Afgelopen week vrijdag – 19 maart 2021 – was de eerste aflevering te zien op het YouTube account van de NPO: ‘Het Goddelijke Lichaam’. Een nieuwe 4-delige serie over de druk om ‘perfect’ te willen zijn.
Waarschuwing: in deze documentaire worden dingen gezegd over voeding en bewegen die als triggerend ervaren kunnen worden. Denk je dat je hier gevoelig voor bent? Bekijk de serie dan met iemand die je vertrouwt, of sla deze even over.
Wat is perfect? En wanneer ben je het? Het zijn vragen die menig mens bezighoudt. Misschien dat jij hier ook mee zit. Het is ook niet gek wanneer je hier af en toe over nadenkt, maar hoe is het wanneer deze ‘drang’ naar perfectie de overhand neemt? In deze serie worden verschillende jongeren gevolgd die stuk voor stuk hun zoektocht delen naar hun lichamelijke ideaalbeeld. Het ideaalbeeld dat zij hebben gevormd door wat zij, onder andere op social media, zien. Door middel strenge diëten, intensief sporten of cosmetische behandelingen hopen zij in de buurt te komen van wat zij zien als perfect.
In de eerste aflevering ‘Van sixpack naar eetstoornis‘ ontmoeten we Ricky en Ivo. Ricky heeft een drang om zo gespierd mogelijk te zijn en Ivo is gediagnosticeerd met een eetstoornis. Periodes van restrictief eten worden bij hem afgewisseld met eetbuien. Ricky vertelt hoe hij op zoek was naar een manier om tevreden te zijn met zichzelf. Het sporten, en dan vooral de resultaten die hij merkte, gaf hem de bevestiging dat hij goed bezig was.
Zelf vind ik het bijna verfrissend om mannen te zien die hier zo openlijk over praten. Natuurlijk zit ik zelf een beetje in de ‘eetstoornisbubbel’. Hierdoor lees ik regelmatig verhalen van mannen die een eetstoornis hebben (wij maakten daar al eerder deze serie over), maar in de gangbare media zie ik dit een stuk minder vaak terug. Ik denk dat het heel belangrijk is om dit tegengeluid sterker te maken. Om te laten zien dat óók mannen een eetstoornis kunnen krijgen en/of kunnen worstelen met hun lichaams- en zelfbeeld. Want maar liefst 10% van de diagnoses ‘eetstoornis’ wordt gegeven aan mannen.
Ricky: “Er is geen lichaam dat hoort bij een eetstoornis.”
Wat ik persoonlijk storend vind, is dat er in de documentaire gewichten en calorieën worden benoemd. Ik begrijp heel goed dat dit mensen die geen verstand hebben van eetstoornissen wat context kan geven, maar ik denk ook dat dit bijdraagt aan het idee dat een eetstoornis altijd zichtbaar is en altijd gaat om gewicht. Door dit te benoemen gaat het, in mijn optiek, nog steeds over het behalen van prestaties. Het is pas erg genoeg als… Misschien dat dit beeld niet juist is, maar ik ben wel bang dat hiermee de ‘verkeerde’ boodschap wordt meegegeven. Dat het niet relevante hierdoor belangrijk wordt.
De tweede aflevering gaat over fatshaming en #bodypositiviteit. Thema’s waar wij op Proud2Bme ook veel aandacht aan geven. We volgen Joann van der Herik die de modewereld wilt veranderen en Bappie Kortam, een Fat Liberation-aanhanger. Hij zet zich in tegen de stigmatisering rondom dik zijn in een wereld waar uiterlijk zo belangrijk is.
In aflevering drie leren we Hannah kennen, die aan haar zelfbeeld werkt en haar lippen wilt vergroten. Ook ontmoeten we Melle, een influencer die geluk zoekt in het veranderen van zijn lichaam. In de laatste aflevering, die in het teken staat van billen, vertelt Rachel wat zij doet om haar billen zo ‘mooi’ mogelijk te houden terwijl Tessa naar Turkije reist om haar billen te laten liften.
Ik hoop vooral dat deze documentaire voor meer bewustzijn zorgt. Dat eetstoornissen hierdoor makkelijker te herkennen zijn voor omstanders en dat deze specifieke situaties niet de norm worden. Want ook al is dat ideaalbeeld zo doordrongen in onze maatschappij, het is niet gezond dat dit zo overheersend is.
De afleveringen zelf zijn vrij kort (minder dan een kwartiertje) en hierdoor makkelijk weg te kijken. De eerste aflevering is dus al te bekijken. In de komende weken kun je op het YouTube account van de NPO3 ook de andere afleveringen vinden.
Heb jij de eerste aflevering al gezien? Wat vond je ervan?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie