Dat ik echt mezelf kan en mag zijn, geeft mij een enorm gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen. Ik mag er zijn, gewoon zoals ik ben. Dat is niet altijd zo makkelijk of vanzelfsprekend geweest. Zeker toen ik een eetstoornis had, worstelde ik enorm met mijn zelfvertrouwen en identiteit. Ik wist helemaal niet zo goed wie ik was en of ik die persoon eigenlijk wel durfde te zijn. Mijn identiteit was ook erg verweven met mijn eetstoornis en ik heb me vaak afgevraagd wie ik zonder eetstoornis zou zijn. Dat idee kon best eng en onwennig voelen. Ik ben blij te kunnen zeggen dat er geen zwart gat overbleef, maar dat het juist ruimte creëerde om mezelf te kunnen ontdekken en leren kennen.
Achteraf is dat misschien makkelijk praten, maar toen ik er middenin zat, was het lastig om daarop te vertrouwen. Misschien heb jij het op dit moment ook wel lastig met jezelf kunnen zijn. Want hoe weet je wie jij bent en hoe leer je om jezelf kunnen en mogen te zijn? Daarin heb ik me lang niet vrij gevoeld. En hoewel ik er op het moment zelf niet altijd zo bewust mee bezig ben geweest, kan ik achteraf zeggen dat de volgende punten me ontzettend hebben geholpen, zodat jij er op dit moment misschien wel iets aan kan hebben.
Je eetstoornis loslaten
Het loslaten van mijn eetstoornis was voor mij heel belangrijk om echt mijzelf te leren zijn. Het is niet zo dat als jij een eetstoornis hebt je geen persoon bent en niet meetelt, zeker niet. Maar om me echt vrij en mezelf te voelen, heeft dit wel een groot verschil gemaakt. Ik wil er vooral mee aangeven dat je er zo veel voor terugkrijgt als je herstelt van je eetstoornis. Mijn eetstoornis maakte me kleiner, onzekerder, minder zichtbaar, meer afgesloten, minder vrij, minder mij.
Stop met jezelf te vergelijken
Jezelf zijn gaat over jóu, dus niet over iemand anders. Daarom is het belangrijk geweest voor mij om te stoppen mezelf steeds met anderen te vergelijken. Een ander kan je natuurlijk inspireren, maar dat heeft toch een andere lading. Ik heb ook mensen in mijn leven die mij inspireren, maar ik hoef mijn waarde niet aan hen te meten. Ik ben niet beter of minder dan een ander. Ik ben gewoon wie ik ben. En jij bent wie jij bent. Vergelijk jezelf met jezelf en wees mild in dat proces.
Waardeer wat jou uniek maakt
Van elk mens is er maar één en hoewel we soms veel op elkaar lijken, zijn we allemaal verschillend. Waardeer wat jou uniek maakt. Dat kunnen uiterlijke eigenschappen zijn, maar ook karaktereigenschappen, interesses en voorkeuren. Een leuke lach, een goed gevoel voor humor, je creativiteit en kijk op de wereld. De band die jij hebt met de mensen in je omgeving, de dagdromen die je hebt en de dingen die jou gelukkig maken. Dat is hartstikke mooi en mag je allemaal omarmen.
Het schoonheidsideaal is maar 1% van de mensen
Of zoiets… Ik weet niet precies hoeveel procent van de mensen werkelijk ‘voldoet’ aan het hedendaagse schoonheidsideaal, maar ik weet wel zeker dat dat maar een héél klein percentage is. Het is dus helemaal niet zo als dat schoonheidsideaal niet op jou lijkt, jij dus buiten de boot valt, anders ben of er niet bij hoort. Sterker nog, 99% van alle mensen zijn met je. En zeg eens eerlijk, vind jij al die mensen dan ook niet mooi of niet goed genoeg? En is dat wat hun waarde als mens dan bepaalt? Lees hier meer over in het interview ‘DAMN, HONEY! Tijd voor verandering‘.
Luister naar je lichaam en intuïtie
Jezelf leren zijn heeft voor mij ook echt te maken met leren luisteren naar jezelf. Naar de signalen die je lichaam geeft, je intuïtie en hoe je je voelt. En natuurlijk ook om daar dan op te handelen. Een mooie uitdrukking vind ik altijd om ‘interesse in jezelf te hebben’. Heb interesse in jezelf, dan leer je jezelf kennen. Het mooie aan interesse vind ik dat het er geen oordeel vast staat van tevoren en dat het je echt uitmaakt. En je maakt ook uit!
Wees niet bang om fouten te maken
De angst om fouten te maken hield mij erg tegen in het kunnen zijn van mezelf. Bang om iets verkeerd te doen, om negatieve feedback te krijgen, om afgewezen te worden. Ik zal niet doen alsof dat nooit gebeurt, maar dat het gebeurt is misschien wel helemaal niet zo erg als dat je nu denkt. Fouten maken of de plank misslaan overkomt iedereen wel eens en hoort ook gewoon bij het leven. Dat doet niet af van jouw waarde als mens en je kan er ook veel van leren. Bovendien is niet geschoten altijd mis! En als je nooit iets probeert, is die eeuwige comfortzone – die als je toegeeft aan de angst ook steeds kleiner kan worden – eigenlijk helemaal niet zo fijn. Lees wat dat betreft ook eens de blogs ‘Kritiek is een cadeautje‘, ‘Ik ben afgewezen‘of ‘6 x wat je leer van falen‘.
Laat jezelf zien zoals je bent
En tot slot: laat jezelf zien zoals je bent! En dat is súper spannend. Iets waar ik zelf ook nog elke dag een beetje in groei. Misschien weet je zelf wel wie jij bent en waar jij voor staat, maar is dit toch spannend om ook te laten zien waar anderen bij zijn. Ik heb me heel vaak anders gedragen in het bijzijn van anderen omdat ik dacht dat zij bepaalde verwachtingen zouden hebben of me af zouden keuren. Daardoor kan je eigenlijk weer niet echt zijn wie je bent en dat voelt heel beklemmend. Ook kon ik het deprimerend vinden dat de mensen om mij heen dan misschien niet om mij gaven zoals ik écht was. Het kan heel eenzaam voelen.
Natuurlijk stel je je niet bij iedereen evenveel open, houd je rekening met elkaar en ben je op de ene plek wat meer thuis en op je gemak dan op de andere plek, maar ook binnen die kaders is er ruimte om jezelf te zijn en het op jouw manier te doen. En dat gun ik je.
Je mag er zijn. Jij.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie