Muziek is voor mij heel belangrijk. Muziek heeft emotie, gevoel en als ik muziek aan zet, kom ik op gang of kan ik beter nadenken. Muziek is een soort benzine, iets wat ik dagelijks nodig heb. Ik vind het leuk om nieuwe muziek te ontdekken, mijn playlist uit te breiden of soms juist heel vaak hetzelfde te luisteren en dat kan tegenwoordig op heel veel verschillende manieren. Je kunt natuurlijk downloaden via iTunes, illegaal downloaden, Youtube kijken en zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om muziek te verzamelen of te luisteren. Hieronder zal ik een aantal van deze manieren beschrijven met mijn eigen ervaring.
Spotify
Veel mensen vinden Spotify irritant omdat er veel reclame te horen is wanneer je het niet betaald gebruikt. Toch kun je met spotify gemakkelijk en gratis via internet muziek luisteren van enorm veel artiesten. Ik heb zelf een lange playlist verzameld op mijn Spotify account. Ik vind het fijn dat ik de nummers niet meteen hoef aan te schaffen en toch kan luisteren. Sommige liedjes word je ten slotte soms zat. Het nadeel zijn de reclames en het feit dat je altijd internet nodig hebt om het te beluisteren. Je kunt sinds kort ook Spotify gratis beluisteren via je telefoon of iPad.
Wat ik erg leuk vind aan Spotify is de pagina ‘ontdekken’. Hier vind je muziek in het genre waar jij vaak naar luisterd. Zo ontdek ik regelmatig nieuwe artiesten of mooie liedjes.
iTunes
Natuurlijk is dit een hele fijne en veilige manier van muziek verzamelen op je computer of telefoon. Er is ook ontzettend veel, eigenlijk alles, te vinden. Toch schaf ik eerlijk gezegd niet zo snel muziek aan via iTunes, omdat het toch vrij prijzig wordt met de ellenlange playlist die ik graag luister. Als ik betaal voor muziek, doe ik dit vaak door een LP te kopen.
8Tracks
Deze website geeft je de gelegenheid om andere ‘radiozenders’ en dus playlists te beluisteren. Je kunt zelf ook een playlist maken van 8 of meer tracks. Je kunt anderen volgen en nummers luisteren van anderen in hun playlist. Er zit in dit systeem geen balk waarop je ziet hoe ver het nummer is, maar enkel een plaatje. Ik vind het niet zo heel handig, maar het is wel een leuke manier om nieuwe muziek te leren kennen.
Soundcloud
Dit is een website waar je naast muziek van veel artiesten ook veel remixen en covers vindt. Dit maakt Soundcloud tot wat het is. Je vindt er heel veel muziek en ook veel dance, elektronische en andere moderne muziek. Je kunt er zelfs hele sets mee luisteren die worden gedraaid op feesten. Het nadeel van Soundcloud vind ik dat je er niet alles kunt vinden wat je zoekt, maar gelukkig wel veel. Het is helemaal gratis en er is ook een App voor op je telefoon. Ik heb er intussen een aantal fijne playlists gemaakt en vol andere mensen en artiesten om nieuwe muziek te ontdekken.
Deezer
Hier maakte Scarlet kennis mee toen ze haar telefoonabonnement wilde vernieuwen. Ze kon bij T-mobile voor 2 euro per maand namelijk een abonnement krijgen op Deezer. Hiermee kun je onbeperkt muziek luisteren en playlists aanmaken, zonder dat er reclame te horen is tussendoor. Deezer is een website om muziek te streamen, met meer dan 12 miljoen actieve gebruikers per maand in de hele wereld. Je hebt onbeperkte toegang tot een catalogus met 30 miljoen nummers met geluid van hoge kwaliteit, on- en offline, op elke drager (smartphone, computer, tablet, steroketen of autoradio).
Pirate
Dit was lange tijd voor mij een uitkomst. Toch vind ik het vaak irritant dat je sommige liedjes niet kunt downloaden en er veel slechte versies van liedjes op staan. Buiten dat is het natuurlijk ook een risico voor je computer en is het hartstikke illegaal. Toch doen veel mensen dit nog regelmatig, omdat het helemaal gratis is en je het nummer toch gewoon op je laptop en iPhone hebt staan.
Youtube
Op Youtube heb ik ook een kortere playlist gemaakt. Deze kan ik ongestoord luisteren, omdat ik ook AdBlocker heb gedownload. Dit is een applicatie die advertenties blokkeert op bijvoorbeeld Youtubefilmpjes in je browser. Ideaal om dus ongestoord te kunnen luisteren. Echter is het nadeel aan Youtube wel dat je internet nodig hebt en je het niet gemakkelijk op je telefoon kunt luisteren. Als je je telefoon op toetsenvergrendeling zet of een andere App gebruikt, gaat de Youtube App namelijk uit.
Luisterpaal
Vind je het leuk om nieuwe muziek te ontdekken dan is de 2voor12 Luisterpaal echt iets voor jou. Je kunt er nieuwe playlists ontdekken en beluisteren. Ook is er een App van de Luisterpaal beschikbaar. Ook hiervoor heb je tijdens het luisteren internet nodig. Het nadeel is dat de muziek niet blijvend op de website staat.
CD’s en Vinyl
Tegenwoordig brengen steeds meer artiesen geen CD, maar enkel een dowloadversie en een plaat op Vinyl uit. Platen draaien is niet alleen leuk om te doen, je hebt dan ook echt een bijzonder stuk in je collectie. Maar ook worden er nog steeds CD’s gekocht. Ik zelf koop nooit meer een CD. Ik heb zelfs geen CD-speler meer. Wel draai ik graag platen die ik koop bij de kringloopwinkel en hier en daar schaf ik een nieuwe aan. Het nadeel van muziek op platen en CD’s is natuurlijk dat je het niet mee kunt nemen, tenzij je een discman hebt of de CD’ eerst op je computer zet.
Het liefst zou ik alle muziek gratis kunnen downloaden en op mijn telefoon zetten. Maar dat wordt misschien een beetje een dure hobby en is niet fijn voor de artiesten. Toch is kopen en de muziek echt in je bezit hebben wel het aller fijnste. Je hebt dan geen internet nodig en toch altijd al je muziek bij je. Ik ben nu natuurlijk vooral benieuwd naar jullie ervarigen.
Luister je veel muziek en hoe doe je dat het liefst?
Geef een reactie