In de vakantie is het soms moeilijk om een leuke bezigheid te vinden. Mijn oog viel op de hele rij kookboeken die ik heb staan. Ik had tijd, waarom eens niet een nieuw receptje proberen? Coulibiac is een Russische vispatei. Zoals altijd houd ik me niet aan het originele recept, ik houd ervan om zelf te experimenteren en gebruikte het recept als inspiratie. Kijk verder om te zien wat ik ervan heb gemaakt.
Ingrediënten voor 3-4 personen:
♥ 420 gr zalm (in het originele recept stond uit blik, ik prefereer zelfgebakken);
♥ 2 middelgrote eieren;
♥ 1 ui;
♥ 250 gr champignons;
♥ peterselie, fijngehakt (vers of uit een potje);
♥ kant en klaar bladerdeeg: 2 grote rollen;
♥ 100gr rijst (ik heb zilvervliesrijst gebruikt);
♥ zongedroogde tomaatjes (hoeveelheid naar eigen smaak +-25gr);
♥ visbouillonblokje;
♥ citroensap (van een halve citroen of uit een flesje);
♥ bakboter;
♥ zout.
Materiaal:
♥ ovenschaal;
♥ pannen en kookpotten;
♥ bestek;
♥ kom om in te mengen;
♥ klein kopje voor de bouillon;
♥ bakpapier;
♥ oven.
Doe de rijst in een pot en voeg een liter water toe en zet de pot op het vuur. De rijst moet tien minuten koken.
Terwijl de rijst op het vuur staat, kuis je de champignons en de ui en snijd alles in stukjes. Laat wat boter smelten in een pan en doe de champignons en ui erin. Laat dit op een zacht vuurtje gaar worden, voeg de gehakte peterselie toe en wat zout. Voeg hierna wat citroensap toe.
Als de rijst klaar is giet je deze af en laat deze goed afkoelen.
Kook de eieren: dit kan in een pannetje water of met een eierkoker. Ik gebruik een eierkoker.
Wat zegt internet over eieren koken. Prik een gaatje in de bolle kant van de eieren zodat ze niet gaan barsten tijdens het koken. Doe de eieren in een kookpot met voldoende koud water en wat zout. Laat het water koken en kook de eieren vervolgens zo’n 10 tot 13 minuten. Haal ze daarna eruit en laat ze schrikken onder de koude kraan. Hiermee voorkom je een zwart randje rond de eierdooier. Bron: receptjes.be
Dan nu de zalm. Laat wat boter smelten in een pan en doe de zalm in de pan. Zet dit vuur niet te hard zodat de zalm vanbinnen ook goed klaar is, draai daarom regelmatig om.Voor de smaak heb ik visbouillon toegevoegd toen de vis bijna klaar was. Los een blokje visbouillon op in een een klein bodempje warm water en giet dit over de vis, laat daarna nog een tijdje doorbakken.
Terwijl de zalm op staat (of als de zalm al klaar is) kan je een ovenschaal klaarmaken met het bladerdeeg. Je kan de schaal invetten met boter of er bakpapier inleggen, persoonlijk vind ik het laatste beter werken zodat het deeg niet blijft kleven in de schaal.
Vul de bodem met bladerdeeg in de vorm van je schaal en prik gaatjes in het deeg met een vork. Om ervoor te zorgen dat dit deeg niet helemaal omhoog komt kan je iets zwaars in het midden leggen op bakpapier, bijvoorbeeld bestek of droge erwten (klinkt raar, maar ik vind het wel werken).
Zet dit in de oven voor 10 minuten op 210 graden. Laat daarna wat afkoelen.
Het resultaat:
Snijd voor de vulling de zongedroogde tomaatjes in stukjes, ik had zo’n 7 tomaatjes gebruikt. Misschien interessant voor als je geen zongedroogde tomaatjes lust: ik vind zelf zongedroogde tomaatjes niet lekker om zo op te eten, maar wel verwerkt in een gerecht. Het gerecht kan natuurlijk ook zonder de tomaatjes als je dat liever hebt. Snij de zalm en de gekookte eieren in stukjes. Doe alle ingrediënten samen in een kom, meng dit goed. Doe vervolgens de vulling in de bladerdeegbodem in de ovenschaal.
Dek met de andere bladerdeeg het geheel dicht (snijd het teveel af). Bevochtig de randen een beetje en stop ze onder de gebakken deegbomen en druk aan, zodat het goed dicht zit.
Prik wat gaatjes in het oppervlak in lijnen, zodat er lucht in de deeg kan, maar niet teveel.
Bestrijk het oppervlak met wat melk voor een mooie korst. Zet vervolgens het geheel voor zo’n 35 minuten in de oven op 200 graden, de baktijd varieert wat naargelang je oven, de bovenkant moet wat goudbruin zien zoals op de foto.
Dit is het resultaat en ik vond het zelf heerlijk, het was de eerste keer dat ik het maakte.
Ik had dit gemaakt voor mezelf en mijn vriend, we haden dus nog wel wat over. De dag erna heb ik het gewoon koud opgegeten en dat smaakte ook erg lekker. Hopelijk inspireert dit wat om ook eens te experimenteren of om dit receptje te maken.
Hoe experimenteren jullie in de keuken?
Geef een reactie