Je bent gestopt met je school, studie of bent langere tijd minder aanwezig voor je verplichtingen in het dagelijks leven omdat je ziek bent. Het gaat weer iets beter en je kan je voorzichtig terugkeren in de maatschappij. Hoe gaat dat? Daar stond ik dan. Twijfelend. Als ik nu met een studie begin, krijg ik dan weer een terugval, net nu het wat beter gaat? Dit was één van mijn grootste angsten. Ik had net een tijdje in de kliniek gezeten en het nieuwe schooljaar begon. Ik wilde me aanmelden voor een nieuwe studie, maar iedereen om mij heen vond dat het te snel ging.
‘Krijgt ze geen terugval?’ werd er gefluisterd. Uiteindelijk heb ik gekozen om een jaartje geen studie te volgen om vervolgens keihard te werken aan mijn herstel. Ik had het er ontzettend moeilijk mee. De sociale contacten die ik had, vielen langzaam weg. Iedereen ging naar school of werkte, terwijl ik in behandeling zat. Hierdoor kon ik ook niet werken, omdat ik gewoon geen tijd en energie meer over had na de therapieën. De enige mensen die ik sprak, waren de behandelaren, de mede cliënten en mijn gezin. Af en toe had ik contacten met vrienden, maar niet veel. Ik zat nog veilig in mijn eetstoornis wereldje. Het ging langzaam beter met me. Maar hoe keer ik terug in de maatschappij?
♥ Familie
Ik begon vooral met leuke dingen doen met familie. Misschien is het niet persé terug komen in de maatschappij, maar het hielp mij om rustig weer een goede band op te bouwen en te ervaren dat contact met mensen erg fijn kan zijn. Zo ging ik bijvoorbeeld een dagje vliegtuigen kijken of winkelen.
♥ Vrienden
Ik vond het soms erg moeilijk om met mensen in contact te komen. Spreek af met een (oude) vriend/ vriendin en ga iets luchtigs doen. Lekker een wandelingetje in het park maken, bijvoorbeeld. Zo kun je ervaren dat het écht wel gezellig kan zijn om je verhalen te delen, te lachen en grapjes te maken met een ander. Er geven wel degelijk mensen om je. En niets is gek of raar!
♥ Werk
Dit is een lastiger punt. Ik vond het ontzettend lastig om weer aan het werk te gaan. Als je al een baan hebt, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je leidinggevende of baas. Vaak is het fijner om concrete afspraken te maken over de terugkeer naar je werk. Begin bijvoorbeeld eens met een kopje koffie te drinken met je collega’s, om zo weer meer contact met ze aan te gaan.
Als je een nieuwe baan vindt, is het misschien wel fijn om je werkgever uit te leggen over je situatie. Dit hoeft natuurlijk geen levensverhaal te zijn, maar vertel de dingen waar jij je prettig bij voelt. Je kan bijvoorbeeld afspreken om te beginnen met voorzichtig je uren op te bouwen, of wat vaker een (kleine) pauze in te lassen tijdens het werk. Geef je eigen grenzen aan!
♥ School
Voor mij kwamen hier de meeste angsten naar boven. Je zit toch met een hele grote groep mensen in een lokaal. Moet je het hen vertellen? Dat ligt aan waar jij jezelf prettig bij voelt. Ik heb dit gedaan toen ik net 2 weken in mijn nieuwe klas zat. Ik vond het ontzettend spannend maar kreeg hele lieve reacties terug! Misschien weten je klasgenootjes al waarom je een tijdje afwezig bent. In dit geval kan het goed zijn om alleen of samen met je mentor te vertellen dat je het lastig vind om weer terug te zijn, en bepaalde moeites uit te spreken. Ben je bijvoorbeeld niet elke dag op school, of verminderd afwezig? Het kan fijn zijn dat je klasgenootjes dit weten zodat zij er rekening mee kunnen houden.
♥ Relatie
Misschien ben je wel toe aan een vriend of vriendin. Zelf heb ik die behoefte wel gehad, omdat ik het ‘normaal’ vond. Ik dacht, dat als je bezig bent om terug te keren in de maatschappij daar ook een vriend of vriendin bij hoorde. Natuurlijk is dit niet zo. Als je hier wel aan toe bent, is het belangrijk om één ding voorop te stellen. Kies voor jezelf! Het is ontzettend leuk om te gaan daten en verliefd te zijn. Maar wanneer je nog herstellende bent, is het extra belangrijk om voor jezelf te kiezen. Cijfer jezelf niet weg, hoe leuk je (bijna) vriend of vriendin is. Zorg voor jezelf en niet alleen voor een ander.
Hebben jullie nog tips of ervaringen?
Geef een reactie