Hoe kan ik veranderen

Mijn leven zoals het was maakte mij doorgaans niet gelukkig. Ik had een eetstoornis en wilde daar ontzettend graag vanaf. Logisch, zou je denken, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Oude gewoontes afleren, nieuwe gewoontes aanleren, het loslaten van copingmechanismen, angsten onder ogen komen en mezelf zowel kritisch als liefdevol toespreken. De weg naar herstel, het is nogal wat. Ik wil geen eetstoornis meer, maar hoe kan ik veranderen?

♥ Kleine stapjes
Hoewel herstellen van je eetstoornis een nogal drastische verandering is, is het toch juist belangrijk om dit te doen in kleine stapjes. De weg naar Rome was immers ook niet in één dag gebouwd en ook herstel van een eetstoornis kost tijd. Stapje voor stapje is alles behapbaarder en merk je eerder dat je doelen aan het behalen bent waardoor de motivatie sterker blijft. A little goes a long way. 

♥ Valkuilen herkennen 
Valkuilen, triggers, momenten dat het ons even niet uitmaakt, momenten dat het even te veel wordt, motivatie die voor een moment uit het zicht verdwijnt, we zijn ze denk ik allemaal wel eens tegen het lijf gelopen in ons herstel van een eetstoornis. Dit soort dingen zijn eigenlijk niet te vermijden, maar je kan je er wel op voorbereiden door ze te zien aankomen. Dit vergt wat oefening, want je kan niet alles voorzien, maar dit is dan weer zo’n typisch voorbeeld wat betreft dat je kan leren van je fouten. Als je doorhebt welke factoren of momenten het voor jou lastig maken zou je van tevoren al een plan kunnen maken hoe je dit gaat aanpakken. Kan je die momenten vermijden? Kan je nog voor het moment er is om hulp vragen? Kan je afleiding zoeken op die momenten? Kan je relativerende gedachtes bedenken? Soms is alleen maar bewust zijn van de situatie al het halve werk. Herken jij jouw valkuilen?

♥ Fouten maken mag
Los van dat je van je fouten kan leren is fouten maken ook gewoon iets heel menselijks. Er is niemand op de wereld die alles altijd perfect doet. Zeker als je zo’n grote verandering in je leven wilt aanbrengen is het eigenlijk niet zo gek dat het niet zomaar even lukt. Wees daarom niet te streng naar jezelf. De lat hoeft niet torenhoog te liggen. Dat werkt vaak alleen maar averechts.

♥ Beloon jezelf
We hebben vaak de neiging om alleen maar te zien wat er verkeerd gaat en onszelf daarop af te straffen, maar kijken we ook wel naar wat er goed gaat en mogen we onszelf daar ook voor belonen? Trakteer jezelf eens op iets leuks wanneer je een doel hebt gehaald of vindt dat je iets goed hebt gedaan. Misschien iets dat je al heel lang wilde, een nieuwe plant of een bosje bloemen, die ene ring, iets lekkers of wat tijd voor jezelf. Wat zou jij jezelf dan cadeau willen doen?

♥ Consequenties
Aan de andere kant is het ook wel goed dat er soms consequenties volgens als het niet zo goed gaat. Niet om jezelf te straffen, maar om jezelf in bescherming te nemen en aan jezelf te laten merken dat het wél uitmaakt. Om een voorbeeld te geven: Ik vind sporten iets heel leuks om te doen. Dat vond ik ook tijdens mijn eetstoornis. Het kon mij dan ook zeker een goed gevoel geven wat juist motivatie bood, maar als ik voor het sporten had zitten rommelen met eten deed het vaak niet zo veel goeds. Daarom besloot ik op gegeven moment dat ik niet van mezelf mocht sporten als het met eten heel slecht ging, want eerlijk, dan voelde dat ook helemaal niet fijn aan mijn lijf en deed ik het alleen vanuit m’n eetstoornis. Verzuurde spieren, duizeligheid, misselijkheid, pijn in m’n keel, brandende longen, nee, dat voelde niet gezond. Het was meteen een motivatie om wel goed te eten zodat ik lekker kon sporten. 

♥ Visualiseer
Op sommige momenten is de spanning en drang zo groot dat het lastig is om niet voor de eetstoornis te kiezen. Toch is de weg met de minste weerstand niet altijd de beste weg om te kiezen, want waar leid het je heen? Als je op zo’n kruispunt staat en moet kiezen of je met de stroom mee of tegen de stroom in gaat zwemmen, doe je er goed aan om even tot 10 tellen en te visualiseren waar die weg of stroming je heen gaat brengen. Is dat werkelijk waar je heen wilt?

♥ Goed slapen
Je moet niet onderschatten hoe belangrijk het is om goed te slapen. Een goede nachtrust kan overdag echt al de helft schelen. Ook mensen die niet al worstelen met psychische problemen voelen zich onrustiger en neerslachtiger wanneer ze een nacht niet goed geslapen hebben. Na een beroerde nacht voel je je minder scherp en minder energiek. Niet zo gek dus dat je dan ook minder goed opgewassen bent tegen psychische problemen. Om beter te slapen doe je er goed aan om vaste tijden te hebben waarop je naar bed gaat en opstaat, natuurlijk kan daar een uitzondering bij zitten, maar probeer dit ook in het weekend door te zetten. In deze blog vind je meer tips om beter te slapen.

♥ Formuleren
De manier waarop je over je herstel of doelen praat of denkt kan ook een wereld van verschil maken. Als ik het gevoel had dat ik allemaal dingen moest (die voor mij in de eerste instantie niet eens beter voelden) vond ik het een stuk lastiger om me eraan te houden dan wanneer ik zou zeggen dat ik dingen zou willen! Moet je eten of wil je eten? Mag je niet compenseren of wil je niet compenseren? Mag je niet sporten of wil je niet sporten? Moet je herstellen of wil je herstellen? Eetstoornis Irene zou zeggen: “Maar ergens wil ik toch juist wél compenseren?” Je bent niemand iets verplicht. Als jij niet wilt herstellen hoeft dat niet. Niemand kan jou dwingen, maar maakt het je echt gelukkig of zou je je tijd en energie liever aan iets anders willen besteden? Het leven heeft nog zo veel meer moois in petto en jij bent zo veel meer dan die stomme eetstoornis! Wat wil jij graag?

♥ Schrijven maakt het tastbaar
Toen ik in therapie was heb ik altijd dagboekjes bij moeten houden, maar ook daarvoor hield ik mijn eigen dagboeken bij. Schrijven is iets dat ik van nature graag doe. Dat is niet voor iedereen zo, maar toch kan het iets heel helpends zijn om in je systeem te krijgen. Dingen opschrijven kan namelijk dienen als een uitlaatklep, maar het maakt ook gedachten tastbaar waardoor het soms makkelijker is om jezelf te leren kennen en begrijpen. Je kan teruglezen en reflecteren, maar ook kan je opschrijven waar je heen wilt of wat je motivatie is. Als iets geschreven is kan je er altijd naar terug ook als je hoofd er even niet naar staat. Bovendien kan je door te schrijven je gedachten ordenen en rust creëren. Er is geen goed of fout in hoe je dat doet. Doe het op jouw manier. 

♥ ‘Gewoon’ volhouden
Hoewel ik het altijd stom vind om ‘gewoon volhouden’ of ‘gewoon doen’ te zeggen is het soms toch het geval dat het zo werkt. Herstellen is een kwestie van doen, maar het heeft wel tijd nodig. In die tijd gaat het ontelbare keren mis, maar dat wil niet zeggen dat je aan het mislukken bent. Vallen en opstaan hoort er nou eenmaal bij, maar blijf die zaadjes planten, want al zie je niet altijd wat er onder de grond gebeurt, in de lente kan er ineens een bloem tevoorschijn komen.

Hoe is dit voor jou?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

4 reacties op “Hoe kan ik veranderen”

  1. Dankjewel voor dit! ♥

  2. Ik heb vanmiddag opgeschreven: “Ik wil volop kunnen genieten van mijn talenten en mogelijkheden. Dit kan niet met een ongezond lichaam, zowel niet met overgewicht als met ondergewicht. Ik ga mijn gezonde eetpatroon een jaar de kans geven. Als het niet bevalt kan ik altijd nog terug. Voor de rest van mijn leven klinkt te groot en niet concreet en veilig. Het doel van een jaar is realistisch omdat ik al op zeven maanden zit. Nu is het een kwestie van motivatie volhouden. En ook als ik een gezond gewicht heb mag ik zorg vragen. Niet alle beperkingen zijn namelijk te zien aan de buitenkant.”

    Ik hoop dat ik met deze woorden weer even vooruit kan. En ik hoop zo dat de strijd ooit minder heftig wordt. Na een maand of zes zeven wordt het altijd steeds moeilijker. Het elastiekje voelt uitgerekt. Waar ik eerst nog mijn excuses om te mogen eten kon laten kletsen beginnen ze het steeds meer te winnen. Des te langer zonder eetbuien, des te zwaarder het wordt. Wat kunnen hersenen soms irritante dingen zijn haha.
    Maar we geven niet op. Het glas is nog steeds half vol.

    Iedereen een fijne avond en alvast welterusten, liefs lost girl

    1. Klinkt alsof je super goed bezig bent! Sterk geformuleerd doel en knap ook dat je al zeven maanden bezig bent. Volgens mij heb je veel in huis je doel te doen slagen.

      Groetjes een onbekende haha (maar vind dit gewoon fijn om te lezen hihi)

      1. Wat lief. Dankjewel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *