Toen ik nog een eetstoornis had vond ik gezellige activiteiten met vriendinnen zoals een High Tea, vreselijk! Terwijl mijn vriendinnen vol enthousiasme afspraken wie wat zou maken of ergens een high tea reserveerden voor ons, lag ik nachten van te voren wakker. Van het piekeren over eten en afvallen. Hoe ik het in hemelsnaam moest compenseren en wat ik zou gaan eten. Of ik lag wakker van de honger, omdat ik vooraf aan het compenseren was.
Herken jij jezelf hier in helemaal of deels, dan is dat hartstikke lastig. Daarom wil ik je graag wat tips meegeven, voor als jij uitgenodigd bent voor een high tea en daar tegenop ziet. Ik hoop dat je daarmee toch van de high tea kunt genieten op jouw manier. Ik zal bespreken wat je kunt eten bij een high tea en andere tips geven die je misschien wat rustiger kunnen maken.
♥ Wat eet je bij een high tea?
Een high tea wordt in Nederland vaak georganiseerd rond de lunch of laat in de middag. Sommige mensen houden een high tea als brunch. We hebben er dus een beetje een eigen ding van gemaakt in ons kikkerlandje.
Helaas kan ik je zoals bij een barbecue niet vertellen hoeveel stukjes vlees, stokbrood, salade en sausjes je zou kunnen eten, omdat iedere high tea heel anders is. Vaak vind je bij een high tea in ieder geval kleine sandwiches, scones met clotted cream, jam of lemon curd, stukjes wrap met zalm, bonbons, mini croissantjes, cakejes of brownies. Er is van alles wat, vaak zoetig en hartig.
Als je met vijf mensen bent, zijn er vaak van alle hapjes vijf stuks. Zo kun je dus gemakkelijk zien hoeveel ‘normaal’ is. Toch kan dat soms juist te veel of te weinig voor jou zijn. De een lust geen cake, de ander geen sandwich en zo wordt er onderling soms gewisseld. Je drinkt daarbij, niet te vergeten, een paar kopjes thee. Drie kopjes is bij een lunch veel, maar bij een high tea helemaal niet gek. Vaak wordt de thee onbeperkt bijgevuld en kun je kiezen uit verschillende smaken.
Als een high tea in de middag of als brunch wordt gehouden, kun je rekening houden met een vol bord met hapjes. Dit kun je meteen op je bord leggen, bijvoorbeeld als je vriendinnen weten dat dat voor jou helpend is. Of je visualiseert de hoeveeheid en bedenkt dan wat je ongeveer gaat eten.
Als lunch of brunch
Bedenk dat mensen op feestelijke momenten, zoals bij een high tea, vaak wat meer eten omdat het zo lekker en gezellig is. Dat is niet erg om af en toe te doen. Dat je vol zit na een high tea is dan ook helemaal niet gek. Vaak bestaan een high tea uit kleine hapjes, die samen een volwaardig lunch vormen.
Voorbeeld 1:
4 mini sandwiches of 2 gewone
bakje fruitsalade
1 cakeje/stukje taart
2 stukjes wrap
2 bonbons of 1 brownie
1 scone/2kleine scones met jam/clotted cream of lemon curd
Voorbeeld 2:
kommetje soep
wat salade
brownie
vijf kleine broodjes/toastjes met beleg
stukje taart
beetje vruchtjes
Als tussendoortje in de middag
Wanneer je als tussendoortje aan het einde van de middag, rond vier uur een high tea hebt, kun je eigenlijk uitgebreid een taartje gaan eten. Je eet natuurlijk wat meer dan je normaal gesproken als tussendoortje eet, omdat er meer keuze is. Vaak is alles wel in ‘mini’ formaat. Sommige mensen eten een boterham minder of iets minder avondeten, omdat ze vol zitten door de high tea. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die gewoon hun normale eetpatroon volgen de rest van de dag en rond 18:30u gewoon weer trek hebben. Zelf weet je waarschijnlijk goed of dat je echt vol zit, of eigenlijk gewoon aan het compenseren bent vanuit je eetstoornis. Veel mensen eten hetzelfde als de twee voorbeelden hier boven of hier en daar iets minder. (of meer, dat kan natuurlijk ook) Pin je er dus niet teveel op vast. Zie het als een schatting.
♥ Luister naar je lichaam
Mensen zonder eetstoornis, of mensen die daarvan zijn hersteld, eten vooral op gevoel tijdens een high tea. Als ik tegenwoordig een high tea heb, eet ik waar ik zin in heb en weet ik achteraf niet altijd meer even precies wat ik ook alweer gegeven heb. Bij de ene high tea eet ik net iets te veel, waardoor ik me echt heel vol voel. Bij een andere voel ik me precies goed. Dat wisselt, omdat het de ene keer nu eenmaal lekkerder is dan een andere keer of ik meer trek heb. Ik luister naar mijn gevoel van trek en van honger-verzadiging. Dit leerde ik na mijn eetstoornis weer opnieuw, door te leren eten naar behoefte.
Kun je nog niet zo goed naar je behoefte luisteren of is je hongergevoel in de war, dan is zo’n voorbeeld zoals ik hierboven al gaf een goede richtlijn. Zo weet je dat je niet te weinig eet en met een half lege maag naar huis gaat, maar ook niet overdreven veel hebt gegeten.
♥ Relativeer
Soms lijkt een high tea echt een enorme maaltijd. Wanneer je alles bij elkaar op een bordje zou leggen, komen al die ‘mini’s’ bij elkaar tot een prima lunch of groot tussendoortje. En is het echt duidelijk wat meer, dan is dat ook niet gek of ongezond. Je zit niet iedere week met je vriendinnen rond een etagiaire vol lekkere hapjes. Wees dus wel een beetje reeel. Je komt geen kilo’s aan van dit gezellig uitje. Dit is iets dat je af en toe doet, daar kom je echt niet meteen van aan. Relativeer die gedachte en probeer er niet naar te handelen.
♥ Kletsen
Tijdens een high tea wordt er heel wat af gekletst. Grapjes, luchtige gesprekken maar soms ook serieuze onderwerpen. Voel je dan ook niet beschaamd om eerlijk te zijn in dat jij deze high tea spannend vindt door je eetstoornis. Je kunt dit ook vooraf aan een van de vrienden/vriendinnen vertellen, zodat die ervan op de hoogte is. Deel het in ieder geval, want dan voel je je veel minder alleen. Je kunt ook afspreken dat je ongeveer hetzelfde als die vriendin eet, zodat je weet wat ‘normaal’ is. Ook kan het fijn zijn om na de high tea af te spreken dat je niet gaan compenseren of om na de middag je hart te luchten over hoe spannend je het vond. Dat neemt vaak een hoop schuldgevoelens weg. Het gezellige kletsen aan tafel kan je trouwens ook helpen om genoeg afleiding te vinden en niet teveel na te gaan denken over wat je wel en niet zou mogen eten vanuit je eetstoornis.
♥ Drang om te compenseren
Met compenseren, op welke manier dan ook en of je dat nu voor of achteraf doet, je maakt er meer kapot mee dan dat je jezelf helpt. Onthoud dat. Waarom zou je jezelf pijn doen met darmkrampen door laxeermiddelen, terwijl dit toch niets helpt om af te vallen? Waarom zou je jezelf uithongeren, waardoor je misselijk wordt tijdens de high tea zelf? Wat is er fijn aan om te braken, terwijl je er helemaal niet zo snel van aan kunt komen? Ik snap de redenen, je wilt van die schuldgevoelens af, maar die maak je enkel erger als je hier aan toe blijft geven, iedere keer dat je iets leuks met eten gaan doen met vriendinnen. Als je merkt dat je wilt compenseren, lees dan dit.
♥ Het kan anders
Een high tea met een eetstoornis is veel minder leuk dan zonder. Nu in hersteld ben kan ik volop genieten van dit soort gelegenheden. Heerlijk, letterlijk en figuurlijk. En dat gun in jou ook. Probeer dus te doen wat haalbaar voor jou is. Maak een plan, gebruik deze tips en richt je op herstel. Vraag niet teveel van jezelf, maar daag jezelf net genoeg uit om nieuwe stappen te zetten. Je kunt weer leren genieten van eten! Je wordt niet zomaar dik tijdens een high tea, maar het kan wel vet gezellig zijn!
Geef een reactie