Het effect van maaltijden overslaan

Over het algemeen is het wel bekend dat het overslaan van maaltijden niet goed is voor je gezondheid en negatieve gevolgen kan hebben. Het overslaan van maaltijden is voor veel mensen wel herkenbaar. Bijvoorbeeld als je pas ‘s middags opstaat, ziek bent, een groot ontbijt hebt gehad waardoor je geen honger meer hebt of als je op dieet bent. Maar wanneer je een eetstoornis hebt, gebeurt dit misschien wel regelmatig. Maar wat doet dit eigenlijk met je lichaam?

bron

Problemen met de spijsvertering
Je lichaam heeft regelmatige voeding nodig om goed te kunnen functioneren. Het beste zou zijn om drie maaltijden te eten rond hetzelfde tijdstip en dit iedere dag weer. Maar soms is het in verband met planning en dagindeling niet mogelijk om altijd rondom hetzelfde tijdstip te eten. Wanneer je altijd heel onregelmatig eet of maaltijden overslaat, heeft dit gevolgen voor je spijsvertering en stofwisseling. Dit zal dan namelijk ook onregelmatig zijn en hierdoor raakt je lichaam in de war.

Je hormonen veranderen
Wanneer je maaltijden overslaat, kunnen de hormonen in je lichaam veranderen. Je cortisol verhoogt waardoor je meer stress voelt. Daarnaast treed er een verandering op in je insuline waardoor het eerst hoger wordt en daarna vermindert. Dit leidt tot problemen met het bloedsuiker en kan ook gewichtstoename als gevolg hebben.

Vermoeidheid
Maaltijden overslaan vertraagt je stofwisseling. Dit verklaart misschien ook waarom je zo moe bent. Je lichaam heeft brandstof en energie nodig en dit wordt gehaald uit voeding. Wanneer je weer regelmatiger gaat eten en geen maaltijden meer overslaat, zal je merken dat je stofwisseling weer op gang komt, dat je minder moe bent en weer meer energie hebt.

Je gaat overeten
Wanneer je maaltijden overslaat, spaar je je honger eigenlijk op voor een later moment. Je lichaam maakt stresshormonen aan waardoor het de volgende keer als je eet niet snel genoeg is. Dit kan er voor zorgen dat je teveel gaat eten waardoor je je niet lekker gaat voelen. Daarnaast kan het eetbuien oproepen waarbij je steeds meer wilt. Het verzwakt het natuurlijke hormoon dat aangeeft dat je vol zit.

Je wordt humeurig
Als gevolg van hormoonveranderingen kan je humeur erg veranderen. Je kunt eerder boos worden, je hebt honger en bent geprikkeld. Soms heb je het zelf misschien niet direct door, maar jouw omgeving waarschijnlijk wel. De kans is groot dat je een beter humeur zou hebben als je wel goed had gegeten.

Bron

”Tijdens mijn eetstoornis, en ook toen ik nog vond dat ik geen eetstoornis had, maar wel rommelde met eten, sloeg ik vaak eetmomenten over. De ene keer kreeg ik daardoor overmatig veel honger later op de dag, een andere keer werd ik kotsmisselijk en kreeg ik niets meer weg. Ik heb me er ook wel eens gewoon normaal onder gevoeld, zonder lichamelijke klachten. Meestal merkte ik echter wel dat er iets niet helemaal in de haak was, wanneer ik dit deed. Ik kreeg last van mijn buik, een opgeblazen gevoel, werd duizelig, kreeg het ijskoud, was erg prikkelbaar en chagrijning en kreeg kramp. Ik ging me er in ieder geval goed beroerd van voelen, maar toch deed ik het mezelf aan. Ook als ik na een tijdje lijnen weer beter wilde gaan eten, merkte ik dat mijn lichaam daar moeite mee had. Het deed pijn of ik was hondsberoerd. Pas veel later kreeg ik lichamelijke klachten die langere tijd duurden en merkte ik wat ik mijn lichaam had aangedaan.” Nouska

Vet wordt opgeslagen
Je lichaam raakt in de war wanneer je maaltijden overslaat. Ook als je al eerder hebt gegeten, krijgt je lichaam toch een hongergevoel. En wanneer je dan niet naar je lichaam luistert, begint het vet op te slaan om brandstof te besparen. Wanneer ik een dag een onregelmatig eetpatroon heb, bijvoorbeeld omdat ik laat ben gaan slapen en ook laat ben opgestaan, dan voel ik mij de hele dag een beetje futloos en soms ook misselijk. Ik merk dan direct dat mijn lichaam in de war is. Soms merk je het niet (direct), maar dit betekent niet dat er niet van alles in je lichaam gebeurt.

Je mindset verandert
Wanneer je maaltijden overslaat, ben je op een verkeerde manier met eten bezig. Het beïnvloed de gedachten die je hebt rondom voedsel. Je kan gaan denken dat je het niet nodig hebt, dat het geen prioriteit is, maar je kunt voedsel juist ook als verplichting zien in plaats van als iets lekkers. Je kunt negatieve associaties krijgen waardoor je beeld rondom eten geheel vervormd. Dit is niet ten goede van je lichaam en gezondheid.

Lichaamsfuncties kunnen uitvallen
Naarmate je vaker maaltijden overslaat en je eetpatroon steeds ongezonder wordt, kan het ook voorkomen dat je lichaam minder goed gaat functioneren. Je organen worden aangetast en kunnen minder goed gaan werken. Hierdoor kun je allerlei lichamelijke klachten krijgen. 

In sommige situaties kan het overslaan van maaltijden heel lastig zijn en zeker wanneer je een eetstoornis hebt, is het een hele opgave om regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan. Het besef wat dit met je lichaam doet kan wellicht helpen. Het is belangrijk om op vaste momenten op de dag, in ieder geval regelmatig, een maaltijd te eten. Neem de tijd en gun jezelf ook wat lekkers. Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het behulpzaam zijn om een eetlijst te volgen en samen met een diëtiste of psycholoog de moeilijkste punten rondom het eten vast te leggen.

Wat is jouw tip om te voorkomen dat je maaltijden overslaat?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

21 reacties op “Het effect van maaltijden overslaan”

  1. Op het goede moment😊

    Vaak als ik zulke gedachten krijg probeer ik te denken aan het slechte gevoel wat je ervan krijgt, idd wat jij beschrijft nouska!
    Ook heb ik opgeschreven op momenten dat ik slecht at hoe ik mij voelde en als ik dat terug lees besef ik weer waar ik mee bezig ben en het niet waard is ..

  2. wouw dit had ik echt even nodig! ik probeer structuur in mijn dagen aan te brengen en dat helpt mij wel

  3. Fijn artikel! Goed om het zo op een rijtje te hebben staan. Maar volgens mij klopt het stukje over cortisol niet. Cortisol wordt verhoogd in reactie op stress en dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je immuunsysteem onderdrukt wordt en dat er glucose vrijkomt.

  4. Dus niet andersom, dat je door cortisol meer stress voelt.

  5. Dan vraag ik me af: wat met vasten?
    Is dat dan goed of niet voor je gezondheid? -als je geen eetstoornis hebt natuurlijk.

  6. @Nouska,

    Mag ik iets vragen?
    Ik eet s ochtends bijvoorbeeld 4 sneden brood en als ik dan nog honger heb is het dan beter om daar aan toe te geven en meer te eten omdat ik anders vet op ga slaan of bedoel jij meer als je helemaal niet eet en dan honger krijgt… ik schrik namelijk van die zin dat als je honger hebt en niet eet vet op gaat slaan…

    Liefs

  7. Sorry ik zie dat laura dit heeft geschreven… vraagje voor jou dus…

  8. Ik maak elke dag een afspraak om met iemand samen te lunchen en anders ga ik een broodje ergens halen om niet zelf te lang hoeven na te denken geeft mij meer rust

  9. Ik herken zoveel, vooral in wat nouska schrijft.

  10. Lotje,

    Er zijn verschillende theorieën over, maar simpelweg met oog op je stofwisseling is het helemaal niet goed. Regelmaat in je eetpatroon is één van de allerbelangrijkste dingen, of je nou wilt aankomen, stabiel blijven of afvallen.

  11. Soms komt een blog hier echt precies op het goede moment.
    Ik voel me een beetje betrapt..
    Thanks Laura!

  12. Als je honger hebt, moet je eten, zeker als je wilt genezen van je eetstoornis. Je hebt niet voor niets nog honger dan.

  13. Ook voor mij komt dit artikel op het goede moment!:-)

  14. Wat een goede blog!
    Ik word altijd ontzettend chagerijnig als ik een maaltijd heb overgeslagen, en ook heel gespannen en trillerig, en inderdaad sneller moe.

  15. Hmmm ben het niet helemaal eens met het er opslaan deel. Kan me niet voorstellen dat mensen vroeger die op de velden werkten de hele dag echt om de 3 uur stopten om te eten. En dik waarden ze niet, eerder uitgehongerd. En in de oertijd aten ze volgens mij ook niet heelbregelmayig, enkel wanneer ze eten vonden. En ik denk niet dat mensen toen dik waten. Ik heb zelf veel opgezocht en voor je stofwisseling maakt het ook helemaal niet uit wanneer je eet. En voor je spijsvertering is het juist beter om 3 maaltijden per dag te hebben (in totaal wel voldoende, geen excuus om tussendoortjes over te slaan) dit omdat het beter is om niet te drinken tot 1-2 uur na een maaltijd, als je om de 3 uur eet zit er niet voldoende tussen eten en drinken en gaat je spijsvertering niet zo vlot.

    1. Het is juist nuttig om (voor mannen 4x idealiter en vrouwen 2x) een maaltijd over te slaan (per week) en in die tijd te gaan sporten. Daarna de maaltijd alsnog nuttigen. Nut ervan is dat het lichaam over moet schakelen op andere energiesystemen. Je simuleert inderdaad de oertijd waarbij ze eerst moesten werken/zoeken naar voedsel voordat ze het konden nuttigen. Op een nuchtere maag dus. Vandaar dat je scherper van geest bent op een nuchtere maag, is gunstig voor de jacht!
      Na pakweg 6 keer is het effect meetbaar.
      Ook is meer dan drie keer eten per dag niet gunstig voor de stofwisseling.
      Er treed dan al meetbare insulinetolerantie op.

  16. (Zelfde persoon als @— -)

    Ook bestaat er zelf een manier die body vilders vaak gebruiken om vet te verliezen, waarbij je vast voor 20 uur en al je eten, eet in de overige 4 uur. Dus hetzelfde eten als je zou doen als je over de hele dag verdeeld eet, enkel in een kortere tijd.

    Heb het gevoel dat deze blog geschreven is om ins bang te maken voor een onregelmatig eetpatroon. Een regelmatig eetpatroon is inderdaad wel belangrijk, maar meer voor je gedachten dan voor elke lichaam.

  17. Hallo schrijvers van deze informatie!

    Voor mijn opleiding ben ik bezig met een onderzoek over voeding. De informatie die ik op deze pagina vind kan ik goed gebruiken. Alleen vraag ik me af waar deze info op gebaseerd is. Ik moet namelijk verwijzen met APA-normen en hiervoor heb ik nu te weinig informatie. Zou u me hierover kunnen informeren?

    Alvast bedankt,

    Groeten,

    TK

  18. Handige informatie

  19. Dat stuk over vet opslaan klopt ook niet
    Jammer dit artikel!!!!!!

  20. Ik heb geen eetstoornis, maar kan geen 1 maaltijd over slaan. Doe ik dit wel dan spuug ik gal op, daarna kan ik helemaal niets meer en moet 24 uur rusten om mijn lichaam te laten herstellen.

    Dus voor mij is het belangrijk om iedere dag 3 maaltijden te eten, anders heb ik geen energie en kan ik niets meer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *