Na een frisse lente werden we – voor mijn gevoel zeer plots – verblijd met een reeks prachtige warme dagen. De zomer is officieel van start! Tegelijkertijd gingen de terrassen weer open én het EK voetbal kondigde zich aan. Van alles om te vieren en voor mij allemaal gelegenheden om met vrienden en familie een wijntje of biertje in te schenken. Genieten geblazen! Hoewel ik niet heel veel drink, drink ik dan wel wat regelmatiger en dat merk ik toch aan mijn lichaam. Alcohol heeft invloed op je lichaam en als je een eetstoornis hebt, kan dat best ingewikkeld zijn of zelfs problemen opleveren. Waar moet je op letten?
Alcohol maakt je vermoeider
Al heb ik maar één of twee biertjes gedronken, de volgende dag voel ik het in mijn lijf. “Jaja, je bent geen achttien meer he!”, zegt m’n vader dan plagend. Het is wel zo. Vroeger ging dat toch een stuk soepeler de volgende ochtend, al wil ik daarmee zeker niet zeggen dat drinken op een jongere leeftijd dus beter is. Laat ik echter niet hypocriet zijn, ik lustte op jongere leeftijd ook wel een biertje, maar het is goed om bewust te zijn van de effecten ervan!
Wat die vermoeidheid betreft; die is er wel na een avondje drinken. Bij mij dus al na één of twee drankjes. Dat kan ik echt merken. Je lichaam moet harder werken om de alcohol te verwerken, je bent waarschijnlijk wat uitgedroogd en de kwaliteit van je slaap is minder wanneer je gedronken hebt. Dat is op zich geen probleem af en toe, maar toen ik een eetstoornis had kon die vermoeidheid wel echt een trigger zijn voor eetbuien. Ook kon het vermoeide gevoel mij een stuk neerslachtiger maken. Door letterlijk niet zo lekker in mijn vel te zitten, kon dat ook weer invloed hebben op mijn negatieve lichaamsbeeld. Als je daar ook last van hebt, is het goed om je daar bewust van te zijn en hier een beetje op te letten! Misschien geeft het bewustzijn zelf al wat rust; want daar komt het dus vandaan, het is een gevoel en geen realiteit. Of misschien heb je er wel baat bij om praktisch gezien op wat dingen te letten. Door er met iemand over te praten, iets extra liefs te doen voor jezelf of toch dat drankje even over te slaan.
Alcohol maakt je ongeremder
Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar drankjes met alcohol hebben zo hun eigen karakter en dat is lekker! Een andere reden dat mensen wel een drankje lusten, is dat het ze iets losser en ongeremder maakt. Geniet, maar drink met mate. Het is niet iets dat nodig is om het leuk te hebben, maar als extraatje op een al gezellige stemming kan het ook wel leuk zijn. Maar waar het voor de één fijn is om je wat ongeremder te voelen na een glaasje alcohol, is het voor de ander een valkuil. Een valkuil om te veel te drinken, bijvoorbeeld, maar ook een valkuil om in eetstoornisgewoontes terecht te komen. Zeker eetbuien konden door dit ongeremde gevoel bij mij erg getriggerd worden. Daarom sloeg ik soms liever een glaasje over of vroeg ik om steun van mijn vriendinnen om de avond toch gezellig te houden!
De invloed van alcohol op je psychische gezondheid en andersom
Op de website van Expertisecrum Alcohol (Trimbos) staat aangegeven dat alcoholgebruik nadelige effecten op je psychische gezondheid kan veroorzaken. En ook andersom; dat problemen met je psychische gezondheid voor alcoholproblemen kunnen zorgen. Zo kan alcohol je depressie of angststoornis triggeren of verergeren. Maar is er ook een grotere kans op een alcoholverslaving wanneer je psychisch kwetsbaar bent en bewust of onbewust een copingmechanisme zoekt.
Wat klein en ogenschijnlijk onschuldig begint (net als ‘wat gezonder eten’ en een eetstoornis) kan uiteindelijk leiden tot grotere problemen. Merk jij dat je psychische gezondheid invloed heeft op jouw alcoholgebruik? Dat je drinkt om andere redenen dan gezelligheid of smaak? Dat je bang bent om zonder alcohol niet leuk te zijn? Dat je vaker alleen of te veel drinkt? Of dat je je juist vaker depressief of angstig voelt na een periode van veel drinken? Onderschat het niet, neem het zekere voor het onzekere en trek tijdig aan te bel. Het is niets om je voor te schamen en je gezondheid is je grootste goed!
Praten over alcohol en je mentale gezondheid
In therapie heb ik het niet vaak over alcohol en mijn mentale gezondheid gehad. Het voelde toch een beetje gek om in mijn eetlijst op te schrijven dat ik ook een paar wijntjes had gedronken. En als ik me daar dan rot over zou voelen, voelde dat erg als mijn eigen schuld en dat ik het dan maar niet had moeten doen. Lang niet iedereen drinkt alcohol, maar veel mensen ook wel. Ik denk dat het heel belangrijk en waardevol is om hier in therapie, maar ook met elkaar over te praten als je hier je weg in probeert te vinden. Iets dat ik destijds zelfs niet zo goed durfde, maar wat misschien best waardevol was geweest en wat ik jou dus op het hart zou willen drukken.
Meer lezen over alcohol en een eetstoornis?
Op Proud2Bme kun je veel meer blogs vinden over alcohol. Eerder schreef ik al een openhartige en uitgebreide blog over ‘Alcohol en mijn eetstoornis‘, waar ik het heb over drunkorexia, de angst om dik te worden van alcohol, getriggerde eetbuien en het gevoel erbij te willen horen. Maar ook blogs als ‘Het alcoholmisbruik van mijn vader‘ van Lonneke, waar het op een heel andere, maar wezenlijke manier over alcohol gaat. Meer blogs over alcohol kan je hier vinden.
Als jij graag een alcoholische versnapering lust: geniet! Maar drink verstandig. Wie af en toe drinkt, zal niet zo snel negatieve gevolgen van alcohol ervaren, maar wees je bewust van het effect dat het op je mentale gezondheid en/of eetstoornis kan hebben. Sla jij liever het drankje over? Weet dat dat ook helemaal oké is. Dat je dan niet saai bent of wat dan ook. Doe wat goed voor jou is. Zorg goed voor jezelf. Dan ben je ook de leukste, mooiste en beste versie van jezelf. Met of zonder alcohol.
Hulp nodig? Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Alcohol Infolijn op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur via 0900-1995.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie