Hoe ‘slecht’ is overgewicht?

Op Instagram kregen we de vraag: hoe slecht is overgewicht nu eigenlijk voor je? Voorop willen we stellen dat overgewicht niet goed of slecht is, jou niet goed of slecht maakt, maar dat het hebben van overgewicht wel minder gezond is en dat het bepaalde klachten met zich mee kan brengen. Daar kan je allerlei feitelijke dingen over zeggen, en vanuit het standpunt van een arts, zullen we dat in deze video ook bespreken. Maar het hebben van overgewicht kan in het dagelijks leven ook best complexere overwegingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld dat gevoel van ‘is dit – of ben ik – goed of slecht?’ of wat als je kampt met een eetstoornis en eetbuien, ook dat proberen we in deze video te belichten.

Meer video’s van Proud2Bme vind je op ons YouTube-kanaal. Hier kan je bijvoorbeeld dagjes mee van de redactieleden bekijken, verschillende Q&A’s en meer.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

9 reacties op “Hoe ‘slecht’ is overgewicht?”

  1. Ik wil hier toch even wat over zeggen. Als ik een “gezond” gewicht zou hebben, volgens de bmi richtlijnen word ik niet meer ongesteld! Dus ik heb wat overgewicht anders functioneert mijn lichaam niet. En dat is niet een paar kilo!

    Dus je moet luisteren naar je lijf, hoe functioneert het, hoe voel je je en als dat oke is is dat helemaal prima of dat nou met overgewicht is of niet.

    Bmi is allang achterhaald!

  2. Wil niet vervelend doen, maar ik merk dat al deze negatieve gevolgen mijn angst voor aankomen eigenlijk vooral vergroten. Dus dan zie ik er niet uit zoals ik zou willen en maak ik ook nog eens meer kans op ziektes en aandoeningen.. En ik vind het te moeilijk om dan te zeggen van dan maar wat zwaarder zonder eetstoornis want ik ben veel te bang voor ziektes en dokters en alle kritiek van mensen wanneer je overgewicht hebt.

    1. Vervelend dat het bij jou je angst vergroot. Ik ken je situatie natuurlijk niet, maar als het voor jouw herstel nodig is om aan te komen, lijkt me het juist heel gezond als je daarvoor gaat. Het helpt mij om te vertrouwen op behandelaren/diëtisten hierin, want die hebben het beste met ons voor 🙂

    2. Misschien helpt het om bij jezelf te checken of het andersom ook zo werkt. Als ze in dit filmpje over de gevaren en dodelijke gevolgen van ondergewicht praten veroorzaakt dat bij jou dezelfde angst voor afvallen? Zo niet, dan is wellicht je eetstoornis met je brein aan het kloten.

  3. In mijn therapiegroep groep zat ook iemand met overgewicht. We moesten allemaal dezelfde eetlijst volgen. Sommige mensen kwamen daarmee aan, sommige bleven op gewicht en zij viel daarmee af. Het idee was eerst de eetstoornis aanpakken en dan zie je wel wat er met het gewicht gebeurd.
    Xxx

  4. Fijne video, Heb zelf 20 jaar morbide obesitas gehad en nadat ik de eetbuistoornis aangepakt had en de teleurstelling kreeg dat ik nooit meer streng mocht lijnen iv, terugvallen in de eetstoornis viel mijn droom om richting een gezonder gewicht te gaan in duigen, nu bijna 3 jaar later heb ik een maagverkleining en ben ik enorm blij met mijn gewicht ook al heb ik nu nog steeds obesitas, maar ik voel me wel een heel stuk gezonder, geen gewrichtspijn meer en niet meer zo snel buiten adem.

    Maar zeker eerst de eetstoornis aanpakken dat is al winst

  5. De maatschappij is geobsedeerd door overgewicht. Dat is gevaarlijk.
    Als je gewoon simpel leeft en je niet zo druk maakt en overal achteraan holt van wat er allemaal is, kom je al een heel eind.
    Je lichaam weet zo veel zelf. Het is niet nodig om alles te meten en te wegen en te analyseren.

    1. (Gedeeltelijk) mee eens.
      Maar er is ook een groot/groeiend gedeelte van de maatschappij dat steeds ongezonder leeft (eten, bewegen, etc.).
      Als jij daar niet onder valt; prima. Maar jij bent niet de gehele maatschappij, en voor sommige mensen betreft dit daadwerkelijk zorgwekkende ontwikkelingen.
      Dat is ook het moeilijke van de breedte van het begrip "Eetstoornissen"; dat het beide uitersten van het spectrum bevat. Dus sommige mensen die ondergewicht hebben en zich (onrealistische) zorgen maken over aankomen, en aan de andere kant weer mensen die overgewicht hebben en zich zorgen maken over "fat-shaming"… Heel moeilijk om zo serieus en empathisch over gezondheid te praten zonder op iemands lange tenen te staan…
      Maar de maatstaven zijn inderdaad lastig. Niet elke gradatie van overgewicht is daadwerkelijk ongezond, maar er is wel degelijk een (kantel)punt waarbij je daar wel objectief van kan spreken, al verschilt dat natuurlijk wel per individu…

  6. Bedankt voor de informatie. Toch mis ik wel nog extra informatie. Er zijn grote onderzoeken gedaan over hoe ongezond overgewicht nou werkelijk is en dat valt te betwisten. Je kan op vele andere manieren je gezondheid verbeteren zonder je direct op afvallen te moeten focussen. Bijvoorbeeld: niet roken, niet/weinig alcohol drinken, veel groente eten, bewegen etc.
    De BMI schaal was oorspronkelijk nooit voor dit doel bedoeld en gemaakt voor witte mannen. Ook is het op een bepaald moment van de ene op de andere dag veranderd, waardoor vele mensen opeens overgewicht hadden.
    Mensen met licht overgewicht lijken soms zelfs gezonder te zijn, komt ook uit veel onderzoeken.
    Er is veel interessants hierover te lezen in het boek over intuïtief eten van Evelyn Tribole met veel informatie over die onderzoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *