Hoe houd ik mijn huis gezond?

Niet alleen mijn hoofd en lijf, maar ook mijn huis voelde vaak vies en rommelig. Alsof de muren mij verstikten en mijn spullen mij overspoelden. Huishoudelijke taken waar maar geen einde aan leek te komen en planten die ik niet goed kon verzorgen, konden de druppel zijn die mijn emmer deed overlopen. Het was alsof mijn huis mijn slechte gezondheid weerspiegelde, in plaats van veilige thuisbasis te zijn. Ik voelde me vies en verdrietig in mijn eigen huis en schaamde me zo voor mijn leefomgeving dat ik er liever geen mensen uitnodigde. Hoe maak je je huis een gezondere plek?

Dat onze omgeving invloed heeft op hoe we ons van binnen voelen, klinkt logisch. Daarom wil je een zo fijn en gezond mogelijke omgeving voor jezelf creëren. Toch leek het voor mij een tijd terug juist andersom te gelden. Hoe ik me van binnen voelde, uitte zich in mijn omgeving. Hierdoor werden mijn negatieve gevoelens weer extra gevoed. Het staat dus met elkaar in verbinding. Hoewel ik dat confronterend vond, is het ook iets dat echt in je voordeel kan werken. Het is niet zo dat een gezonde omgeving alles helemaal goedmaakt, maar het kan echt een steentje bijdragen. Daarom zet ik wat tips op een rijtje die kunnen helpen om je huis gezonder en fijner te maken.

Opruimen

Rommel kan voor mij echt een doorn in het oog zijn. Zeker als het in mijn hoofd al een rommeltje is, kunnen rondslingerende spullen voor een hoop chaos zorgen. Nu is het niet zo dat mijn huis nu altijd heel opgeruimd is. Van mezelf ben ik best een rommelig persoon. Als ik er op een bepaald punt echt niet meer tegen kan, vind er een grote opruimwoede plaats (die ook echt oplucht). Dat werkt prima voor mij, maar de volgende tips kunnen helpen om je huis standaard al iets opgeruimder te hebben.

♥ Een vaste plek voor je spullen
Het is handig om spullen een vaste plek in huis te geven. Als het op een gegeven moment een automatisme wordt om alles dat je gebruikt weer op dezelfde plek terug te leggen, scheelt dat een hoop opruimen in de toekomst.
♥ Kleine rommeltjes meteen opruimen
Zoals dat éne bordje en dat éne kopje die wel even kunnen wachten om afgewassen te worden. Als je alles in kleine beetjes bijhoudt, is het helemaal niet zo veel werk.
♥ Vaste opruim-momenten op de dag
Probeer van het opruimen een ritueeltje te maken. Bijvoorbeeld dat je elke ochtend eerst een rondje door je slaapkamer doet. Dan laat je die in ieder geval weer fris en opgeruimd achter, voordat je in de avond weer naar bed gaat.
♥ Ontspullen
In de loop der tijd kan je behoorlijk wat spullen verzamelen die eigenlijk alleen maar stof liggen te vangen. Ga eens door je huis heen en kijk welke spullen er weg kunnen. Dat kan al een hoop schelen!
♥ Opruimdozen en bakjes
Bijvoorbeeld voor losse en rommelige verpakkingen in de koelkast, maar ook voor dat stapeltje kleding onderin de kast. Of dat hoopje spullen dat je niet zo vaak gebruikt, maar ook niet weg wil doen.

Schoonmaken

Als mijn huis vies is, voel ik mezelf ook altijd een beetje vies. Ook heb ik een huisstofmijt-allergie. Daarom is het belangrijk voor mij om m’n huis schoon te houden. Ik noem een aantal dingen die daarbij kunnen helpen.

♥ Opruimdozen
Ook hier komen de opruimdozen weer van pas. Niet omdat alles dan handig bij elkaar zit, maar ook omdat het op deze manier minder stof kan vangen. Een doekje over het deksel van de doos halen is dan al voldoende.
♥ Schoonmaakrooster
Je huis schoonmaken kan als iets heel overweldigends voelen, zeker als je eigenlijk niet zo veel energie hebt. Een rooster met elke dag één taakje houdt de regelmaat erin en houdt het ook behapbaar. Niet te veel op één dag willen doen, want dat kan ook weer verlammen.
♥ Even snel
Als je af en toe even snel een doekje, dweil of stofzuiger eroverheen haalt, is iets misschien niet perfect schoon, maar kan het wel iets langer mee en oogt het net wat frisser. Dan hoef je wat minder vaak een écht grote schoonmaak te doen.
♥ Vaker het vuilnis buitenzetten
Op viezigheid (en vooral etensresten) komen beestjes af en dat wil je voorkomen. Vaker het vuilnis buitenzetten helpt hierbij. Als je in je eentje woont, kan het helpen om een kleinere vuilnisbak te nemen, zodat hij wat sneller vol zit.
♥ Schoenen uit bij de deur
Zo voorkom je dat je vuil meeneemt wanneer je je huis binnenloopt.

Een prettig klimaat

Hoewel ik in een heel leuk en karakteristiek huisje woon, kan het daar best donker en vochtig zijn. Zoiets kan zeker invloed hebben op je stemming, dus het is goed om daar rekening mee te houden.

♥ Gordijnen open of juist dicht
In de ochtend doe ik meteen mijn gordijnen open zodat het licht naar binnen kan. Een lichte ruimte is goed voor mijn gemoedstoestand. Echter kan het in de zomer erg warm worden als ‘s middags de zon direct op de ramen staat. Dan doe ik de gordijnen liever even dicht voor wat verkoeling.
♥ Ramen of deur open
Frisse lucht is belangrijk, dus zet af en toe een raam of de deur open.
♥ Luchtreiniger en/of luchtbevochtiger
Hier zou je in kunnen investeren voor een gezonde lucht in je huis.
♥ Fijne geuren
Een wierrookstokje (bij het raam) of een fijne luchtverfrisser kunnen mij echt goed doen.
♥ Koele slaapkamer
In een koele slaapkamer slaap je over het algemeen het best. Door overdag de gordijnen dicht te houden tegen de zon en/of een raampje open te zetten voor frisse lucht, kan je hem lekker koel houden. Op warme zomerdagen is een ventilator een uitkomst.
♥ Planten in huis
Veel mensen hebben baat bij planten in huis! Ze zijn niet alleen mooi, maar ook goed voor onze gezondheid.
♥ Niet binnen roken
Ook als je wel rookt, kan je het beste niet binnen roken. Zo houd je je huis fris en de lucht in je huis schoon.

Het begint bij je voordeur

Afgelopen zomer heb ik mijn hele tuintje omgespit, nieuwe bloemen gezaaid en een hekje in elkaar geknutseld. Het is geen top vakmanschap, maar ik ben wel blij met hoe het eruit ziet. Op het moment dat ik thuis kom, geeft dat me meteen een goed gevoel. Heb jij wel eens gelet op de dingen die jou een goed gevoel geven?

♥ Tuintje
Ik noemde het al van mijn tuintje. Heb jij geen voortuin? Dan kan je ook een leuke bloempot voor je deur neerzetten of op je balkon als je die wel hebt. 
♥ Straat netjes houden
Als ik plastic of een papiertje zie liggen – of het nou van mij is of niet – ruim ik het altijd even op. Dan ziet m’n straat er weer netjes uit en dat geeft me een fijn gevoel.
♥ Leuke deurmat
Een fijne welkomstboodschap elke keer dat je thuis komt!
♥ Buren groeten
Ik ben niet een mega sociale buur die de hele dag met iedereen praatjes maakt en op de koffie komt, maar ik probeer wel altijd gedag te zeggen als ik mijn buren op straat tegenkom. Het is fijn om op goede voet te staan met je buren. Zo voel je je ook in je buurt wat meer thuis.

Je veilig voelen

Zelf ben ik best wel bang aangelegd. Ook in mijn eigen huis kan ik heel bang zijn. Wat als er een inbreker binnenkomt? Of een spook? Dat laatste klinkt misschien heel kinderachtig, maar een enge nachtmerrie kan mij echt wakker houden midden in de nacht. Dat is heel vervelend. De angst voor inbraak of bijvoorbeeld brand kan ook uit de hand lopen. Pas op met het obsessief en overmatig checken van dingen. Het moet niet dwangmatig worden, maar een aantal maatregelen kan je zeker nemen om je veiliger te voelen in huis:

♥ Goede sloten
Met een goed slot op de deur en ramen die niet zomaar open kunnen, voel je je toch een stuk veiliger.
Alarm
Zelf heb ik geen alarm, maar dit kan je wel installeren als je je daar prettig bij voelt.
♥ Nachtlampje
Voor nachtmerries of herbelevingen van trauma kan een nachtlampje naast je bed een veiliger gevoel bieden.
♥ Verzekering
Een goede verzekering voorkomt misschien niets, maar mocht er iets gebeuren, dan ben jij in ieder geval voorbereid.
♥ Noodnummers
Mocht je het om wat voor reden dan ook fijn vinden om bepaalde telefoonnummers bij de hand te hebben – bijvoorbeeld die van hulpdiensten, hulpverlening of mensen die dicht bij je staan – dan kan het fijn zijn om een lijstje daarvan op de koelkast te hangen of nummers in het snelkeuze-menu van je telefoon te zetten. Mocht je de noodzaak voelen, dan kan je in ieder geval snel contact maken met je omgeving.

Schaamte en perfectionisme
Tot slot wil ik het hebben over schaamte en perfectionisme. Goed voor jezelf en je huis zorgen is belangrijk, maar zodra je erin gaat overdrijven of het een obsessie wordt, kan het ook heel ongezonde vormen aannemen. Wat dat betreft is het goed om te bedenken dat we allemaal anders zijn en andere voorkeuren hebben. Wat voor mij prettig is, hoeft niet altijd prettig voor een ander te zijn en andersom. Ook kan de fase van je leven een rol spelen in de behoeften die je hebt. Daarnaast is het belangrijk om het niet perfect te willen doen. We zijn allemaal mensen en niemand doet alles perfect. Misschien vind je wel een hoop herkenning in de blog ‘10 x herkenbaar in het huishouden‘.

Je moet niet vergeten dat huishouden gewoon een hoop tijd kost en die tijd hebben we niet allemaal. (Of die tijd besteden we liever aan andere dingen, helemaal prima!) Als je de behoefte voelt, is het oké om er tijd voor te maken. Als je financieel de ruimte hebt, kan je ook een schoonmaakster inhuren. Maar stel jezelf geen onhaalbare eisen op. Je hoeft niet van jezelf te verwachten elk stofje meteen op te vegen. De meeste mensen hebben wel eens een hoopje afwas staan of een stapeltje kleding over een stoel hangen. Het is onmogelijk om de hele dag met en stofzuiger achter je verharende huisdier aan te lopen.

Perfectionisme kon mij vaak verlammen om ergens aan te beginnen. Maar begin gewoon! Wat je ook doet, het is hoe dan ook winst. Al doe je de helft, dan is het glas halfvol. Hoewel ik deze blog nu schrijf, is het heus niet zo dat mijn huis altijd mega opgeruimd en ordelijk is. In tegendeel! Dat past ook helemaal niet bij mij. Kijk waar jíj je goed bij voelt.

Hoe houd jij je huis gezond?

fotografie: pexels

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

5 reacties op “Hoe houd ik mijn huis gezond?”

  1. Leuk! Ik ben een Handleiding aan het schrijven om je huis op te ruimen.

    1. Wat goed! Voor jezelf of voor anderen? Hoop dat deze blog je dan ook nog een beetje heeft kunnen inspireren! 🙂

  2. Super herkenbaar allemaal! Zodra ik wat minder goed in mijn vel zit is mijn huis ook een grote zooi. Hierdoor durf ik weer geen mensen uit te nodigen en vervolgens ga ik me nog rotter voelen. Ga de bovenstaande tips dus zeker uitproberen!

    1. Herkenbaar! Succes! 🙂

  3. Dit is echt een goede blog!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *