Hoe dun moet je zijn als je model wilt worden? Heb je jezelf die vraag ooit gesteld? NOS op 3 was benieuwd naar het antwoord op deze vraag. Niet omdat de redactie daar een carrièreswitch overweegt, maar omdat ze wilden weten in hoeverre het convenant dat modellenbureaus en tijdschriften in 2016 met elkaar sloten om ongezond dunne modellen te voorkomen, twee jaar later daadwerkelijk wordt nageleefd. Volgens dit convenant moet de gezondheid van modellen altijd op nummer 1 staan. Is er geen sprake van een goede gezondheid, dan zouden modellen geen opdrachten mogen krijgen…
Helaas blijkt er weinig terecht te komen van deze mooie voornemens en afspraken. NOS op 3 onderzocht ruim 1000 vrouwelijke modellen van 25 Nederlandse modellenbureaus en sprak met meer dan 20 modellen die onder contract staan bij de modellenbureaus. Twintig procent van hen ontwikkelde anorexia nervosa tijdens het modellenwerk en nog een groter percentage ging ongezond met eten en bewegen om. Ze voelen zich onder druk gezet om extreem dun te blijven. Allen durven hier, uit angst voor reprimandes, niet over op camera te vertellen. Ook de modellenbureaus willen niet reageren op camera. Ze hebben slechte ervaringen met media of schuiven de schuld af door zichzelf slechts een bemiddelingsbureau te noemen.
In het item worden o.a. curvy model Jill Kortleve, HNTM winnares Nicky Opheij en high fashion model Charlotte van Buuren geïnterviewd. De verhalen zijn indrukwekkend en schrijnend. Je zou misschien denken dat dit soort praktijken enkel nog plaatsvinden in het buitenland… maar dat is helaas een naïeve gedachte. De belangrijkste vraag die hieruit voorkomt is denk ik wel: Hoe nu verder?
Let op: In het item wordt meermaals gesproken over maten, heupomvang centimeters en hoeveelheden eten. Ben je hier op dit moment erg gevoelig voor, kijk dan niet. Neem hierin voor jezelf en je herstel verantwoordelijkheid. Je eigen heupomvang direct gaan opmeten is bijvoorbeeld niet helpend.
Bron: Nos op 3
Geef een reactie