Het KlokHuis: Week tegen Pesten

Uit onderzoek blijkt dat 15% van de leerlingen op de basisschool in meer of mindere mate slachtoffer is van pesten. Pesten heeft een grote invloed op iemands gevoel van eigenwaarde en kan in sommige gevallen, ook later nog, dramatische gevolgen hebben. Schooluitval kan een van deze gevolgen zijn. Stichting Kinderpostzegels financiert in het kader van haar Onderwijsprogramma een speciale vijfdelige serie van Het Klokhuis, die deel uitmaakt van de landelijke Week tegen het Pesten van 21 t/m 25 september.

Zelfvertrouwen en weerbaarheid zijn heel belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van een kind. Maar het hebben van deze eigenschappen is niet vanzelfsprekend. En het ontbreken hiervan is vaak de oorzaak en gevolg van pesten. Zowel kinderen die pesten, als slachtoffers van pesten hebben last van onzekerheid en een negatief zelfbeeld. De manier waarop ze uiting geven aan deze gevoelens verschilt, maar de onderliggende oorzaak is hetzelfde. Pesten heeft vaak verstrekkende gevolgen.

In de serie praat presentatrice Nienke de La Rive Box met deskundigen over pesten en analyseert ze hoe de rolverdeling ontstaat in een pestproces. Omstanders spelen daar een grote rol bij. Wat kunnen zij doen om dit proces te doorbreken? Ook spreekt Nienke met daders en slachtoffers, over de gevolgen van pesten en hoe het voelt om gepest te worden. Ze besteedt aandacht aan de verschillende anti-pest methodes die er gebruikt worden in het basisonderwijs. In de laatste aflevering doen de populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer verslag van hoe er op social-media gepest wordt en wat je daar tegen kunt doen.

Ook in de sketches wordt het fenomeen pesten van verschillende kanten belicht. Schrijver Jurrian van Dongen schreef een prachtig lied over een pester die zich later afvraagt wat hij teweeg heeft gebracht.

Aflevering 1: Het Kantoor 171 – 21 september
In deze bijzondere aflevering van het Klokhuiskantoor blijkt dat Ben al maanden gepest wordt door collega’s van het hoofdkantoor. Nemen Wouter, Timo en Leonoor het voor hem op? Maurice geeft antwoord op de vraag hoe de kindertelefoon werkt. Verder legt hij uit hoe je kunt zien aan iemands gezicht hoe hij zich voelt.

Aflevering 2: Wat is pesten? – 22 september
Pesten komt altijd en overal voor. Pesten dieren ook? Bioloog Patrick van Veen vertelt Nienke hoe apen pesten. Als er gepest wordt, spelen de omstanders een grote rol. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan Nienke uit wat je als omstander kunt doen als je met pesten te maken krijgt. Ko (13 jaar) werd op school gepest en vertelt aan Nienke wat hij er tegen deed.

Aflevering 3: Rolverdeling bij pesten – 23 september
Pestsituaties hebben vaak een vaste rolverdeling van pester, gepeste, meelopers en omstanders. Pestonderzoeker Gijs Huitsing legt aan de hand van een alledaags voorbeeld uit hoe die rolverdeling werkt. Een incident op school wordt vanuit de verschillende point-of-views in beeld gebracht. Rúbia (15) is jarenlang gepest. Zij vertelt Nienke haar indrukwekkende verhaal.

Aflevering 4 Wat kun je tegen pesten doen? ­- 24 september
Iedereen krijgt wel eens te maken met pesten. Nienke gaat in deze aflevering op zoek naar wat je tegen pesten kunt doen. Pest-deskundige Niels Baas legt uit wat een school kan doen tegen pesten. Nienke laat een aantal voorbeelden zien van anti-pest programma’s die daarbij gebruikt kunnen worden. Isaac (16) heeft zelf vroeger gepest en doet zijn verhaal.

Aflevering 5 Cyberpesten – 25 september
Online, en dan vooral via social media, wordt veel gepest. Nienke bezoekt de twee razend populaire vloggers Milan Knol en Gamemeneer. Zij vertellen aan Nienke hoe ze zelf vroeger gepest zijn. Hoe gaan zij om met negatieve reacties op internet en cyberpesten? Zij hebben handige tips voor wat je moet doen als je online gepest wordt.

Word of werd jij gepest?

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

4 reacties op “Het KlokHuis: Week tegen Pesten”

  1. Op de middelbare school werd ik gepest. Echt verschrikkelijk, dat blijft je altijd bij. En ook al was het alleen in de eerste weken van de eerste klas, vormt het de rest van je middelbare schooltijd ook. Nu word ik gelukkig niet meer gepest.

  2. Ik ben zo erg gepest mijn eerste 3 jaar van de middelbare school dat ik zelfs niet meer naar school ging. Ik heb nu nog veel hulp en zijn langzaam langere tijden op school aan het opbouwen, omdat ik anderhalf jaar heb gemist.

  3. School was een hel. Van het begin tot het eind. Het heeft er voor gezorgd dat ik mijn examens niet deed, maar later pas, volwassenonderwijs. Alsnog bedrijfseconomische werd. Maar het heeft me getekend, heeft mede gezorgd voor de stoornissen waar ik nu mee kamp. Niemand deed er wat aan, maar dat was nou eenmaal toen zo. Mijn probleem, los het zelf maar op. School ontkende het, en ik ben nou eenmaal geen vechtersbaas tot ik hem bijna dood sloeg. Een herbelevingen die ik nog vaak heb. Leef er maar mee. Mijn probleem…

  4. Ja op de basisschool 🙁

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *