Het lichaam van… een dietist

Hoe is het om jouw lichaam te hebben? Wat betekent gewicht voor jou en hoe ga je met je lichaam om? ‘Het lichaam van…’ is een nieuwe blogreeks die je de komende periode op Proud2Bme zal tegenkomen. In ‘Het lichaam van…’ vragen we bekende en minder bekende mensen naar de relatie met hun lichaam. Wie wil JIJ graag dat we hiervoor interviewen? Naar wiens verhaal over zijn of haar lichaam ben jij benieuwd? Vorige week Het lichaam van Sabine Metz.

We vervolgen de serie af met het lichaam van een diëtist. En niet zomaar een diëtist, nee dé diëtist van Proud2Bme en Centrum Eetstoornissen Ursula. Bianca Bos is naast dietist ook psycholoog en heeft haar eigen praktijk. In deze blog deelt ze meer over haar lichaam….

het lichaam van

Hoe is het om jouw lichaam te hebben

Ik voel mij prima in mijn lichaam. Mijn huid is lekker zacht. Jammer genoeg heb ik wel een bleke huid  met sproetjes, dat laatste vind ik wel weer leuk. Ik kan normaal ook alles doen met mijn lichaam, sporten, wandelen, fietsen en lekker luieren. Alleen heb ik nu al een poosje een frozen shoulder waardoor ik opeens beperkt ben. Slapen gaat zelfs moeilijker door pijn. Dan merk je wel weer  hoe fijn het is als alles werkt. Als je niet belemmert wordt in het leven door je lichaam.

Hoe voed jij jouw lichaam?

Ik ben diëtist dus ben mij er wel van bewust dat ik mijn lichaam goed moet voeden om gezond te blijven. Ik weet wat belangrijke bouwstoffen zijn. En zorg er wel voor dat ik die dagelijks binnen krijg. Ik eet regelmatig en ook voldoende. Ik ben namelijk gek op eten. In het weekend eet ik vaak wel anders. Dan maak ik andere keuzes met de warme maaltijd en eet ik ook graag wit brood. Maar ik weet dat ik in het algemeen mooi in balans ben met mijn voeding dus dan mag het best een keer wat anders zijn. Ik geniet daar ook van.

Hoe past jouw lichaam bij jou?

Mijn lichaam past bij mij hoewel ik ook wel naar andere mensen kijk en denk oh die heeft mooie lange benen of een mooi gekleurde huid. Ik kan andere mensen ook oprecht heel mooi vinden, niet eens alleen door een lichaam maar meer door een leuk gezicht of vrolijke uitstraling. Ik ben wel eens onzeker over mijn bovenarmen, die zijn stevig. Mijn beide oma’s hadden dit ook dus denk dat het ook in de familie zit. Hierdoor pas ik niet altijd in colberts of jassen of heb dan een grotere maat nodig dan voor de rest van mijn lichaam. Ofwel een beetje uit verhouding. Maar verder ben ik heel tevreden.

lichaam van een dietist

Hoe zwaar weegt jouw gewicht?

Grappig met gewicht heb ik helemaal niets. Ik heb niet eens een weegschaal staan. Ik weeg mij ook nooit. Aan mijn kleding merk ik dat ik nog steeds hetzelfde gewicht heb. Ik pas alles nog steeds.

Wat betekenen de woorden ‘dik’ en ‘dun’ voor jou?

Ik vind het beiden niet zulke leuke woorden omdat het bijna een oordeel is. Ik werk ook met mensen met obesitas, vaak morbide obesitas en hoor dan verhalen dat ze worden uitgescholden of worden bekeken omdat ze zwaarder zijn. Dat vind ik vreselijk. Ik beoordeel nooit mensen, zeker niet om hun uiterlijk. Maar ook te dun zijn kan voor mensen heel lastig zijn, ook dan heerst er vaak een vooroordeel van dan eet je te weinig of heb je een eetprobleem.

Wat heeft jou gevormd?

Bij ons thuis was er geen dieetcultuur, ofwel wij ware thuis nooit bezig met lijnen of je gewicht. Wij aten altijd aan tafel en alle maaltijden werden zoveel mogelijk met elkaar genuttigd. Wij aten als avondmaaltijd met name aardappelen, vlees en groenten. Bijna geen eenpansgerechten zoals macaroni of nasi. Toen ik op kamers ging wonen ben ik dit meer zelf gaan klaarmaken. Ook toen ik een relatie kreeg at ik andere gerechten zoals roti of broodje pittige kip. Dat aten wij thuis nooit. In het weekend toen ik nog thuis woonde namen we chips of pel pinda’s met frisdrank. Daar heb ik leuke herinneringen aan.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

7 reacties op “Het lichaam van… een dietist”

  1. Wat heerlijk!! En wat een verschil met mijn diëtist. Ik welke regio werkt u?

  2. hoe is het om mijn lichaam te hebben… nou, heb je even ? hahaha 😉
    Ik vind het op zich niet zo erg om dik te zijn, ik vind het niet echt lelijk of zo maar mijn probleem is vooral dat alles in de weg zit, het belemmerd me echt bij het functioneren in het dagelijks leven. Vorig jaar ben ik bij een cardioloog geweest (was achteraf een vergissing maar wel fijn dat ik geweest ben), en daar bleek dat mijn hart klopte als die van een jonge vrouw. Niets mis mee dus en mijn cholesterol was ook prima. Ietsiepietsie te hoog maar dat heb je altijd met mensen met overgewicht zei hij. Hij was dik tevreden dus ik ook. Maar verder.. ik wil van mijn lichaam af, omdat het dus in de weg zit.

  3. Ik heb zelf het idee dat je als diëtist een ‘perfect’ lichaam moet hebben; niet te dun, niet te dik en gevoed door gezonde voornamelijk gezonde producten met hier en daar wat lekkers omdat dat ook gewoon kan. Helaas zie ik veel diëtisten die toch echt aan de zwaardere kant zijn, zelfs (een beetje) te zwaar. Dit zorgt er bij mij voor dat ik onzeker word. Want hoe moet de ‘gewone mens’ dan gezond zijn als zelfs een aanzienlijk deel van de diëtisten geen gezond gewicht heeft of net aan gezond gewicht, terwijl ze zoveel weten over voeding en anderen helpen naar een gezond eetpatroon/gewicht. Hetzelfde geldt overigens voor diëtisten met ondergewicht. Maar ja, wat ik van vrienden hoor die de opleiding voeding & dietetiek doen is dat veel van hun studiegenoten een verstoorde relatie hebben met voeding. Dus misschien gaat het daar al fout en trekt de opleiding ook grotendeels degenen aan die al obsessief bezig zijn met voeding en alles eromheen…

    Anyways, dit is MIJN mening en frustratie. Kan zijn dat ik het verkeerd zie, maar moest het even kwijt.

  4. @Marianne, bij overgewicht wat doen aan de insulineresistentie. Met het juiste voedingspatroon en voedingssupplementen kan je de insulinegevoeligheid verbeteren. Belangrijker dus om evenwichtig te eten, in plaats van minder.

    Valt me op dat ze minder hecht aan haar gewicht. Zou ze daar bij cliënten ook minder waarde aan hechten? Mijn ervaring in de hulpverlening dat het gewicht wel erg belangrijk was. Wat meer water drinken, in de hoop in een volgende fase te komen, met minder beperkingen en dus helemaal niet omdat je zelf wilde aankomen.

  5. Proud, superinteressant stuk! Kunnen jullie dit alleen nog even checken op spelling, grammatica en interpunctie?

    1. Dat is vaak een aandachtspuntje… blijkbaar wordt dit – nog steeds – onvoldoende gecheckt.

  6. Fijn interview om te lezen en vooral dat gewicht niet per se er toe doet. ik dacht altijd dat diëtistes etc super gefocust waren op gewicht. Zo fijn te lezen dat dat dus niet hoeft.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *