De temperaturen lopen dit weekend weer hoog op. Veel mensen lijken daar ontzettend van te genieten. Het strand ligt vol met zonaanbidders, kinderen spelen in meren en plassen en ik ruik de geur van barbecue uit de achtertuinen in de buurt. Toch houdt niet iedereen van dat warme weer. Zelf merk ik ook dat het veel met mijn lichaam doet. Ik ben wat slomer, heb minder trek, krijg eerder hoofdpijn en moet oppassen dat ik niet verbrand als ik buiten ben. Zeker (fysiek) kwetsbare mensen moet oppassen met warm weer of hittegolven. Denk aan kinderen en ouderen, maar ook mensen met een eetstoornis.
Richtlijnen hittegolf RIVM
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu) heeft bepaalde richtlijnen opgesteld bij aanhoudend warm weer. Door deze richtlijnen te volgen, houd je je lichaam gezond onder deze toch wat extreme weersomstandigheden. Want ja; warm weer kan lekker zijn, maar je lichaam heeft dan wel andere zorg nodig. Zeker voor mensen die hier kwetsbaarder voor zijn, is het belangrijk om hierop te letten.
Zo is het belangrijk om voldoende water te drinken en alcoholgebruik te matigen. Je lichaam verliest door het transpireren bij warm weer namelijk meer vocht dan gemiddeld. Zo voorkom je dat je uitdroogt, wat klachten als misselijkheid, hoofdpijn en flauwte kan veroorzaken. Lees in deze blog meer over signalen dat je te weinig drinkt. Let op: je kan ook te veel drinken. Je nieren kunnen 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Meer informatie over drinken lees je in deze blog van onze diëtiste.
Daarnaast wordt geadviseerd om je lichaam koel te houden door dunne kleding te dragen en in de middag (tussen 12:00 – en 16:00 uur) zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Ook je woning kan je koel houden door gebruik te maken van zonwering (doe bijvoorbeeld je gordijnen dicht) en je huis goed te ventileren. Een handige tip is om op tijdstippen dat het wat koeler is, zoals in de avond en ochtend, de ramen en/of deuren open te zetten. Zo komt er weer wat frisse, koelere lucht in je woning.
Hitte en een eetstoornis
In deze blog benoem ik een aantal moeilijkheden die een eetstoornis met zich mee kan brengen. Ik zeg bewust kán, want niet elk gevolg of elke uiting komt voor bij elke eetstoornis. Eetstoornissen komen in allerlei vormen en maten. Het kan zijn dat jij geen last hebt van iets waar een ander wel last van heeft en andersom. Dat maakt de ene eetstoornis niet erger dan de ander, maar gewoon anders. Blijf daarom altijd kijken naar wat jíj nodig hebt en zorg goed voor jezelf. Jouw gezondheid is belangrijk!
Hitte en overgewicht
Overgewicht kan een gevolg zijn van een eetstoornis. Op de website van RIVM worden specifiek mensen met overgewicht genoemd als risicogroep bij warm weer. Waarom is dat? Op gezondheidsnet.nl wordt aangegeven dat je met overgewicht minder goed warmte kan verliezen, omdat het lichaamsoppervlak per kilo lichaamsgewicht kleiner is. Ook kost het voor iemand met een zwaarder gewicht meer energie om te bewegen, wat ook voor meer warmte in het lichaam zorgt. Hierdoor kan je met overgewicht sneller last krijgen van de warmte en is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Lees daarom goed de richtlijnen van het RIVM door en kijk hoe je dat het beste kan doen.
Hitte en ondergewicht
Ook ondergewicht kan een gevolg zijn van een eetstoornis. Ondergewicht wordt op het RIVM niet specifiek genoemd, maar is zeker ook iets om mee op te passen. Je lichaam moet namelijk een stuk harder werken wanneer het zo heet is. Je lichaam verbruikt meer energie en vocht om af te kunnen kunnen koelen. Voldoende drinken en genoeg voedingstoffen binnenkrijgen, maken voor je lichaam een groot verschil.
Hitte en je vochthuishouding
Zelf had ik voor het grootste gedeelte van mijn eetstoornis geen onder- of overgewicht, maar een gezond gewicht. Toch was ik niet gezond en kon ik problemen ervaren met warmer weer. Voor mij had dit voornamelijk te maken met het feit dat ik veel vocht verloor door het compenseren van mijn eetbuien. Dit deed ik door middel van zelf-opgewekt braken. Ook als je overmatig sport of laxeermiddelen gebruikt, verlies je een hoop vocht. Dit kan zowel vervelend als gevaarlijk zijn bij warm weer, dus houd ook dan echt rekening met die maatregelen.
Een kleine side-note wat je vochthuishouding betreft, is dat met warm weer je lichaam ook wat meer vocht kan gaan vasthouden. Dit is een reactie op het feit dat je sneller vocht verliest. Hierdoor kan de weegschaal dus een wat hoger gewicht aangeven. Laat je hierdoor niet gek maken of vermijd tijdens deze warme dagen even de weegschaal. Wanneer het weer afkoelt, zal je vochthuishouding ook weer normaliseren en zal je gewicht weer zakken.
Hitte en bewegingsdrang
Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het zijn dat je last hebt van bewegingsdrang. Dat alsmaar moeten sporten en bewegen is best een uitputtingsslag voor je lichaam. Je kan je voorstellen dat wanneer het buiten 30+ graden is, dit geen goed moment is om te gaan hardlopen bijvoorbeeld. Dat kan wanneer je last hebt van bewegingsdrang heel lastig zijn. Daarom is het goed om je bewust te zijn van de gevolgen en gevaren. Ik zou je echt op het hart willen drukken niet te gaan bewegen in de volle zon. En als het echt moet, doe het dan in de vroege avond of ochtend, wanneer het iets koeler is. Dit geldt overigens ook voor mensen die vanuit gezonde beweegredenen willen gaan sporten!
De gevolgen van oververhitting en uitdroging
Hitte kan vervelende gevolgen hebben zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen. Als deze gevolgen te lang aanhouden, kan je last krijgen van oververhitting en uitdroging. De symptomen hiervan zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. In het ergste geval kunnen mensen hier ook aan te komen overlijden. Goed voor jezelf zorgen tijdens hitte is dus geen overbodige luxe.
Hoe zorg jij goed voor jezelf tijdens (aanhoudende) hitte?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2020
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie