Hoe kom ik van mijn eetstoornis af?

Het is een vraag die wij allemaal vaak aan ons zelf stellen: hoe kom ik van mijn eetstoornis af? Er is geen medicijn dat ons kan helpen. Er is geen eensluidend antwoord. Iedere eetstoornis ziet er anders uit en ieder mens is ook weer anders.

Op mijn bureau staat een foto van twee van mijn kleinkinderen, een tweeling, meisjes. Ze hebben elkaar innig omarmd en kijken blij en vrolijk de lens is. Deze foto, hoe raar het ook klinkt, geeft een beeld van hoe ik nu tegen mijn eetprobleem aankijk. Ik heb mijn eetprobleem namelijk leren omarmen. Misschien niet innig. Sinds de omarming van mijn eetprobleem ben ik anders tegen mezelf gaan aankijken. Jarenlang ben ik bezig geweest om het probleem ver van me af te schuiven, van me af te stoten. Ik stopte het weg, ik ontkende het. Er waren dagen dat ik alleen maar aan het vechten was. Altijd verloor ik de strijd. Het was een doodlopende weg! Was er wel een andere weg?

Elisabeth Riphagen is moeder, schrijfster en sinds 2022 gastblogger bij Proud2Bme. Ze schrijft over haar ervaringen met een langdurige en verborgen eetstoornis en met ongeneeslijk ziek zijn. Over de lessen die ze heeft geleerd en wat ze jou daarvan wil meegeven. Regelmatig verschijnen er blogs van haar op Proud2Bme. Wil je meer van haar lezen? Dat kan via de tag ‘Elisabeth blogt‘. Haar voorstelblog, in de vorm van een interview, vind je hier.

bron foto

Sinds ik de eetstoornis omarm is deze een deel van mij geworden. Ik leerde met de eetstoornis in gesprek te gaan. Velen van ons hebben het probleem een naam gegeven: Sophie, Dora, Linda etc. Dat heb ik zelf niet gedaan. Toen ik accepteerde dat het een deel van mij was geworden, leerde ik heel voorzichtig naar de eetstoornis te kijken. De eerste consequentie was dat ik zelf verantwoordelijk was voor het probleem. Ik ontdekte dat er veel vastgeroeste denkstructuren en onderliggende gevoelssystemen in mij lagen opgestapeld. Bijvoorbeeld de gedachte: ik ben waardeloos, ik voldoe niet aan de verwachtingen van anderen. En omdat ik niet voldoe, moet ik mezelf wel troosten met eten of niet eten. Een ander voorbeeld is dat als ik iets stoms gedaan had ik mijzelf moest verdoven met eten of niet eten. Altijd greep ik weer naar controle en veiligheid. Het was een soort automatisme geworden.

Door de vragen die ik aan mezelf stelde, werden het vaste patroon en het verkeerde denksysteem langzaam doorbroken. Ik stelde mezelf vragen zoals: is het echt zo dat ik de eetstoornis nodig heb om iemand te zijn? Kan ik niet zonder eetstoornis leven? Wie ben ik eigenlijk? In dit proces moest ik erachter komen dat ik niet ziek was. Maar dat het de onveiligheid en de eenzaamheid waren die mij in de armen van een eetstoornis hadden gedreven. Het was een lang en diepgaand proces.

Samen met anderen lukte het. Je hebt echt anderen nodig om naar jezelf te kunnen kijken. Maar wat was de sleutel om van mijn eetstoornis af te komen? Hoe kon het zijn dat door de eetstoornis te omarmen het probleem steeds kleiner en diffuser werd? Door het probleem in de ogen te zien zag ik hoe streng ik voor mezelf was. Ik leerde niet meer zo streng te zijn. Ik gaf toe aan verlangens. Ik zocht verbinding met anderen en legde mij niet meer toe op presteren, maar veel meer op genieten. Bij alles wat ik ondernam, vroeg ik mijzelf af of ik ervan kon genieten. Ook ging ik dingen doen waar ik al jaren naar verlangde. Bijvoorbeeld naar een schoonheidsspecialiste gaan, of me laten masseren. Ik leerde over mijn eigen schaduw heen te springen en hoefde niet langer te slagen, maar mocht ook kwetsbaar zijn. 

Ik keek vaak naar de foto en dacht: misschien kan ik de eetstoornis zien als iets wat ik op den duur niet meer nodig heb. Ik hoopte dat het in de omarming zou lukken. Het zal lukken en het lukte! Ook bij jou zullen er mensen zijn die van je houden, die jou met je anorexia niet afwijzen, wat er ook gebeurt. Als dat zo is dan heb je een grote kans dat het jou lukt. Het is mij ook gelukt. En nog moet ik alert zijn en blijven, want een terugval ligt altijd op de loer.

Elisabeth


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

9 reacties op “Hoe kom ik van mijn eetstoornis af?”

  1. Dat je anderen nodig hebt om naar jezelf te kunnen kijken…. Wat een mooi inzicht geef je me hiermee. Het maakt me een hoop duidelijk. Ineens zie ik voor me wat ik al voelde, maar nog geen woorden kon geven. Ik vind me helemaal in wat je nog meer schreef. Ik vind dat wat je omschreef sleutels zijn tot het van de eetstoornis af kunnen komen. Ik zie dat ik goed op weg ben. Ik ga door een periode die niet makkelijk is, maar… ik voel diep van binnen dat deze periode nodig is om weer verder te komen. En zo zit ik er niet zo best bij en toch ook weer wel. Het verdriet geeft me dit keer hoop. Bij dat weer verder kunnen komen, heb je me enorm liefde- en hoopvol omarmd met jouw woorden. Dankjewel voor je bijdragen hier Elisabeth. Met je sleutels hang je aan heel veel mensen hun sleutelbos. Zo ook aan die van mij. Ik rammel er af en toe mee oké! Dan hoor ik jouw woorden en voel ik je aanmoediging. Liefs voor jou en je dierbare kinderen en kleinkinderen. Ik zie die twee meisjes voor me en wat een prachtig beeld is dat en wat een mooie symboliek die jij eruit haalt. 🤍🤍🤍

    1. Lieve June, wat een prachtige reactie van jou. Ik word er warm van. Fijn dat dingen duidelijk worden. Dat hoop ik zo met mijn blogs. En dan die sleutelbos. Wat een prachtige symboliek. Ik zou je graag willen omarmen. In jou June zit veel verdriet en wat je nodig hebt is een ander die jou ziet, die jou respecteert en jou de moed geeft om door te gaan. De periode waar jij doorheen gaat is niet gemakkelijk schrijf je. Ja, deze moeilijke perioden zijn nodig om verder te kunnen. Ik omarm jou met mijn woorden. Je bent het zo waard. Liefs van mij, Elisabeth

      1. Lieve Elisabeth, hartelijk bedankt voor jouw intens mooie reactie aan mij. Je hebt me ermee (aan)geraakt, omarmd en verwarmd. Wij elkaar eigenlijk. We hebben elkaar gezien, (aan)gevoeld en begrepen. Uit deze bron van puurheid komt zo veel liefde, kracht en moed voort. Samen verder op weg. Jij op de mooie van jou en ik op die mooie van mij. Want ja, in alles schuilt schoonheid. Ook als de weg even lastig is, kan deze mooi zijn. Op onze wegen hebben we elkaar vandaag even gekruist. Even stilstaand, kijkend… “pssst, ik zie je, ik voel je”. Dat dus. Ik ben dankbaar voor dat ik je vandaag gezien heb. Wat ga je mooi Elisabeth. Heel veel liefs, June 🤍

        1. Dankjewel June, prachtig om elkaars weg te kruisen. Ik wens je goede dagen toe en veel levensplezier. Elisabeth

  2. Het is precies de vraag die ik mij stel. En niemand lijkt er een duidelijk antwoord op te kunnen geven. Het blijft allemaal vaag en abstract. En het voelt alsof ik het alleen moet doen en bedenken, hoe ik stappen vooruit kan zetten, hoe ik over mijn angst heen kom. Misschien zoek ik wel iets wat niet bestaat. Misschien verwacht ik wel iets wat een ander niet kan geven. Ik wil best mijn eetstoornis omarmen, maar ik heb simpelweg geen idee wat dat betekent en hoe ik dat zou moeten doen.
    Op dit soort momenten voel ik een eindeloos grote kloof tussen mijzelf en de rest van wereld, omdat ik maar niet lijk te begrijpen wat voor andere mensen blijkbaar wel duidelijk is.

    1. Hallo Anoniem,
      Elizabeth heeft t helemaal gelijk.

      Je kunt het misschien ook zien als dit :
      Door steeds maar van de eetstooenis AF te moeten komen " wijs je jezelf ook af.
      Want je hebt nu eenmaal de es. Het is iets wat in je zit, zowel door aanleg, genen, karakter, omgevingsfactoren, noem maar op.
      Door de ES en je HELE zelf te omarmen, precies zoals je bent, komt er ruimte, ook ruimte om voor jezelf te werken aan jezelf. Voor jezelf en Met jezelf Aan je zelf werken.
      Want : als je accepteert dat de ES er nu eenmaal is, dan kan je ook beter maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat je er minder last van hebt. Omdat je om jezelf geeft.
      Wil je er alleen maar van af en het zien als iets slechts, dan ontken je het, probleem, ontken je ook jezelf en werk je wanneer je probeert beter te worden tegen jezelf.
      Als iemand een hartkwaal heeft, en daar wil hij van af, hij wil het niet hebben en loopt er voor weg, zorgt niet goed voor zichzelf en neemt de medicijnen slordig in. Ja dan gaat het niet goed. Omarmt hij de hartkwaal, al is het akelig, als een deel van zichzelf, zal hij eerder alles doen om zich zo goed mogelijk te voelen en onanks alles zo veel mogelijk uit zijn leven halen.Ook zal hij de mensen om hem heen duidelijk maken wat hij nodig heeft, wat hij wel of niet kan, en zullen de mensen eerder begrip en acceptatie hebben voor de ziekte.

      In de praktijk bijvoorbeeld : ja ik heb moeite met contacten leggen. Toch heb ik ze juist nodig en moet ik proberen mensen te vinden.
      Ja ik HEB moeite met eten, toch moet ik het juist doen in plaats van (es….)

      Dat is accepteren/omarmen /erkennen dat het er is. Maar tegelijkertijd aan je gezondheid en welzijn werken.

      Het is allemaal niet zo vaag en abstract. Het is eigenlijk allemaal heel menselijk.

  3. Hallo Anoniem, het is helemaal niet gemakkelijk om je eetstoornis te omarmen. Het moet ook niet abstract blijven. Ik bedoel met omarmen dat je niet wegvlucht voor je eetstoornis en je ook niet schaamt. Het klinkt misschien raar, maar ga er mee in gesprek, alsof de eetstoornis een persoon is. Ik wil daar wel meer over vertellen of schrijven. In ieder geval Anoniem, probeer lief voor jezelf te zijn, ook met je eetstoornis. Als je dat meer probeert te doen dan zal je merken dat de eetstoornis afneemt. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Elisabeth

  4. Hoi Elisabeth,

    Wat weer een mooie herkenbare blog inmiddels heb ik mijn eetstoornis ook omarmd, ben ik nu dik 1 jaar eetbuivrij en weet ik ook heel goed dat een terugval altijd wel op de loer ligt, of eigenlijk moet ik zeggen 1 eetbui op de loer ligt, want 1 eetbui is nog geen terugval, dus na een eetbui de draad weer oppakken dat is voor mij het belangrijkste

    Groetjes Nicole

  5. goeie blog!

    ik neem dinsdag afscheid op me oude werkplek en daarna ga ik volledig bij me nieuwe werk werken, ik heb zin in! het afscheid vind ik lastig en spannend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *