Het metabool syndroom. Dit syndroom wordt ook wel insuline resistentie syndroom genoemd. Voorheen werd dit ook wel metabool syndroom X genoemd. Het metabool syndroom komt vaak voor. Maar wat is het nu precies? En is het gevaarlijk voor je gezondheid en kan je er iets aan doen? Vandaag een blog om hier wat meer duidelijkheid over te krijgen
Wat is het?
Het metabool syndroom is een chronische stofwisselingsstoornis. Het is een verzamelnaam voor een serie aandoeningen die de stofwisseling ontregelen. Het metabool syndroom brengt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich mee en op het ontstaan van type 2 Diabetes. De WHO (World Health Organization) definieert het metabool syndroom als een aandoening waarbij ten minste sprake is van insuline resistentie of verhoogde glucose intolerantie, alsmede twee van de volgende symptomen:
-Verhoogde bloeddruk
-Verhoogd bloedsuikergehalte
-Dyslipidemie (verstoorde verhouding van vetstoffen in het bloed)
-Abdominale obesitas (vet rondom de organen)
Wat is Insuline resistentie
Insuline resistentie is een minder efficiënte respons op insuline waardoor de alvleesklier wordt aangezet om insuline te blijven aanmaken. Dit kan het risico op het ontstaan van type 2 Diabetes verhogen.
Wie lopen er meer risico?
Mensen met een te grote tailleomtrek, lopen meer risico. De kans op het ontwikkelen van insuline resistentie neemt toe met de leeftijd en zie je ook vaker bij mannen.
De oorzaken zijn nog niet helemaal helder. Te weinig beweging en overgewicht bevorderen de ontwikkeling van het metabool syndroom. Andere risicofactoren zijn genetische aanleg (wanneer bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten in de familie voorkomen)
Wat te doen?
Algemene adviezen die er gelden zijn normaliseren van het lichaamsgewicht, voldoende bewegen en een gevarieerd eet en drinkpatroon. Niet roken en het vermijden van stress behoren ook tot de adviezen.
Feiten en Fabels
De benaming syndroom X slaat op het X-chromosoom
Fabel: De benaming heeft betrekking opdat het ontstaan en ontwikkeling van deze aandoening nog lang niet volledig in kaart is gebracht
Insuline resistentie komt veelal voor bij mensen met overgewicht
Feit: Bij mensen met overgewicht en dan met name bij personen met abdominaal vet komt dit vaak voor
Leefstijl heeft geen invloed op in de ontwikkeling van een metabool syndroom
Fabel: Leefstijlfactoren waaronder lichamelijke inactiviteit en voeding spelen een rol in de ontwikkeling van het metabool syndroom
Bij mannen komt het metabool syndroom vaker voor
Feit: Bij mannen is de prevalentie hoger dan bij vrouwen
Als je geen overgewicht hebt kan je nooit last krijgen van het metabool syndroom
Fabel: Ook zonder overgewicht kan je een metabool syndroom ontwikkelen
Ook zonder duidelijke klachten of symptomen kan er toch sprake zijn van een metabool syndroom
Feit: Meestal komt dit aan het licht als er complicaties bij een persoon optreden
Geef een reactie