Als je in een land als Nederland woont, heb je te maken met heel wisselvallig weer en is het maar de vraag of we regen, wind, kou of zon kunnen verwachten. Ondanks dat we met z’n allen toch best veel klagen over het weer, moeten we er ook van genieten. Ik denk dat iedereen wel een bepaalde voorkeur heeft als het gaat om weersomstandigheden. Het weer heeft effect op ons en vaak gaat dat dieper dan wij denken. Het houdt niet op bij dat wij er van balen als we natgeregend worden of het koud hebben wanneer het sneeuwt of vriest.
Ik merk zelf wel dat het weer iets doet met mijn stemming. Ik hou van een lekker zonnetje en mooi lente weer, maar als het te warm is, vind ik dat ook niet echt fijn. In Nederland kan het heel benauwd warm zijn en dan voel ik mij sneller niet lekker. Alles plakt dan en daar word ik niet zo blij van. Ik heb het dan wel over 30 graden ofzo hoor. Als het slechter weer is, bijvoorbeeld in de herfst en winter, merk ik wel dat dat invloed heeft op mijn stemming. Ik ben in de warmere maanden vaak wel wat vrolijker.
Ik moet wel zeggen dat ik steeds meer kan genieten van alle seizoenen en dat ik bijvoorbeeld regen ook niet altijd erg vind. Sterker nog; als ik onderweg ben naar huis kan ik juist genieten van de regen omdat ik dan heel erg uitkijk naar het moment dat ik thuis kom en lekker kan douchen en dan in een joggingbroek op de bank kan kruipen. Ook als ik zelf binnen ben kan ik best blij worden van het slechte en donkere weer buiten. Ik vind het altijd erg gezellig als het buiten hard regent.
Steeds meer onderzoeken tonen aan dat dat de temperatuur en weersveranderingen invloed hebben op onze fysieke en mentale gesteldheid. Hieronder een aantal manieren waarop temperatuur ons welzijn beïnvloed. Wellicht heb je er wat aan of kan het het een en ander verklaren.
1. Koelere temperaturen helpen ons om te slapen
In eerste instantie zou ik denken dat warmte helpt om in slaap te vallen. Het is niet voor niks dat dieren een lekker nestje maken om in slaap te vallen en wij ons in onze dekens wikkelen, toch? Het schijnt dus zo te zijn dat we juist met koelere temperaturen beter slapen. Als ik er over nadenk, klopt dat denk ik ook wel. In de zomer hebben veel mensen moeite met in slaap komen omdat het zo warm is en daarnaast gaan mensen ook sneller dromen en zweten. Als het heel warm is in mijn slaapkamer word ik ook weleens met hoofdpijn wakker en voel ik mij sneller gedesoriënteerd. Zelf heb ik om die reden ook nooit de verwarming aan in mijn slaapkamer. Heel soms in de winter wel overdag, maar ‘s avonds gaat het altijd uit. In de koudere maanden vind ik niks lekkerder dan heerlijk in mijn deken wegkruipen om toch wat warmte op te zoeken.
2. Gezondheidsklachten door te hoge temperaturen
Ik merk het vrijwel direct als het heel warm wordt. Mijn lichaam kan daar niet altijd even goed tegen. Afgelopen zomer was ik in Thailand en daar was het ontzettend heet (met een heel hoge luchtvochtigheid). Mijn lichaam kon de warmte niet kwijt en ik heb heel veel met het hoofd als een tomaat rondgelopen. In de zomer is het extra belangrijk jezelf goed te beschermen tegen de zon en goed te drinken. Uitdroging en een zonnesteek liggen op de loer en daar kan je behoorlijk ziek van worden.
3. Zon zorgt voor een mood boost
Ik heb het voorgaande jaren eigenlijk nooit echt bewust meegekregen maar dit jaar merk ik echt dat het lekkere weer en het zonnetje me goed doet. Ik voelde me ineens een stuk beter toen het zonnetje lekker ging schijnen. Dit werkt voor veel mensen zo. Het zonnetje zorgt voor een mood boost, ook al is deze impact misschien klein.
4. Wintermaanden hebben negatief effect op stemming
Net als dat de zomer invloed heeft op onze stemming, heeft de winter dit ook. Althans, het kan. Eerder kwam uit een onderzoek dat seizoensgebonden depressies niet bestaan, maar ik hoor vaak genoeg dat mensen somberder zijn in de koudere en donkere maanden.
5. Sneller ziek in de wintermaanden
Ons immuunsysteem verandert steeds en in de koude maanden is de kans dat we ziek worden en bijvoorbeeld een verkoudheid oplopen hoger. Ook in andere maanden kan je dit virus oppakken, maar in de wintermaanden hebben we een verhoogde kans.
6. Sneller ziek in de wintermaanden
Ons immuunsysteem verandert steeds en in de koude maanden is de kans dat we ziek worden en bijvoorbeeld een verkoudheid oplopen hoger. Ook in andere maanden kan je dit virus oppakken, maar in de wintermaanden hebben we een verhoogde kans.
7. Regen kan allergieën verergeren
Veel mensen hebben in het voorjaar last van hooikoorts. Je zou denken dat de regen er juist voor zorgt dat de pollen weggespoeld worden, maar het wordt vaak zelfs verergerd door het natte weer. Regenbuien zorgen er eerst voor dat het stuifmeel zich opbreekt in deeltjes en verder verspreid voordat het weggespoeld wordt.
8. Je bloeddruk kan veranderen door weersveranderingen
Veel mensen voelen zich meer relaxed in de zomermaanden en dit kan komen doordat onze bloeddruk dan over het algemeen vaak lager is dan in de koudere maanden.
9. Mooi weer laat ons creatief denken
Het schijnt zo te zijn dat buiten zijn met mooi weer er voor zorgt dat we creatiever gaan denken, meer ideeen en inspiratie krijgen en dat we als het ware onze mindset resetten.
10. Extreme weersomstandigheden kunnen leiden tot psychische problemen
Het geldt eigenlijk vooral voor mensen die wonen in gebieden waar extreme weersomstandigheden voorkomen als orkanen en tornado’s, dat dit een groter risico geeft voor psychische problemen. Een storm is stressvol op het moment dat het gebeurt, maar de nasleep kan ook een grote psychische impact hebben zoals angsten en middelengebruik.
Bron: huffingtonpost
Wat merk jij aan veranderingen door het weer?
Geef een reactie