Hoe krijg je meer veerkracht?

Veerkracht; het vermogen om goed om te gaan met en te herstellen van tegenslag, stress en moeilijkheden. Iets waardevols in het leven, maar zeker ook bij eetstoornisherstel; een proces waarin je veel met tegenslagen, stress en moeilijkheden te maken krijgt, maar waarin je toch wilt doorzetten en voor herstel wilt gaan. Veerkracht kan daarbij helpen! Dat klinkt op papier heel mooi natuurlijk, maar in de praktijk is het lang niet altijd zo vanzelfsprekend. Tegenslagen konden mij behoorlijk ontmoedigen en de stress kon me totaal bij mijn keel grijpen. Ik wist niet hoe ik verder moest. Wilde stoppen en opgeven. Ik kan het toch niet. Wat meer veerkracht was best welkom geweest. Maar hoe krijg je dat? In deze blog een aantal tips.

Helaas zal het niet zo zijn dat je na het lezen van deze blog op magische wijze meer veerkracht hebt. De tips kunnen helpen om anders over dingen te denken en om jezelf tijdens een moeilijke periode ergens aan te kunnen herinneren, maar de kracht daarvan is iets dat zich moet ontwikkelen. Dat doe je juist door er bewust mee bezig te zijn, te relativeren, jezelf hieraan te herinneren en er met anderen over te praten. Dat zal op sommige momenten lastig zijn, maar geeft niet op, want in herhaling zit de kracht en groei. 


bron foto

Dit helpt om veerkracht te ontwikkelen

ā™¦ Niets is voor altijd

Bij tegenslagen kon ik helemaal in zak en as zitten en het gevoel hebben dat het allemaal nooit meer goed zou komen. Ook als ik me rot voelde om iets, kon ik helemaal opgaan in dat moment, alsof er niets anders meer bestond. Daarover schrijf ik ook in de blog ‘Ik leef te veel in het nu‘. Change is a thing you can count on. Niets is voor altijd en problemen zijn niet onoverkomelijk. Dat besef geeft mij een hoop veerkracht en moed om door te gaan.

ā™¦ De knoop doorhakken!

Als het over stress of moeilijkheden ging, gaf ik daar liever niet te veel aandacht aan. Als ik doe of het er niet is, gaat het vanzelf wel weg, toch? Ik verstopte me en verdoofde mezelf met mijn eetstoornis – soms bewust, vaak ook onbewust. Maar je kop in het zand steken, lost niets op en laat er juist veel meer tijd overheen gaan, waardoor het alleen maar lastiger kan worden. De knoop doorhakken, hoe eng of moeilijk dat soms is, kan een stuk meer rust geven! Dus zeg die afspraak af waar je eigenlijk geen ruimte voor hebt, zeg ‘nee’ tegen die opdracht die te veel van je vraagt of ga juist aan de slag met de taak die je al zo’n tijd uitstelt. Praat met die vriendin over hoe het voor je voelt, leg uit aan je partner waar je mee zit, vertel je ouders wat er op je hart ligt, zet die stap naar hulp. Het kan echt rust geven!

ā™¦ Maak doelen behapbaar

Als het over eetstoornisherstel ging, kon ik mezelf daarin behoorlijk overvragen. NĆ³Ć³it meer eetbuien, Ć”lle uitdagingen aangaan, nĆŗ ‘gewoon normaal’ doen. Dat is begrijpelijk, want het liefst was ik gisteren al hersteld, maar eetstoornisherstel kost tijd en te grote doelen stellen kan ervoor zorgen dat je jezelf steeds teleurstelt. Maak doelen daarom behapbaar en straf jezelf niet af als het een keertje tegenzit. Daarover schreef ik deze blog, die je misschien een hart onder de riem kan steken. Het hoort er namelijk allemaal bij.

ā™¦ Accepteer dat dingen veranderen

Dat dingen veranderen en dat niets voor altijd is, kan steun geven, maar het kan ook verdrietig maken. Mensen die je (uit het oog) verliest, gebroken harten, voorbije tijden. Niets is voor altijd, ook de fijne en mooie dingen niet. Ik ben zelf best nostalgisch en melancholisch aangelegd en kan me hier erg naar over voelen. Nog steeds vind ik dit lastig. Herkenbaar? Ik schrijf er meer over in de blog ‘Ik wil niet ouder worden‘. Toch hoort het bij het leven. En dat accepteren – of er vrede in vinden – geeft wel een hoop lucht en ruimte. 

ā™¦ Bekijk het van een afstand en relativeer

Voor mezelf was ik zo ontzettend streng. Ik deed het allemaal niet goed genoeg en kon niks hebben, vond ik. Dit, terwijl ik voor anderen een stuk milder was. Als iemand met eenzelfde probleem bij mij aan zou kloppen, zou ik diegene heel anders aanspreken dan ik tegen mezelf sprak. Bekijk de situatie eens van een afstandje. Meet jij ook met twee maten? Misschien mag je wel wat milder naar jezelf zijn.

ā™¦ Heb interesse in jezelf! 

Ik weet niet of ik de uitdrukking ‘interesse in jezelf’ ooit hoorde, las of zelf bedacht, maar ik vind het een heel mooie en sprekende uitdrukking. Heb interesse in jezelf, leer jezelf kennen. Begrijp waarom dingen voor jou voelen zoals ze voelen en zoek uit hoe je daarin voor jezelf kunt zorgen.

