Veel meiden en vrouwen slikken een anticonceptiepil om zwangerschap te voorkomen. In principe is de pil hier een prima middel voor en is deze ook zeker betrouwbaar. Wel is het van belang dat je de pil op een juiste manier slikt. Het spreekt voor zich dat je de pil iedere dag moet slikken, met uitzondering van je stopweek, maar de betrouwbaarheid van de pil hangt niet enkel daar vanaf.
In deze blog deel ik een aantal zaken die de pil wat minder betrouwbaar maken. Als je de dus puur slikt vanwege anticonceptie, dan is het belangrijk om goed op deze zaken te letten. Alleen elke dag je pil slikken is niet voldoende.
Medicatie
Sommige medicijnen verminderen de werking van de pil. Het gaat om bepaald soort antibiotica, maar ook om middelen tegen epilepsie, zoals topiramaat. Die laatste wordt ook geregeld voorgeschreven bij mensen met boulimia en mensen met PTSS, daarom is het goed om dit in de gaten te houden. In de bijsluiter kun je bijna altijd vinden of medicatie samen kan gaan met de pil en of het iets doet met de werking ervan.
Diarree en overgeven
Als je ziek bent en hierdoor moet overgeven of diarree hebt, dan kan het zijn dat het lichaam niet genoeg tijd heeft om de werkzame hormonen uit de pil op te nemen in het lichaam. Dit betekent dus ook dat als je zelf braakt of laxeermiddelen en dieetpillen slikt, de pil niet betrouwbaar meer is. Deze verlaat immers veel te snel je lichaam voordat het iets heeft kunnen doen.
Sint Janskruid
Dit middel, dat zou werken bij depressies, breekt de werkzame stoffen in de anticonceptiepil af en kan daarom niet samen gaan met de pil. Als je Sint Janskruid gebruikt, dan kun je het beste even overleggen met een arts. Soms is het mogelijk om een zwaardere pil te krijgen bijvoorbeeld.
Tijdstip
Ook het tijdstip waarop je de pil slikt is belangrijk. Het is niet zo dat je iedere dag de pil gewoon maar een keer moet slikken, dit moet zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip. Het maakt niet uit als dit een uur verschilt, maar er moeten geen uren tussen zitten. Het helpt om voor jezelf een vast moment in je routine te nemen waarop je de pil slikt. Ik deed dit altijd ‘s avonds na het tanden poetsen bijvoorbeeld, waardoor het gewoon in mijn systeem kwam en ik het ook nooit vergat.
Stopweek
Bij de pil duurt de stopweek altijd zeven dagen. Als je deze zelf langer maakt door na die zeven dagen niet weer direct te starten met de pil, maak je deze ook onbetrouwbaar en is het niet veilig voor jezelf. Je kunt dan het beste tijdelijk een ander voorbehoedsmiddel gebruiken en eerst een tijdje de pil weer helemaal goed slikken zodat deze weer betrouwbaar is.
Wat voor anticonceptiemiddel gebruik jij?
Geef een reactie