Hoe is het om jouw lichaam te hebben? Wat betekent gewicht voor jou en hoe ga je met je lichaam om? ‘Het lichaam van….’ is een nieuwe blogreeks die je de komende periode op Proud2Bme zal tegenkomen. Hierin vragen we bekende en minder bekende mensen naar de relatie met hun lichaam. Vorige week kon je het verhaal van Rachelle lezen. Zij verloor na een zelfmoordpoging haar onderbeen en leerde daarmee om te gaan. Wie wil JIJ graag dat we hiervoor interviewen? Naar wiens verhaal over zijn of haar lichaam ben jij benieuwd?
We vervolgen de serie met het lichaam van Edith Dohmen. Grafisch ontwerpster, fashion stylist, stijl adviseur, maar vooral een creatieve duizendpoot. In 2011 begon ze haar blog Style Has No Size, om de modewereld wakker te schudden. Ze wilde een statement maken en opkomen voor vrouwen die een gemiddelde maat hebben, maar toch niet vertegenwoordigd worden in het huidige modebeeld. In haar werk als stylist probeert ze al meer dan 15 jaar te zorgen voor meer diversiteit in de modebladen. Zo werkte ze bijvoorbeeld als één van de eerste samen met Danielle van Grondelle en adviseerde haar als plus model aan de slag te gaan. Nu is zij een internationaal plussize topmodel. Edith Dohmen heeft haar eigen website, Youtube kanaal en Instagram account.
Hoe is het om jouw lichaam te hebben?
Een feestje! Ik ben heel erg happy met mijn lichaam en dat ben ik eigenlijk altijd geweest. Wel had ik al vroeg door dat mijn lichaam anders was dan bij de meeste om mij heen. Al vanaf de middelbare school was ik een stuk langer en groter dan mijn klasgenootjes, dus dat viel wel op. Ik had niet overdreven overgewicht, maar ik had wel een grotere maat dan de meisjes om mij heen. Toch heb ik dit nooit als een probleem gezien of als vervelend ervaren. Ik weet nog dat ik veel te lang was voor de trends uit de jaren 90. De jeans moesten toen extra lang zijn, terwijl ze bij mij juist veel te kort waren. Ik werd dus ook al heel vroeg gedwongen om hiermee te spelen. Nu ben ik ook vooral heel erg blij dat ik zo lang ben.
Ik zie mijzelf ook eigenlijk altijd dunner dan ik in werkelijkheid ben. Soms kom ik er in het vliegtuig pas achter dat ik toch even zijwaarts tussen de stoeltjes moet lopen! Zo positief als ik mij voel over mijzelf, zo zie ik dus ook mijn eigen lichaam en dat is heel fijn.
Dit bericht bekijken op Instagram
Hoe voed jij jouw lichaam?
Ik probeer op een gezonde manier met mijn eten en met mijn lichaam bezig te zijn. Twintig jaar geleden besloot ik te stoppen met het eten van vlees en vis en daar voel ik mij nog steeds heel goed bij. Ik ben bezig met mijn gezondheid en probeer altijd te luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft. Zo probeer ik wel op te passen met suikers, omdat ik merk dat ik mij daar beter bij voel. Maar als ik ergens zin in heb eet ik het gewoon. Zonder schuldgevoel en zonder te compenseren!
Het is altijd in balans en ik ga er op een gezonde manier mee om. Het is geen obsessie voor mij en dat is het eigenlijk nooit geweest. Als ik ergens voor kies dan kies ik daar bewust voor en kan ik echt genieten van elke hap. Wel probeer ik het grootste deel van de tijd te kiezen voor voeding waar ik écht energie van krijg.
Zelfliefde is voor mij nog altijd de beste voeding. Vroeger mocht je dat nooit zeggen, want dat was arrogant, maar liefde is het beste voedingsmiddel dat je jezelf kunt geven. Die liefde zorgt ervoor dat je kunt genieten van de kleine dingen. Die lekkere kop koffie ‘s ochtends, dat chocoladetaartje, een workout. Geniet van het moment en besteed aandacht aan jezelf. Wees er voor jezelf. Daar is niets egoïstisch aan, dat is juist het belangrijkste dat er is.
Past jouw lichaam bij jou?
Mijn lichaam past perfect bij mij. Ik heb ooit één keer een dieet gevolgd en dat was mijn grootste fout ooit! Nooit meer! Ik werd toen zo dun en het paste echt totaal niet bij mij. Ergens ben ik dus wel blij dat ik dat toen gezien heb en daar heb ik heel veel van geleerd. Die vorm paste totaal niet bij mij en niet bij mijn lichaam.
Ik ben nu 1.81 en heb maat 46. Een lichaam dat bij mij past. Ik ben gewoon wat groter en als ik af zou vallen, zou ik nog steeds groter zijn omdat dat simpelweg mijn bouw is. Ik heb brede schouders en ik heb heupen en die horen bij mij. Dit is wie ik ben en ik ben er trots op! Ik vind mijn lichaam heel erg in verhouding en daar ben ik ontzettend blij mee. Ik ben heel erg dankbaar voor mijn proporties, daardoor oog ik wat slanker dan ik in werkelijkheid ben.
Gezond zijn is voor mij prioriteit nummer één. Dat ben ik, dus dan is het voor mij goed. Ik ben mijzelf en ik weet dat ik overal net een beetje tussenval. Ik voel mij niet thuis in een ‘dikke wereld’, maar ook niet in een ‘dunne wereld’. Je hebt magere melk, volle melk, en ik ben halfvolle melk. Een inbetweenie en dat ben ik niet alleen, want dat is eigenlijk de grootste groep vrouwen van 18 jaar en ouder in Nederland.
Dit bericht bekijken op Instagram
Hoe zwaar weegt jouw gewicht?
Ik heb geen idee wat ik weeg en het interesseert mij ook eigenlijk niet. Mijn lichaam functioneert fantastisch! Ik ga mij niet gek laten maken door een bepaald gewicht, het is maar een getal, net zoals met een maat of leeftijd.
Natuurlijk ben ik wel bezig met mijn gezondheid en ik sport bijvoorbeeld twee á drie keer in de week. Niet omdat ik af wil vallen, maar omdat het goed is voor mijn lichaam en ik daar graag gezond oud mee wil worden. Het is voor mij, net als voeding, een manier om goed voor mijzelf te zorgen en lekker in mijn vel te zitten.
Wat betekenen de woorden ‘dik’ en ‘dun’ voor jou?
Ik zou eigenlijk af willen van die labels, van alle labels! Het zijn namelijk maar woorden, die je niet op jezelf en ook niet op anderen zou moeten willen plakken. Ik plak nooit de woorden dik, dun of lang op mijzelf. Het gaat voor een groot deel namelijk ook om jouw persoonlijke kijk erop. Iedereen ziet iets anders. Iemand met maat 36 vindt mij misschien wel dik, terwijl iemand met maat 48 mij juist heel dun kan vinden. Ik vind echt dat we daarmee moeten stoppen. Het is een soort verschuiling achter een label dat niets zegt over jou als persoon, maar dus ook niets zegt over hoe anderen jou zien. Het lijkt soms alsof we dat doen, zodat anderen ons niet meer zouden kunnen kwetsen, maar daarmee veroordelen we in eerste instantie alleen onszelf.
Wanneer ben je nou dik en wanneer dun? Het heeft namelijk niets met mooi of lelijk te maken, terwijl er wel vaak een oordeel aan hangt. Daarom vind ik dat style no size heeft. Geef aandacht aan jezelf en je ziet die maten totaal niet meer. Dat is waar body positivity voor mij ook over gaat. Geen vooroordelen naar jezelf en naar de ander toe. Zelfliefde is natuurlijk belangrijk en het eerste uitgangspunt, maar vaak zie je dan nog steeds weinig liefde naar de ander toe en veroordelen we elkaar ondertussen nog steeds. Daar gaat het niet over, het moet juist draaien om het stoppen met oordelen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Natuurlijk zit dat oordelen voor een deel in ons en is het logisch dat we ergens iets van vinden. Maar de belangrijkste zaak is om je daar wel bewust van te zijn en dat meer los te kunnen laten. Het is moeilijk om neutraal te kijken, maar dat moeten we wel proberen na te streven. Daarom gaat body positivity ook totaal niet om overgewicht, wat wel heel vaak gedacht wordt. Het gaat helemaal niet om het verheerlijken van overgewicht, of welk gewicht dan ook. Ik heb bijvoorbeeld vriendinnen die van nature heel erg slank zijn en zelfs neigen naar ondergewicht, terwijl ze alles eten wat ze willen. Ook zij krijgen opmerkingen naar hun hoofd of ongevraagd commentaar op hun lichaam. “Zou jij niet wat meer eten?” Is vaak de vraag, terwijl die persoon geen idee heeft hoe zij met haar voeding en lichaam omgaat. Het gaat over alle lichamen en het gaat over de gezondheid van ieder mens afzonderlijk, zonder daar een oordeel over te hebben. Wat is jouw natuurlijke maat? Zonder dat je je laat afleiden door trends of oordelen van anderen? Als we dat nastreven zijn we op ons mooist en staan we echt in onze kracht.
Ik ben een grote tegenstander van BMI, dat zegt namelijk helemaal niets over gezondheid. Sporters bijvoorbeeld, die hebben veel spiermassa en als je daar een BMI meter op los zou laten zouden zij allemaal overgewicht hebben. Het zegt vaak zo weinig, terwijl we er ons wel door laten beïnvloeden. Daarom spreek ik liever van een Be Myself Index. Ik vind het veel fijner om dit soort termen om te denken en er iets positiefs van te maken.
Zelf vind ik de quote van Ikea trouwens echt prachtig. “Aandacht maakt alles mooier.” Zo waar! Ik wou dat ik het zelf bedacht had! Als jij aandacht geeft aan jezelf ga je stralen en dat is het mooiste dat je kunt dragen. Het gaat niet om die perfecte krul in je haar en die laatste trend die je moet volgen, jij mag er gewoon zijn. Met aandacht en liefde voor jezelf wordt je de mooiste versie die je kunt zijn.
Body Positivity gaat dus eigenlijk veel verder dan ‘body’. Het gaat om mind positivity. Als dat goed zit, in je hoofd, kan de rest echt gestolen worden. Ik heb met modellen gewerkt die maat 34 hadden en zo ontzettend onzeker waren. De volgende dag werkte ik met plussize modellen die vol zelfvertrouwen de kamer in liepen. Het heeft dus helemaal niets met uiterlijk te maken. Het belangrijkste is hoe het in je hoofd zit, anders heb je helemaal niets aan je uiterlijk.
Wat heeft jou gevormd?
Mijn opvoeding heeft daarin een grote rol gespeeld. Ik kom uit een Katholiek gezin, waar ik nu overigens niets meer mee doe. Het enige wat daar wel van over is gebleven is de dankbaarheid die ik voel, maar dat heeft eigenlijk niets meer met de kerk te maken. Blij zijn met wie je bent, hoe je eruit ziet en dankbaar zijn voor de kansen die je krijgt. Ik ben opgegroeid in Limburg, dat hoor je nog heel goed aan mijn accent en dat heb ik voor mijn werk ook nooit willen afleren. Het hoort bij mij en ik ben er trots op, terwijl ik in heel veel dingen ook het tegenover gestelde ben van een Limburgse. Ik ben bijvoorbeeld heel erg rebels, mondig en assertief, iets wat je daar toch minder tegenkomt. Ik heb altijd mijn eigen plan getrokken en daarom ook al vrij vroeg voor mijn werk naar de randstad verhuisd.
Mijn moeder was een mega powervrouw. Ze was een lange vrouw met een grotere maat en zij was altijd op haar persoonlijkheid en uitstraling beoordeeld, er is nooit iets gezegd over haar vormen of maten. Daar heb ik mijn power ook echt van meegekregen. Mijn moeder zag ik namelijk ook nooit als een maat, ik zag een mens. Een heel sterk mens zelfs.
Die hele kijk op body positivity en het loslaten van oordelen heb ik al heel erg vanuit huis meegekregen. Het zat er eigenlijk al in, ver voordat het een hype werd en ik weet eigenlijk niet beter. Ook het creatief zijn en experimentele heb ik van mijn moeder. Mijn moeder was modeontwerpster en had haar eigen mode vakschool, dus thuis was ik ook al vroeg bezig met het maken van kleding. Als tiener trok ik de jasjes van mijn vader en opa uit te kast en dat was bij ons eigenlijk heel normaal. Toen vond ik vormen al veel belangrijker dan maten en voelde ik mij daar goed in. Mode is leuk en een manier om jezelf te laten zien. Mijn motto is: Fashion is fun! Mede hierdoor heb ik mij nooit willen aanpassen aan de mode-industrie door af te vallen voor kleding. Laat die industrie zich maar aan mij aanpassen, ik ben namelijk creatief genoeg om er iets mee te doen.
Dit bericht bekijken op Instagram
Wie vind jij de meest inspirerende persoon op het gebied van body positivity?
Eigenlijk weet ik zo snel geen voorbeeld te noemen. Persoonlijk vind ik iemand inspirerend als iemand power uitstraalt, excentriek en authentiek is. Echte Powervrouwen zoals Vivienne Westwood, Sonia Rykiel en Iris Apfel vind ik grote inspiratiebronnen. Maar ook Madonna, David Bowie en kunstschilder Salvador Dali zijn echte voorbeelden voor mij als het gaat om de fun in het leven zien en dus ook de fun in jezelf zien. Zij laten zien hoe je jezelf telkens opnieuw kunt ontdekken en dat er geen regels zijn. Dat is in de kunst, maar ook in het leven zijn, de grootste vorm van vrijheid die je jezelf kunt geven.
- Heb jij een bijzonder verhaal en wil je ook meedoen aan “Het lichaam van…” mail ons dan: redactie@proud2Bme.nl
- Volgende week Het Lichaam van een andere cultuur.
Geef een reactie