ā™¦ Je hoeft niet alles op te lossen

Voor jezelf kunnen zorgen betekent lang niet altijd dat je iets ook op moet of kan lossen. Soms betekent voor jezelf zorgen dat je begrip hebt voor jezelf en accepteert wat wel en niet binnen jouw mogelijkheden ligt. Iets accepteren is niet altijd makkelijk, daarover schreef ik in de blog ‘Ik kan dit niet accepteren‘. Hier lees je meer over wat accepteren betekent en kan betekenen. Een perspectief dat voor mij heel waardevol is.

ā™¦ Laat emoties er zijn 

Wat wel heel belangrijk is, is dat je gevoelens er mogen zijn, ongeacht of je iets wel of niet op kan lossen. Ongeacht of je denkt dat je gevoelens wel of niet terecht zijn. Jij voelt iets en dat is niet voor niks. Het opkroppen van je gevoelens kan je fysiek- en mentaal letterlijk ziek maken. Het uiten van je emoties en/of een constructieve uitlaatklep is heel gezond.

ā™¦ Zoek hulp en steun

Bijvoorbeeld van een arts, psycholoog of andere professionele hulpverlener. Maar ook in je eigen omgeving! Ik merk dat ik er veel aan heb om met mijn vrienden te praten over dingen die mij dwarszitten of die ik moeilijk vind. Daarin vind ik advies, maar ook veel herkenning, en dat sterkt. 

ā™¦ Zorg goed voor jezelf

Dit is een heel breed concept, maar goed voor jezelf zorgen op zowel fysiek als mentaal gebied, maakt je veerkrachtiger. Zelfzorg is geen luxe, maar een prioriteit! 

Lekker makkelijk gezegd?! Veerkracht, even relativeren.

ā™¦ Ik herken me hier niet in, dus ik heb geen veerkracht

Als we het op deze manier hebben over veerkracht, kan het voelen als een belangrijke eigenschap die je wel of niet hebt. Misschien heb je het gevoel geen veerkracht te hebben en voel je je daar heel rot over. Maar dat is niet nodig. Veerkracht is geen superkracht en het is iets dat we allemaal hebben. Op het ene gebied in ons leven hebben we het misschien wat meer dan op het andere gebied. En bij de Ć©Ć©n heeft het wat meer ruimte gehad om te ontwikkelen dan bij de ander. Maar het is iets dat we allemaal kunnen ontwikkelen, jij ook!

ā™¦  Mensen met veerkracht maken zich nergens druk over en voelen zich nooit rot

Kan niks je dan meer raken? Zit je dan nooit in de put? Heb je dan nooit meer stress, moeilijkheden of tegenslagen? Kan je dan alles oplossen? Doe je het dan perfect? Nee, dat is niet realistisch. We krijgen allemaal te maken met tegenslagen en moeten daar allemaal mee om leren gaan. De ene keer komt iets veel harder aan dan de andere keer, dat maakt jou niet zwak of sterk, maar is gewoon hoe het is. Veerkracht betekent niet dat je alles zo snel mogelijk weer op de rit moet hebben of dat iets je niet mag raken. Het betekent dat je op jouw manier goed voor jezelf kan zorgen en hiermee om kan gaan. Wat dat betreft is sterk zijn niet hetzelfde als hard zijn, maar is sterk zijn ook zacht mogen zijn, tranen mogen laten vloeien en je kwetsbaar op kunnen stellen.

ā™¦ Mensen met veerkracht hoeven niet om hulp te vragen

Sterker nog, hulp vragen is een heel belangrijk onderdeel van veerkracht. Het staat dan ook in het rijtje hierboven. Toch benoem ik hem hier nog even extra, omdat hier juist zoveel misvattingen over zijn. Om hulp vragen is niet zwak of falen. Het is juist een vorm van verantwoordelijkheid nemen, niet opgeven, zoeken naar een oplossing en steun. Dat hoef je niet allemaal alleen te doen. Hulp vragen is hartstikke goed, sterk en belangrijk!

ā™¦ Ik kan nooit meer terug naar toen

Dit hangt eigenlijk samen met het feit dat beseffen of accepteren dat dingen veranderen, je ook veerkrachtig maakt. Zeker met een eetstoornis kan het heel beklemmend voelen dat het niet lukt om terug te gaan naar toen je geen eetstoornis had, maar dat hoeft ook niet. Je kan je eetstoornis niet ongedaan maken, maar je kan wel herstellen van je eetstoornis. Je hoeft niet terug naar toen – kan ook niet – maar je mag en kan wel verder! En in dat proces groei je ontzettend als mens. 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

4 reacties op “Hoe krijg je meer veerkracht?”

  1. Heel mooie blog weer! bedankt hiervoor ♥

  2. ook heel goede en mooie tips šŸ™‚

  3. dit komt super binnen en op een goed moment. Vooral het punt accepteren dat dingen veranderen. Veel moeite ook met ouder worden. En knopen doorhakken, dat vind ik zoooo lastig.

  4. Goeie blog … ik ga er morgen nog een keer voor zitten en erbij bedenken wat ik ermee kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *