Het is hier autistisch

Voor het nieuwe BNN-programma Het Is Hier Autistisch verdiept Filemon Wesselink zich in de wereld van autisme. Een aangeboren ontwikkelingsstoornis die lastig is te diagnosticeren en waar nog niet veel over bekend is. Hij volgt verschillende mensen en komt erachter dat geen autist hetzelfde is. Zelf duikt hij ook in een intensief diagnosetraject om te onderzoeken of hij een autismespectrumstoornis heeft. Het Is Hier Autistisch is vanaf 19 januari iedere donderdag om 21.05 uur te zien bij BNN op NPO3.

Filemon vermoedt al een tijd dat hij een autismespectrumstoornis heeft en start daarom een confronterend en intensief onderzoek bij medici, maar ook middels gesprekken met zijn naasten.

‘Er wordt mij vaak verweten dat ik autistische trekken heb. Doe niet zo autistisch, krijg ik vaak naar mijn hoofd geslingerd. Maar wat is autisme nu precies? Er is nog zoveel onduidelijk rondom deze stoornis. Ik ben benieuwd of ik het zelf heb en wat het betekent om het etiket autisme te krijgen’, aldus Filemon.

Naast zijn eigen zoektocht spreekt Filemon verschillende mensen bij wie autisme is gediagnostiseerd. Zo ontmoet hij in Amerika een autistische savant met een fenomenaal muzikaal talent, gaat hij langs bij een jongen met een fascinatie voor knikkers die eigenhandig de meest spectaculaire knikkerbanen bouwt en bezoekt hij een tiener die vanwege zijn autisme op geen enkele middelbare school terecht kan.

Filemon bezoekt een instelling voor kinderen die dag en nacht begeleiding nodig hebben en ziet in de VS hoe mensen met autisme worden getraind voor banen in de high-tech sector in Silicon Valley.

Vanavond is Filemon te gast bij JINEK: Filemon Wesselink onderzoekt de wereld van autisme.

♥ Het Is Hier Autistisch: vanaf 19 januari iedere donderdag om 21:05 uur, NPO3.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

12 reacties op “Het is hier autistisch”

  1. Ik denk dat fillemon asperger heeft

  2. Oh, interessant! Dat ga ik volgen.
    Heb zelf ook trekken ervan, maar dat kan ook weer met m’n eetstoornis en dwang te maken hebben, dus dat is lastig. Word hier thuis vaak ‘auti’ genoemd:P

  3. ik vind het jammer dat hij het niet gewoon in Nederland onderzoekt. Waarom nou weer in de VS. Ga het hier eens bekijken, kijk hoe je hier aan een diagnose komt, wie hem niet krijgt maar wel hoort te krijgen of wie ten onrechte gediagnostiseerd wordt en wat voor’n probleem dat in de rest van je leven kan zijn.

    Goed dat het onderwerp aangesneden wordt, ik ben zeker benieuwd maar de insteek een beetje jammer.
    Maar eigenlijk moet ik eerst zien en dan pas oordelen.

  4. Ik heb zelf ook autisme pdd nos om precies te zijn en ik vind het altijd heel vervelend als iets over autisme gaat dat het vrijwel altijd over mannen/jongens die een vrij ernstige vorm gaat

  5. @anoniem
    Inderdaad, ik heb ook PDD-NOS en als je mensen dan uitlegt dat het een vorm van autisme is, hebben ze gelijk een heleboek vooroordelen vann wat je wel en niet zou kunnen.

  6. Ik hoop dat ze op een integere manier laten zien wat autisme is. En dat er niet alleen van die bekende stereotypische dingen worden getoond. Het Rain Man effect. Autisme komt bij iedereen anders tot uiting, hoewel er in grote lijnen wel duidelijke overeenkomsten zijn. Ik heb zelf Asperger en hoop dat er ook aandacht is voor autisme bij vrouwen en meisjes.

  7. Soms vind ik het jammer dat altijd het zelfde soort mensen met autisme wordt laten zien. Vaak mannen/jongens. Soms een laag of lager IQ. Die enorm moeite hebben met contact en helemaal gefocust zijn op één ding.
    Autisme komt ook voor bij vrouwen met een hoog IQ die gewoon sociaal prima mee kunnen komen, waarbij dat alleen wat meer energie kost.
    Bovendien vallen er onder elke criteria waar je aan moet voldoen, tientallen symptomen. En je hoeft geeneens aan elke criteria te voldoen voor de diagnose.
    Als je aléén behoefte hebt aan orde in je boekenkast voldoe je aan die criteria voor rigide gedrag. Terwijl je voor de rest net zo flexibel als de rest kan zijn.
    Ook mag er wel eens wat meer aandacht komen dat er mensen zijn die amper autisme hebben. Bij wie het niet opvalt. Maar mogen zij nooit eens in een uitzending komen? Die mensen hebben juist last van dat beeld dat door dit soort uitzendingen wordt gegeven, andere mensen hebben dat beeld dan in hun hoofd en gaan hen ook zo zien.
    Als laatst: autisme is een verzameling van een aantal specifieke, maar opzich normale, karaktertrekken. Veel mensen hebben er wel iets van. En de dingen opzich zijn {ja bij sommige zijn ze wat extremer} gewoon normaal. Iedere persoon met autisme verschilt net zoveel van een ander persoon met autisme als dat twee ”gewone” personen verschillen.

  8. Wat als iemand 25 jaar door de psychiatrie voortdurend verkeerde diagnoses krijgt steeds weer andere medicatie krijgt, steeds weer andere “deskundige”psychiaters krijgt en nog steeds is verdwaald in de psychiatrie.
    6 jaar geleden eindelijk de diagnose autisme én hoogbegaafd.
    Wie helpt hem eindelijk ? Psychiaters niet, rechters niet….. op dit moment in een PI !!!!
    Aan mooie verhalen op de televisie heb ik niets !

  9. Heb zelf pdd nos en hoop dat het ook niet alleen om de styriotypes gaat

  10. Heel interessant en zeer herkenbaar

  11. Zeer interessant ! Ik heb er zelf ook al een tijdje een vermoeden van , echter geloven mijn naasten dit niet en denken ze aan hooggevoeligheid . Qua stereotypes bezoekt hij idd wel de mensen die heel ver op het spectrum zitten , doch bezocht hij bv. ook Christina Curry , wat dan weer een vrouw was met lichte trekken .

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *