Nu de examens voorbij zijn, begint niet alleen de vakantie, maar zijn er ook veel feestjes. Misschien feestjes van geslaagde vrienden en vriendinnen of klasgenoten, maar vaak ook een groot feest op school of een gala. Als je een eetstoornis hebt, kunnen die feestjes vaak ineens heel lastig worden. Dus hoe pak je dat aan? Bianca, onze dietist heeft een aantal tips voor jullie!
Stel je gaat naar een examenfeest toe waar ook wordt gegeten, denk bijvoorbeeld aan een barbecue. Wat kan je dan doen met eten?
Als je een eetlijst volgt kan je die het beste zo veel mogelijk blijven volgen. Het is ook belangrijk om niet van te voren te gaan compenseren als je weet dat je die avond een feest hebt met eten. Als je overdag niet voldoende eet is er namelijk juist een kans dat je blijft dooreten, omdat je dan in de avond heel veel honger hebt. En als je ondergewicht hebt is het natuurlijk belangrijk dat je alle energie binnen krijgt om te herstellen naar een gezond gewicht.
Dus overdag voldoende eten is een eerste stap. Maar wat doe je dan op het feestje zelf?
Op het feestje zelf kan je natuurlijk ook meedoen met hapjes maar hoe pak je dat aan als je een eetlijst volgt of als je last hebt van eetbuien. Stel je volgt een eetlijst en je eet op het feest dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je avond tussendoortje te nemen in de vorm van een drankje en een snackje. Denk aan een glas frisdrank of een glaasje alcohol met een paar toastjes met kaas of vleeswaren. Heb je last van eetbuien dan is het goed om van te voren te bedenken hoeveel je aan snackjes of hapjes gaat nemen. Bijvoorbeeld vijf toastjes of stokbroodjes.
Bij een barbecue kan je eigenlijk hetzelfde doen. Leg op een bordje wat sneetjes stokbrood, saus en salade en bepaal van te voren hoeveel stukjes vlees je minimaal gaat nemen. Misschien kun je ook een vriend of vriendin inschakelen die je hiermee kan helpen door samen te eten of samen op te scheppen. Dat je tijdens een barbecue meer vlees eet dan normaal is niet gek.
”Maar eten op feestjes is zo lastig, kan ik niet gewoon niets eten?”
Dat is natuurlijk niet zo leuk, maar als je in het begin van je behandeling zit en je bent net bezig je eten op te bouwen dan is het misschien wel een beter idee om thuis je warme maaltijd te nemen en op het feestje alleen iets van drinken of een snackje te nemen als avond tussendoortje. Je kan hier van te voren al over nadenken of het je gaat lukken om al mee te doen of dat dit nog te veel spanning geeft en je hierdoor juist een minder leuke avond zou krijgen. Want je kan beter kleine stappen zetten dan dat je leuke feestjes gaat afzeggen omdat je het door je eetstoornis wilt ontwijken.
Maak hier wel stappen in, het is niet de bedoeling om altijd thuis te eten want zo leer je ook niet die controle los te laten. Want nooit uit eten gaan, nooit meer naar een feestje gaan of nooit meer iets te eten nemen op een feestje, omdat je niet weet hoe het is klaargemaakt is natuurlijk ook niet leuk! En daarbij hou je door het ontwijken van dit soort gezellige eetmomenten ook je eetstoornis in stand.
”Ik vind het zo lastig als ik niet weet wat ze op een feestje aan eten hebben, zo heb ik helemaal geen controle meer.”
Dit zijn veel voorkomende gedachtes die in je hoofd spoken als je wordt uitgenodigd voor een feestje. De vraag ”wat moet ik doen met het eten?” houdt je dan misschien meer bezig dan de vraag ”wat moet ik aantrekken?” en dat zou zonde zijn. Je kunt natuurlijk navragen wat er die avond gegeten zal worden. Dit kan je helpen in een begin stadium als je net begonnen bent met je strijd tegen je eetstoornis. Dan geeft dit al meer rust.
Maar pas op dat je hier niet te lang mee doorgaat, want op een gegeven moment is het juist ook een doel om je eetstoornis los te gaan laten. De controle die je denkt te hebben is trouwens ook een schijncontrole. Want stel je weet dat ze hebben toastjes met zalm maar jij komt op het feestje en die toastjes zijn net op en ze hebben alleen nog toastjes met verse kazen, wat doe je dan? En is dat echt zo’n groot probleem?
Probeer dus niet teveel vast te houden hieraan alleen als je net in je behandeling zit kan het navragen van dit soort dingen wat meer rust geven, maar probeer het wel wat meer los te laten als je verder bent met je behandeling. En belangrijk: ga het ook niet uit de weg. Want je kunt je angsten pas verslaan door ze aan te gaan.
Het zou zonde zijn als je door je zorgen om eten niet volop kunt genieten van zo’n feest toch? Er is iets te vieren, dus probeer dat jezelf ook te gunnen. En onthoud ook dat wanneer je een dagje wat luxer eet, je daar echt niet meteen van aankomt. Ga ook niet compenseren, dan haal je je lichaam weer uit balans. De tip is om regelmatig en voldoende te eten. Dan kan af en toe iets lekkers of extra’s ook prima.
Geniet van de examenfeestjes!
Geef een reactie