

De verklaring: je neemt dus een ander in de maling door het zo te doen voorkomen alsof je de missende capaciteiten wél bezit. En dat maakt je tot een regelrechte bedrieger. Overigens hoef je je niet steeds een bedrieger te voelen om last van een bedriegerssyndroom te hebben. Ook een voortdurend knagend gevoel wanneer er iets goed gaat kan hieronder vallen. Heb je bij een hoog proefwerkcijfer vaak gedacht: “die negen ben ik niet waard?” Of bij een goede stagebeoordeling: “zo goed ben ik echt heus niet, hoor.” Of bij een mooi compliment: “dat valt allemaal heel erg mee, het stelt niets voor?” dan is er zeker kans dat je last hebt van symptomen van het bedriegerssyndroom.

Het bedriegerssyndroom kan verschillende oorzaken hebben, zoals perfectionisme, de druk die er vanuit je ouders of omgeving op je wordt gelegd om te presteren, de grote waarde die door anderen (en misschien ook wel jijzelf) aan prestaties wordt gehecht en – waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak – je eigen onzekerheid.

Het probleem van het bedriegerssyndroom is eigenlijk vrij eenvoudig te benoemen: het zelfbeeld van de ‘bedrieger’ komt niet overeen met de realiteit, en het beeld dat andere mensen van hem of haar hebben. Zelfs objectieve bewijzen van het eigen kunnen, zoals een hoog cijfer, een diploma of een goede beoordeling, zijn onvoldoende om het zelfbeeld te verbeteren of te veranderen.

Dit soort dingen, of andere goede prestaties, worden dan ook vaak afgeschoven op toeval, geluk, timing, andere personen of een gunstige situatie.

Andersom is dit trouwens vaak niet zo: wanneer er iets níet goed gaat is het wel een kwestie van eigen schuld en eigen falen. De angst om betrapt te worden heeft vaak tot gevolg dat iemand die zich een bedrieger voelt uit alle macht zal proberen een (in de eigen optiek) eerlijker en genuanceerder beeld van zichzelf neer te zetten, zodat hem of haar geen misleiding valt te verwijten. Maar vanwege het onrealistische zelfbeeld heeft dit meestal als gevolg dat diegene zichzelf ernstig onderschat en naar beneden haalt (vaak tot verbazing van de omgeving; ik herinner me het stomverbaasde gezicht van mijn mentor nog steeds bij de woorden “twintig procent”.)

Het bedriegerssyndroom kan daarom ook erg belemmerend werken, niet alleen voor je eigen gevoel, maar ook in contacten met andere mensen. Ook kan het tot gevolg hebben dat je gaat “overpresteren”. In milde mate hoeft hier niets mis mee te zijn, maar dit presteren kan ook serieuze problemen opleveren: een burn-out, depressieve stemming en (faal)angst klachten bijvoorbeeld.

Wie met verschijnselen van een bedriegerssyndroom kampt vindt het vaak lastig daarover te praten. Immers: als je zo bang bent om als ‘bedrieger’ ontmaskerd te worden zul je jezelf niet gauw ‘aangeven’. Toch is het belangrijk om er wel over te praten en er niet in je eentje mee rond te blijven lopen, want één ding durf ik je honderd procent te garanderen: je bent beslist niet de enige!

Herken je iets in deze blog?
Voel jij je af en toe ook wel eens een ‘bedrieger’?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

42 reacties op “Het bedriegerssyndroom”

  1. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik herken mezelf er helemaal in.

  2. Ontzettend herkenbaar. Maar wel steeds minder

  3. Enorm herkenbaar! En totaal niet handig als je dringend werk nodig hebt en dus moet solliciteren…

  4. Ik herken me er niet een beetje in, maar heel erg! Ben ook net afgestudeerd en denk dat ook vaak. Maar kan het relativeren gelukkig, of er tegen in gaan, maar het gevoel blijft áltijd aanwezig, wat alles meteen veel ‘enger’ maakt. Want stel dat het tóch echt niet lukt… En mensen je daarna niet meer hoeven. “Als ze me echt kennen, dan…” speelt altijd door m’n hoofd.

  5. Mmm ik herken er best veel uit, maar het woord bedrieger geeft mij zo’n onprettig gevoel xd

  6. jaaaaa omg ja!

  7. uh, even voor de duidelijkheid..

    Het moet geen ‘Goed Lier’ zijn, maar ‘Liar’…

    Ieder geval een heel herkenbaar stuk

  8. Hier herken ik me helemaal in

  9. Erg herkenbaar, tijdens de middelbare school, hogeschool en nu ook tijdens het werk. Tijdens beoordelingsgesprekken denk ik almaar het kan niet waar zijn. Ze hebben dat en dat over het hoofd gezien. Als ze er achterkomen hoe ik echt ben etc.
    Mijn werkgever heeft het echter goed door. Hij zegt ook als je jezelf eens kon zien hoe ik jou zie, zou je een stuk gelukkiger zijn. Je hoeft niet zo onzeker te zijn, je hebt de capaciteiten die nodig zijn. Maar het is zo moeilijk omdat echt zelf te ervaren en te voelen. Al ben ik mij er wel steeds meer van bewust dat ik hier zelf ook veel aan kan doen, hoe lastig ik dat ook vind.

  10. Ik herken me er wel in,,, maar toch is het dubbel…
    Ik vergroot dingen en verzin er extra dingen bij daar lieg ik dan dus over… (zowel om te laten zien dat het wel erg is en hoeveel ik er onder leid/geleden heb…)
    Dit doe ik soms best wel met grote dingen… al hoeft/wil ik dan geen eens dat iedereen het weet… en soms ga ik zelfs zelf in een eigen leugen geloven.. :S
    Best wel stom eigenlijk… Goed stuk ieder geval!

  11. Heel herken baar ja

  12. Heel herkenbaar. Heb het al mijn hele school- en studieperiode. Ben ook net afgestudeerd, ook een netjes cijfer gekregen voor de scriptie. Maar zelf ben ik ook bang dat er iets is misgegaan ofzo. Ook nu op de arbeidsmarkt vind ik het lastig mezelf te presenteren en te ‘verkopen’, omdat ik zelf niet geloof in wat ik te ‘bieden’ zou hebben en me een leugenaar voel.

  13. Ik heb er ook nog nooit van gehoord, maar ik herken mezelf hier echt heel erg in!

  14. Zegmaar, ongeveer, the story of my life.

    Maar hoe zeg je zoiets dan tegen een hulpverlener?

  15. Wow,, $$

    Super super herkenbaar $$

  16. woow, heel erg herkenbaar. niet alles dan, maar vooral het gedeelte op school (het halen van je examens). ik zit nu ook in 5vwo en ik zie mezelf mijn examen echt niet halen. ik ben ook niet slim van mezelf–> dit zeggen mijn vriendinnen ook!!
    maar ik kan wel goed leren/onthouden. maar op je examen krijg je ook weel algemene kennisvragen/inzichtvragen dacht het dus niet dat ik zo mijn examen kan halen!

  17. Nog nooit eerder van gehoord maar ontzettend herkenbaar…

  18. Het is inerdad wel herkenbaar. maar heb dit dan heus niet meteen. Ik denk dat als je gewoon heel onzeker bent je al snel over je zelf denkt dat je iets niet goed kan toch.

  19. Ik had er ook nog nooit eerder van gehoord maar het is echt herkenbaar! Niet alleen met prestaties van school, maar ook als mensen zeggen dat ik aardig ben of leuk denk ik dat ze een slecht beeld van me hebben, dat ze me niet écht kennen, dat ze de toneelgespeelde kant van me kennen maar dat ik éigenlijk helemaal niet leuk en aardig ben. De blog geeft wat dat betreft wat meer inzicht, thanksss 🙂

  20. Dat eerste stukje is gewoon een kopie van mijn gedachten, klopt echt precies! Net als de rest eigenlijk ;$

  21. Huuuuuuh?! Dit bén ik gewoon :O
    Zó vaak denk ik dat ik die tentamens dan misschien nu wel gehaald heb, en vaak nog met één van de betere cijfers maar ik ben echt bang dat straks tijdens mijn stage blijkt dat ik alles alleen maar voor de toets heb geleerd en eigenlijk niks echt onthouden heb…

  22. Wauw heel herkenbaaar! Ook nog nooit van gehoord, adn the same as Hoshi, hoe ik me voel. Ik heb ook elk jaar gedacht vanaf groep 8 dat ik nooit never tenimmer over zou gaan

  23. Zet daar maar mijn naam boven of onder

  24. Heel herkenbaar..

  25. Echt heel herkenbaar, maar ik heb mezelf nooit echt gezien als bedrieger omdat ik naar mijn mening oprecht de waarheid spreek, ook al vindt mijn omgeving iets anders.

  26. Ik vraag me nog steeds af wanneer ik gebeld ga worden dat er een fout is gemaakt met het nakijken van mijn vwo-diploma en dat is niet geslaagd hoor te zijn, heel herkenbaar dus.

  27. Wouw, die eerste alinea. Zó herkenbaar. Ik ben er al 3 jaar lang volledig van overtuigd dat ik het jaar niet haal, ondanks dat op school iedereen roept dat ik het makkelijk kan. Twee van de drie keer zonder onvoldoendes overgegaan, de derde keer met één vijf.
    Heel verwarrend was het toen ik op een gegeven moment (met faalangst as hell) een IQ test had gedaan bij mijn psych, daar een HAVO IQ uitkwam en zij dacht dat ik misschien ook maar beter naar de HAVO toe kon gaan (ipv TVWO). Mijn ‘bedriegen’ werd bevestigd, maar toen begon ik ook gelijk te denken: dat kan helemaal, ik heb geen HAVO IQ, ik kan het TVWO prima aan. Waarin ik dus mijn eigen bedriegen onderuit haalde. Hoewel ik wel nog steeds dacht dat ik het jaar niet zou halen…
    Pfoe, dat heeft me destijds heel wat slapeloze nachten opgeleverd en kan me er nu af en toe nog op stukbijten.

  28. Ja, herkenbaar. Maar eigenlijk is dat toch nog steeds gewoon ‘laag zelfbeeld’ en ‘onzekerheid’? Om er nu meteen een syndroom van te maken vind ik een beetje overdreven, ik denk dat hier geen DSMV van hoeft te komen…

  29. Super herkenbaar! Ik ben momenteel begonnen met een nieuwe baan en denk idd steeds, wanneer zullen ze echt doorhebben dat ik heus niet zo goed ben. Wanneer krijg ik te horen wat ik fout doe? Zo verdomde lastig, en belemmert me in mijn plezier in mijn werk. Zijn er mensen die tips hebben om er vanaf te komen of om er beter mee om te leren gaan?!

  30. Dit verhaal: feels like coming home. Bedankt voor het publiceren van dit verhaal, het is fijn te weten dat dit niet ‘abnormaal’ is en er wat aan gedaan kan worden.

  31. heel herkenbaar, wauw, ik wist niet dat zoveel mensen hier last van hebben.. ik heb bijvoorbeeld tijdens mijn opnames (vooral tijdens de 1e) veelal gedacht dat ze er vroeg of laat achter zouden komen dat ik helemaal geen anorexia heb, maar die verzin en me dan wegsturen.

  32. Ook voor mij is dit erg herkenbaar!

  33. Heel herkenbaar, vooral door mijn onzekerheid en perfectionisme.
    Als ik studeer voor een examen, weet ik wel dat ik het voldoende ken. maar toch zeg ik altijd dat ik denk dat ik gebuisd ga zijn.
    Eerder omdat ik me dan wat kan indekken tegen een ‘buis’.

    6 jaar geleden had ik last van een ander soort liegen. Ik verzon nog dingen bij aan een verhaal. Zodat ik zeker was dat ik serieus genomen werd, want thuis werd ik nooit serieus genomen. Maar daar ben ik volledig vanaf nu en ben ik blij om!

  34. Jep, precies zoals ik me 24/7 voel.

  35. Ik wis eigenlijk niet dat ik dat had.. Ik ben inderdaad bang dat ik mensen bedrieg! Zo had ik het dus nooit bekeken.. Pff dan heb ik blijkbaar nog een punt waar ik aan moet werken.. Kan dit überhaupt verholpen worden?

  36. Herkenbaar! Ben bang dat ik het ook heb.
    Vooral nu ik net aan mn mentor heb vertelt dat ik heel erg onzeker ben,
    nu heb ik het gevoel dat ik dat allemaal bedacht heb. En dat ik me aangesteld heb,
    vooral omdat ik momenteel eigenlijk nergens meer last van heb.. (Wel onzeker, maar niet snijden ofzo..)

  37. Sommige dingen komen bekend voor. Ik snap alleen de term bedrieger niet zo goed, maarja.

  38. Ja, nogal herkenbaar

  39. Ik kan echt overtuigd zijn dat ik een tentamen niet gehaald heb en toch een 9 halen. Mijn mentor op de middelbare school zei dat ik “valse bescheidenheid” had, maar ik was en ben er telkens echt van overtuigd dat ik iets niet kan en niet ga halen en ben ook oprecht verbaasd als ik iets wel gehaald heb. Ben bang dat ik hier dus nogal last van heb.

  40. Ik herken dit heel goed. Ik ben zelf een meid met PDD NOS een vorm van autisme. Hierdoor doe ik dingen die van mij verwacht worden. Maar of ik het echt kan, en of ik het echt weet wat ik moet doen is vaak niet het geval.

    Als ik een voorbeeld geef van wat ik laatst tegen mijn vriend zei:
    ”Nee, schat ik heb geen honger…” Hij keek mij toen heel raar aan, omdat op dat moment ze daar gingen eten. Ik heb hem toen uitgelegd dat ik vaak doe wat er verwacht wordt, en ook al ben ik het er niet mee eens.
    Ik weet heel goed hoe ik mij moet gedragen en dit komt door het “afkijken” bij anderen. Het is niet zo dat ik het uit automatisme doe. Ik zie hoe anderen zich gedragen en dan doe ik dat ook maar.

  41. Enorm herkenbaar, vooral in sociale situaties. Dan heb ik bijvoorbeeld een gezellig gesprek met een aardig persoon gehad, en in plaats van diegene vaker op te zoeken sluit ik me dan juist volledig af van die persoon, want: ik heb in dat eerste gesprek een standaard voor mezelf gezet die ik moet handhaven en dat kan ik niet, de volgende keer komen ze er zeker achter dat ik eigenlijk heel saai ben (en dan willen ze me nooit meer zien). Gevolg: alle vriendschappen die ik ooit heb opgebouwd zijn verwaterd omdat het altijd van hun kant moest komen, en nieuwe vrienden maken doe ik ook niet want “wie wil er nou vrienden met mij zijn?”.
    Ook met mijn opleidingen heb ik altijd ondergepresteerd omdat “leren toch geen zin heeft”, een gevoel wat ik altijd “overschreeuwd” heb door te doen alsof ik niet hóéfde te leren.

  42. Wat een verademing om dit te ontdekken. Ik strijd hier al mijn hele leven mee. Alleen al het besef dat dit fenomeen mij zo veel parten speelde, heeft mij al fel bevrijd. Met dank aan die persoon die mij dit kenbaar gemaakt heeft!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *