Ik hoor vaak tijdens mijn werk, ik eet geen boter op mijn brood. En ik zeg er dan altijd bij dat het wel belangrijk is en waarom. Vandaar dit verhaal waarom boter dan zo gezond is voor op je brood. Ik heb het over boter maar ik bedoel in dit verhaal ook de margarine, halvarine, dieetmargarine varianten etc. Waarom is het dan belangrijk om dit dagelijkse te gebruiken, het is toch alleen maar vet dus dat is toch niet gezond?
Boter bevat van nature belangrijke vitamines. Dit zijn vitamines die alleen maar voorkomen in vetrijke producten, de zogenoemde vetoplosbare vitamines. Dit zijn in boter vitamine A en vitamine D. Wist je dat deze speciaal aan margarine, halvarine en bak en braadproducten wordt toegevoegd tot het niveau van gewone boter omdat we anders te weinig van deze vitamines binnen krijgen?
Maar waar zitten vitamine A en D dan nog meer in?
Vitamine A krijg je binnen via dierlijke producten, zoals vleeswaren, eidooier en zuivelproducten. In groene en oranje/rode plantaardige producten zit bètacaroteen, dit is een voorloper van vitamine A. Denk bijvoorbeeld aan worteltjes en boerenkool. Het lichaam kan hier vitamine A van maken al hoewel de opname hiervan wel minder goed is dan van vitamine A.
Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Maar omdat in Nederland de zon zich niet zo vaak laat zien als we zouden willen krijgen we niet genoeg hiervan binnen en moet je het via je voeding zien binnen te krijgen. Behalve boter komt vitamine D ook voor in bepaalde vissoorten, eidooier en zuivelproducten.
Wist je dat hoe magerder een product, hoe minder vet erin zit, hoe minder vetoplosbare vitamines erin zitten? Daarom is het belangrijk om niet te mager te willen eten. Neem liever een volle of een halfvolle zuivelvariant dan de magere soorten.
“Ik vind boter op brood niet lekker smaken”
Deze reactie krijg ik ook vaak te horen. Het kan dat je boter niet lekker vindt hoewel het vaak ook een kwestie is van wennen aan de smaak. Maar via iemand op het forum kregen we een tip van boter waar niet echt een smaak aan zit. Deze kun je kopen bij de reformwinkel en is van het merk Eden Wedena. Dus misschien is dit een tip voor iedereen die niet gek is van de smaak van gewone boter.
Wist je dat er in olijfolie en andere oliesoorten geen vitamine A en D voorkomen?
Dit betekent dat als je bakt in olie je geen vitamine A en D binnen krijgt dus je ervoor moet zorgen dat je of gaat bakken in een ander vloeibaar bak- en braad product, of wel andere voedingsmiddelen in je dagelijkse voedingspatroon moet toevoegen om wel voldoende hiervan binnen te krijgen.
Eet jij lekker gezond boter op je brood?
groeten, Proud2Bdiëtist
Door: Bianca Bos
Geef een reactie