Achter andermans rug om praten, roddelen over anderen, is iets wat eigenlijk heel erg is, maar toch overal voorkomt. Ik ontken zeker niet dat ik het zelf ook wel eens doe. Het lijkt iets ‘natuurlijks’ te zijn geworden. Het is een onderdeel van veel gesprekken die we voeren met anderen. Ineens heb je het over iemand anders en het is niet altijd even aardig… Ik ben hier al op heel jonge leeftijd mee geconfronteerd maar tijdens mijn middelbare schoolperiode bereikte het wel zijn hoogtepunt.
In deze periode werd er voor mijn gevoel constant over anderen gepraat. Niet alleen door anderen, maar ook door mij. Het werd bijna onderdeel van de dagelijkse gesprekken. Ik denk ook wel dat dit bij de leeftijd hoorde. Iedereen roddelt wel eens, maar ik denk dat het bij pubers toch wel wat meer voorkomt. Je bent meer met elkaar bezig en je wilt alles weten, erbij horen en niks missen. Waarom roddelen mensen eigenlijk? wat is er zo leuk aan om dingen over anderen te bespreken, continu te klagen en informatie te verspreiden waar je eigenlijk niks mee te maken hebt? Waarom moeten wij, mensen, zo nodig slecht praten over anderen?
Waarom roddelen mensen?
Tijdens mijn middelbare school periode, de periode waarin ik ook het meest roddelde, zag ik de ernst er nog niet zo van in. Ik vond het ergens best leuk, leedvermaak ofzo. Heel naar eigenlijk, maar het was gezellig, hield gesprekken op gang en het gebeurde bijna automatisch. Het was niet perse zo dat we spraken over de problemen van anderen, maar wel over wie er nu weer ruzie hadden, wie relaties met elkaar kregen en mijn vriendinnen en ik konden ook wel alles negatief bestempelen in het gedrag van bepaalde personen. Ik denk dat we het ergens ook wel deden, om ons zelf beter te voelen. Door negatief over anderen te praten, verbloem je je eigen tekortkomingen.
Daarnaast is het ‘makkelijker’ om fouten bij anderen te leggen. Of je dit nou doet om aardig gevonden te worden of om een andere reden, je hoeft dan zelf niet te dealen met jouw aandeel in de situatie. Daarnaast is het algemeen bekend dat mensen die jaloers zijn sneller en vaker roddelen. Het kan een vorm van wraak zijn maar ook van sensatiezucht of aandacht vragen. Want je hebt wel een spannend en nieuw verhaal te vertellen. Veel mensen hangen aan je lippen en willen er alles van horen, want mensen zijn nou eenmaal nieuwsgierig. Maar dit betekent niet dat ze er achter staan dat er over anderen gepraat wordt.
Roddelen doet pijn
Ondanks dat ik zelf vaak wel meepraatte over anderen op de middelbare school, vond ik het altijd wel heel erg als ik er achter kwam dat er over mij gepraat werd. Best gek eigenlijk. Ik deed het zelf ook. Ik merkte al snel dat roddelen pijn doet. Zeker als er over je gepraat wordt door vrienden of vriendinnen die je vertrouwde. Ook in mijn omgeving en verhalen die ik gehoord heb, heb ik gezien dat roddelen enorme schade kan aanrichten. Het kan je zelfbeeld aantasten, je kunt je enorm eenzaam voelen en het vertrouwen in mensen verliezen. Ik heb hierdoor wel een beetje het vertrouwen in anderen verloren maar daarnaast kon ik er ook heel lang mee zitten. Het feit dat anderen zulke dingen over mij zeiden riep vragen op. “Wat zouden ze nog meer zeggen?” “Verandert hierdoor hun beeld over mij?” Ik kon hier toen echt van wakker liggen.
Het omgaan met mensen die veel over anderen praten, kan heel lastig zijn. Misschien ben je bang om er wat van te zeggen omdat je bang bent dat daar weer over gepraat wordt. In dit blog zal ik een aantal punten beschrijven die kunnen helpen bij het omgaan met mensen die praten achter andermans rug om. Deze punten hebben mij erg geholpen en achteraf gezien wou ik dat ik mij er niet zoveel van aan had getrokken en mij niet zo had laten meeslepen. Wel heb ik er enorm veel van geleerd en zie ik steeds meer in hoe ‘roddelen’ werkelijk in elkaar zit.
» Om wie gaat het?
Wie is de persoon achter degene die roddelt? Is dat een vriend of vriendin, studiegenoot of collega? Mensen roddelen om iets te bereiken. Het kan zijn dat mensen iets over jou zeggen om zelf in beter daglicht te staan of om iets te bereiken. Ze doen dit dan niet met de reden om jou zwart te maken, maar om er zelf iets uit te halen.
» Rationaliseren
Bedenk goed dat roddelen meer zegt over degene die het doet, dan over degene over wie geroddeld wordt. De dingen die gezegd worden zijn subjectief. Roddelen wordt bijvoorbeeld gedaan om zichzelf beter te voelen, fouten te verdoezelen, jaloezie, etc. Het komt vaak voort vanuit onzekerheid. Terwijl je dit vaak niet van buitenaf ziet. Het zegt meer over hem of haar dan over jou. Want als ze toevallig niks over jou te zeggen hebben, is er wel een ander slachtoffer. Vertrouw er ook op dat roddelen vaak zo doorzichtig is, dat degene tegen wie gepraat wordt dit misschien ook wel inziet. Roddels worden echt niet direct door iedereen als waarheid gezien.
» Laat het los
Misschien klinkt het heel makkelijk, maar dit is wel waar je uiteindelijk naar toe moet. In sommige gevallen kun je wat doen tegen roddelen, soms helpt confronteren of er over praten, maar soms blijven mensen dit gewoon doen. Omdat het een gewoonte is, omdat ze er zelf vrolijk van worden of minder onzeker. Je kunt mensen niet altijd veranderen, maar je kunt wel zelf bepalen hoe jij er mee omgaat. Het leven is te kort om je zorgen te maken over wat andere mensen zeggen of denken. Je mag je best even rot voelen maar laat het erna gaan. Het is niet perse de waarheid wat zij zeggen en dan nog, over iedereen wordt gepraat. Je bent echt niet de enige en uiteindelijk ligt het gebrek bij hen en niet bij jou. Maak jezelf niet onnodig gek.
» Confronteren
Wanneer er geroddeld wordt waar jij bij bent en je vindt dit niet fijn, kun je hier wat van zeggen. Je hebt het recht om je standpunt duidelijk te maken. Wanneer je achteraf merkt dat er over je geroddeld is, is het goed om hier wat van te zeggen. Zeker wanneer deze gedachte en het nare gevoel je blijven achtervolgen. Met confronteren laat je merken dat je er van op de hoogte bent en dat je de controle hebt. Laat ze niet over je heen lopen. Vind een rustig moment om dit te bespreken en vertel vooral wat het met jou doet. Hou het bij jezelf.
» Richt je op positieve dingen ♥
Roddelen brengt negativiteit en het zuigt energie. Dit is niet wat je wil toch? Richt je op de leuke en positieve dingen. Er zijn heel veel mensen die roddelen ook vervelend en pijnlijk vinden. Zoek de positieve dingen en mensen op. Je kunt ook leuke gesprekken hebben over andere dingen. Neem afstand van ‘vrienden’ die constant op deze manier bezig zijn met anderen en ga nieuwe contacten aan, richt je op vriendschappen waarin je elkaar steunt en de mooie dingen in het leven.
» Leer ervan
Ervaringen met roddelen zijn niet leuk, maar kunnen je leven ergens wel verrijken. Je leert er van, je wordt er sterker van, je kunt leren om voor jezelf op te komen en confrontaties aan te gaan. Pak deze kans, haal er uit wat er in zit en leer hoe jij om kan gaan met dit soort lastige situaties. Dit kun je gebruiken in de toekomst bij soortgelijke situaties. Roddelen is namelijk overal en zullen wij allemaal ons hele leven meemaken. Daarnaast kun je deze leermomentjes vast ook goed gebruiken in andere situaties.
Laat je niet gek maken. Roddelen gaat niet over jou. Het gaat over onzekerheden, jaloezie, onwetendheid en gebreken die niet aan jouw kant liggen. Bedenk dat je beter en meer bent dan dat. Meer bent dan alle verhalen die verteld worden en sta erboven. Dit betekent niet dat je je er niet rot over mag voelen, maar beperk deze tijd. Het is het niet waard. Mij hebben de bovenstaande dingen in ieder geval heel erg geholpen. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben.
Nog een klein dingetje…
Wanneer je in een omgeving bent waar veel geroddeld wordt, of wanneer je heel onzeker bent en continu aan jezelf twijfelt, kan het ook voorkomen dat je denkt dat er over je gepraat wordt terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Alle blikken en gesmoes, het gelach wat stopt als je langsloopt en het gefluister tussen meiden onderling, kan voor jou een aanwijzing zijn om te denken dat ze over jou praten. Dit hoeft niet zo te zijn. Probeer je er bewust van te worden dat jij dat invult maar helemaal niet zeker weet.
Hoe ga jij om met mensen die roddelen?
Geef een reactie