Hoe beleg je je boterham?

Van huis uit krijgt iedereen bepaalde eetgewoontes mee die je meestal je hele leven toepast. Zo leerde ik dat ik mijn boterham met hagelslag goed boven mijn bord moest houden terwijl ik bij een vriendinnetje weleens de hagelslag door de hele kamer zag vliegen. Als je een eetstoornis ontwikkelt, kunnen bepaalde eetpatronen veranderen en kan je blik op bepaalde eetgewoonten veranderen. Een van die dingen is het beleggen van je brood. Iets wat voor anderen heel vanzelfsprekend is, wordt dan ineens heel ingewikkeld. Je bent dan weer even dat kleine kind die niet weet of er genoeg boter op de boterham zit en hoeveel kaas nu eigenlijk genoeg is.

Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger problemen had met smeren van mijn brood. Eerst deed mijn moeder dit altijd, later deed ik het zelf, zo ongeveer als ik het van haar had geleerd. Tijdens mijn eetstoornis is dit veranderd. Zeker toen ik op mezelf woonde en niemand meer op mij lette, deed ik er raar mee. Boter leek me sowieso al snel overbodig en light jam was ineens mijn favoriete beleg. Eigenlijk zocht ik vooral naar manieren om met zo min mogelijk beleg toch een boterham te kunnen eten die redelijk smaakte.

Ik at 20+ kaas dat naar plastic smaakte en deed het plakje ook nog eens doormidden. Ik praatte dit voor mezelf goed door tegen mezelf te zeggen dat ik mijn boterham toch dubbel vouwde en de kaas best duur was, dus dat ik dan geld uitspaarde en het qua smaak niet zoveel uitmaakte. Achteraf gezien vind ik het bijna zielig, want het was echt totaal niet lekker.

Ook waren er momenten waarop ik juist doorsloeg en mijn boterhammen belegde met een dikke laag boter en een half pak hagelslag. Dit gebeurde bijvoorbeeld tijdens eetbuien of in periodes dat ik mezelf nauwelijks tussendoortjes of lekkere dingen toestond. Het enige lekkere van de dag was voor mijn dan die boterham met hagelslag, en daar sloeg ik dan ook volledig in door. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld ook geen pot Nutella in huis hebben omdat ik wist dat ik na een boterham met Nutella de hele Nutella pot leeg zou eten. Al met al was zoiets ogenschijnlijk simpel als boterhammen beleggen en opeten iets heel ingewikkelds geworden.

Inmiddels gaat het weer goed en eet ik met plezier mijn boterhammen op. Ik haal ze uit de vriezen, laat ze even ontdooien en smeer er op gevoel wat boter en beleg op. Hier denk ik eigenlijk niet meer over na, maar daar is wel een aardige tijd overheen gegaan waarin ik me geregeld afvroeg of ik het wel goed deed. Wanneer was het teveel en wanneer te weinig? Wat was de middenweg? Ik hoop dat ik daar in deze blog wat meer antwoord op kan geven.

Ik weet dat in klinieken een bepaalde ”regel” aangehouden wordt die zegt dat je boterham goed belegd is als je het brood zelf er niet meer goed doorheen kunt zien. Als jij boter op je boterham smeert maar nog allemaal bruin van je boterham er doorheen ziet, dan kun je jezelf dus afvragen of je misschien niet wat meer boter op je brood moet doen. Stel dat je vervolgens hagelslag op je brood doet, dan moet de hagelslag ongeveer alles bedekken. Dit betekent niet dat je geen enkel stukje brood meer mag zien, maar een half lege boterham is niet de bedoeling.

Het is dus de bedoeling dat je je boterham helemaal belegt en niet maar tot de helft om ‘m vervolgens dubbel te vouwen. Misschien is dit iets wat je van huis uit gewend bent en dan kan het lastig zijn als in therapie gezegd wordt dat je ineens je hele boterham moet beleggen. Het is dan goed om dit toch eens te doen om te ervaren hoe dit voor je is. Je experimenteert dan met nieuwe dingen en daagt jezelf uit.

Het is belangrijk om hiermee te oefenen, want als je bijvoorbeeld ergens gaat lunchen, dan krijg je meestal ook een broodje dat rijkelijk belegd is. Het is prettig als dat dan geen probleem voor je is. Stel dat je na een tijdje weer een stuk vrijer met eten om kunt gaan en helemaal op gevoel eet, dan kun je eventueel altijd nog besluiten om je boterham weer dubbel te vouwen, zo heeft iedereen immers z’n eigen gewoontes. Mijn ervaring is in ieder geval ook dat het fijn is om beiden te kunnen.

Thuis beleg ik mijn boterham bijvoorbeeld meestal helemaal omdat ik dat gewoon lekker vind, maar als ik naar mijn werk ga en brood meeneem in een zakje, dan doe ik vaak iets minder hagelslag erop omdat anders het hele zakje inclusief mijn andere boterhammen onder de hagelslag zitten. Dat heeft niks met eetstoornisgedachten te maken, maar is puur uit praktische overwegingen. Ik lig er dan niet wakker van of ik de ene dag iets meer beleg dan de andere dag op heb.

Al met al merk je dus dat er niet één goede manier is om je boterham te beleggen. Iedereen doet het op z’n eigen manier. Mensen die herstellen van een eetstoornis en hiervoor in therapie zijn, krijgen vaak de manier aangeleerd die ik hierboven beschreven heb. Door de blog heen heb ik wat foto’s geplaatst van hoe ik mijn boterhammen nu beleg, wellicht geeft dat een wat beter beeld van wat ik allemaal heb verteld. Ik hoop dat je wat aan de tips hebt. Mocht je nog vragen hebben, laat het dan gerust weten in de reacties onder deze blog.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

31 reacties op “Hoe beleg je je boterham?”

  1. Bedankt voor dit blog ik heb hier zelf namelijk ook veel moeite mee en ik oefen er wel mee en het gaat steeds beter

  2. Fijne, leuke blog Sandra!

  3. Heb ik ook veel moeite mee gehad! Ben er vaak raar door aangekeken. Ook heel herkenbaar van de 20 kaas enzo want toen vond ik hem ‘lekker’ terwijl ik nu ook vind dat het naar plastic smaakt!

  4. Zo herkenbaar, ik at op een gegeven moment 10+ kaas nou dan word je wel een beetje vreemd aangekeken als je dat aan de kassa afrekend :’)

  5. Hierdoor kon ik bijvoorbeeld ook geen pot Nutella in huis hebben omdat ik wist dat ik na een boterham met Nutella de hele Nutella pot leeg zou eten.

    Hahahaha herkenbaar!

  6. heel herkenbaar van die pot nutella… ik eet dit zo graag maar ik haal het gewoon niet meer in huis want ik eet anders de hele pot leeg na een boterhammetje

  7. Ook bij mij helaas heel herkenbaar van die pot Nutella, tot grote ergernis van mijn man en zoon… Ik vraag mij echt af wanneer de dag komt dat ik gewoon een boterham met choco kan eten. Niet meer, niet minder… Of niet compleet gek dreig te worden van het idee dat er choco in huis is, ‘s nachts wakker wordt en de hele pot leeg eet na mezelf eerst een hele dag tegen te moeten houden, wat overigens nooit lukt…

  8. Haha ik stond er bekend om

  9. Hoe meer last ik van mijn eetstoornis kreeg, hoe meer beperkt mijn broodbeleg werd. Boter ging eraf, beleg alleen nog maar volslank en heel weinig. Eigenlijk helemaal niet zo lekker.
    Nu is het een beetje afhankelijk van waar ik eet. Thuis eet ik mijn boterhammen op een bord en besmeer ik ze net als op een van de foto’s. Als ik werk, klap ik ze dubbel en dan doe ik met kaas bijv wel halve plak (terwijl ik thuis een hele doe). Het gaat me niet om de kcal eigenlijk, meer omdat het makkelijk is (want dan doe ik snel twee boterhammen op elkaar en klaar). Eigenlijk ben ik nu niet echt meer bezig met wat ik wel/niet op mijn brood doe. Herken overigens die pot nutella wel … nu kan ik het gewoon in huis hebben, erg fijn!

  10. Bedankt Sandra, goede blog! Had die vuistregel van klinieken nog nooit gehoord! 🙂

  11. Ik kies nog tè vaak voor magere soorten beleg en beleg m’n boterham nooit helemaal.. Veel om aan te werken dus :(. Maar ik doe m’n best!!

  12. ontbijt is sinds mijn eetstoornis zo’n groot probleem geworden, ik skipte op een gegeven moment mijn hele ontbijt omdat alles te ongezond (in mijn ogen..) was. Voel me nu stukken beter maar ontbijt is nog steeds moeilijk, probeer het altijd te nemen maar niks met boter en alleen hele magere producten…

  13. Ik ben zoals Sandra als voorbeeld noemt ook opgegroeid met dichtgevouwen boterhammen, altijd gedaan. Vind het dan ook niet nodig eigenlijk om dat te gaan veranderen.

    Nutella is herkenbaar. Niet zozeer van het opeten van de hele pot maar het lokt een eetbui uit.

    Ook kaas is lastig. Wat is een lekkere jonge kaas die niet sterk smaakt?

  14. mooi en fijn geschreven : )

  15. Ik eet al jaren geen brood meer dus geen last van. Wel eet ik croissantjes en andere luxe broodjes. Veel lekkerder ook 😉

  16. Zo herkenbaar.. En ja, ik zat op een gegeven moment gewoon met een pot nutella en een lepel op schoot!

  17. Herkenbaar, dat van de nutella. Ik heb echt altijd eetbuien met brood en nutella als we het in huis hebben. Heb mijn vader gevraagd of hij het niet meer wilt halen, maar hij koopt het toch 1x per maand ongeveer.

  18. Heb dat heel dun beleggen eigenlijk maar kort gedaan. ‘t Moest wel altijd heel mager/kcal-arm zijn. Hier was het eerder zo dat m’n ouders het niet nodig vonden om je boterham zoals hierboven op de plaatjes te beleggen; dat vonden ze buitensporig veel. Zeker zoveel hagelslag hoefde ik niet te proberen ”want de helft valt er toch af”.

    Nu beleg ik vaak de helft, maar da’s vooral gemakzucht, en gewoonte dus. Ik heb totaal geen moeite meer met een rijkelijk belegd broodje in een lunchzaak.

  19. Lastig idd. Ik heb laatst overlegd hoeveel er bijvoorbeeld op moest van pindakaas jam pasta oid en dat heb ik in een lepeltje gemeten en sindsdien beleg ik mijn brood met een lepeltje zodat ik de goeie hoeveelheid heb.Kaas is bij onze kaasschaaf 5 plakjes maar dat verschilt per schaaf. vleeswaren vaak 2 plakjes, daar hou ik me nu aan vast. ik Probeer bij uitdagingen om niet minder te smeren zoals bij combies dat ik dan maar de helft van het ene doe en de helft van t andere en dan komt het weer op het zelfde neer als 1 beleg.Niet smokkel en :p

  20. Ik ben ook opgegroeid met de halve boterham beleggen en dubbelvouwen, voor mij dus heel normaal. Net als een plakje ham of kaas afsnijden als er 1,5 plakje op mijn boterham paste en dus kaas bespaarde. Terwijl met therapie we juist moesten leren de hele boterham te beleggen, dus ook als die dubbelgevouwen werd en hele plakken ham of kaas op de boterham ipv 1,5. Dat was wel even lastig in het begin, maar om beter te worden snap ik het wel… Dus bij therapie gewoon gedaan wat er gevraagd werd, maar nu ik amper nog struggles heb met beleggen van brood doe ik weer gewoon wat ik gewend was. Dus uit luiheid een halve boterham beleggen en dubbelvouwen haha, maar met belegde broodjes uit de broodzaak echt geen probleem meer, dus dat is wel fijn!

  21. Toen ik in de kliniek kwam, werd ik ook aangesproken op mijn manier van brood eten. Ik moest heb opeens dubbelvouwen; terwijl thuis de gewoonte was hem ‘open’ te eten. Tja, gek toch. Wel jammer dat ze als een eetgestoord ritueel zagen..

  22. Leuke blog en herkenbaar! Ik hoop over een tijd weer notenpasta op brood of cracker te kunnen eten zonder problemen. Met vetter vleesbeleg gaat het gelukkig al beter :-).

  23. ik dee het altijd afwegen voor de controle.moest precies zijn , en altijd hetzelfde.

    ook niet goed.. iemand herkenbaar?

  24. dat brood vies is met weinig beleg is geen feit, maar eerder een mening. mijn favoriete boterham is een geroosterde snee volkorenbrood met daarin rozijntjes geduwd, geen boter. ik hou van droogbrood en eet dan ook altijd de buitenste korstjes van het brood zo droog op als ik vers brood gekocht heb.

    van thuis uit heb ik altijd geleerd dat het brood juist niet volledig belegd mocht zijn, mijn ouders waren boos als ik en mijn zus ons brood helemaal belegden. misschien dat ik hierdoor de smaak van het brood lekker ben gaan vinden? gelukkig hoef ik me hierover nu geen druk meer te maken, eet nog amper brood. ben meer een liefhebber van havermout in de morgen en 2x een warme maaltijd. al geniet ik af en toe wel nog van mijn rozijnentoastje 🙂

  25. Voor mij is elk brood in combinatie met boter en zoet beleg eetbuivoedsel. Dus mijn (nogal radicale) oplossing is om die dingen niet meer in huis te hebben en het niet meer te eten.

  26. Ik vind vet beleg nog steeds heel moeilijk, hoewel ik weet dat notenpasta en pindakaas heel gezond zijn.
    Vooral vette kaas en vette vleeswaren vind ik heel moeilijk en heb ik denk ik al meer dan 15 jaar niet gegeten…
    Ik hoop dat ik dit ooit weer durf.

  27. Wat maakt het nu uit hoe je je brood belegt? Zolang het maar lekker smaakt en je er niet obsessief mee bezig bent is het toch prima?

  28. Ik weet niet of hier nog Belgen zijn, maar volgens mij is het in België wel de gewoonte om je brood maar half te beleggen en dubbel te vouwen. Of zo heb ik het toch altijd gezien. Zowel bij familie als vrienden. Maar mss beleggen wij de ene helft dan gewoon iets dikker? Eigenlijk denk ik er niet zo veel meer bij na. Gewoon nemen waar ik zin in heb en smeren. Ben blij dat ik daar niet meer zo bij nadenk. Smaakt veel lekkerder zonder al die storende gedachten!

  29. ik eet biologische fruitspread lekker en gemaakt van alleen fruit en het is niet zo super zoet zoals ik had met jam dus neem ik dat altijd als je wilt proberen je kan het gewoon halen bij Albert Heijn het is egt lekker en gewoon gezond!!

  30. Dit had ik gewoon echt even nodig haha, iemand moet je zulke dingen toch vertellen :p

  31. ik vind het nog moeilijk om alle boterhammen en crackers te beleggen. ik doe dus weleens als ik me echt dik voel een boterham beleggen met beleg en leg er dan een ander boterham nog op.

    mama zegt dat ik alle boterhammen moet beleggen want dat is de afspraak. ik heb echter nooit geleerd van de dietist dat ik het zo moet beleggen als hierboven

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *