Hoe voel je je mentaal sterk

Vaak zijn mensen het meest hard naar zichzelf. Je kan bij jezelf heel vaak wel iets ontdekken waar je niet tevreden over bent en wat je graag zou willen veranderen. Wanneer je lekker in je vel zit is dit een stuk minder, kan je jezelf wat meer accepteren en voel je je vaak mentaal al wat sterker. In deze blog beschrijf ik 25 dingen die je kunnen helpen om je mentaal sterker te voelen.

• Je laat anderen de leiding nemen
Wanneer jij weet hoe dingen moeten gebeuren kan je ook anderen de leiding laten nemen en hier van genieten. Wanneer mensen je steun nodig hebben geef je dit natuurlijk. Het is natuurlijk fijn om de touwtjes in handen te hebben, maar het kan ook heel fijn zijn om anderen eens het werk te laten doen. Probeer je perfectionisme los te laten en accepteer dat het misschien niet helemaal op jouw manier gaat.

Je kan goed feedback ontvangen
Je kan je mening goed uiten naar anderen, maar je kan ook goed feedback van anderen ontvangen. Het maakt je niet uit of dit positieve of negatieve feedback is, je kan er wat mee en je kan dit goed verwerken. Als je niet zo goed bent in het ontvangen van negatieve feedback, kan je de negatieve feedback voor jezelf relativeren. Heeft die persoon misschien deels gelijk en is het iets waar je aan kan werken?

Je kan rustig blijven tijdens een noodgeval
Je weet dat het geen nut heeft om in paniek te raken en dat het de situatie niet verbeterd. Dus zelfs in een noodgeval lukt het jou om kalm te blijven. Probeer het noodgeval te relativeren en bedenk je dat wanneer je rustig blijft, je het beste kan helpen. Dit geldt natuurlijk ook als er iets met jezelf gebeurt.

Je kan je aanpassen als je weet dat dit verbetering brengt
Wanneer je sterk in je schoenen staat kan je goed omgaan met veranderingen. Je weet dat veranderingen goed kunnen zijn en past je dan ook makkelijk aan. Als je het moeilijk vindt om met veranderingen om te gaan kun je voor jezelf nagaan wat een verandering jou kan brengen. Veranderingen kunnen spannend zijn, maar als het een positief effect heeft is dat het zeker waard.

Je verwacht niks van anderen
Je verwacht niks terug als je heel erg je best doet voor iemand. Je weet dat je je er zelf ook beter door gaat voelen als je iemand helpt. Het kan best lastig zijn als je heel veel voor iemand doet en dit niet terug krijgt. Je kan dan voor jezelf bedenken dat jij in ieder geval een goede daad doet. Soms is het voor mensen ook heel moeilijk om waardering te laten zien.

Je geeft bij omstandigheden de schuld niet aan de omgeving
Je weet dat de schuld geven aan de omgeving geen zin heeft. Dat is iets wat buiten jouw macht ligt. Kijk goed naar wat er gebeurd is en wat jouw rol daarin was. Anderen kan je niet veranderen, maar je kan zelf wel kijken wat je de volgende keer anders kan doen. Het heeft geen zin om dingen de schuld te gaan geven die de situatie niet kunnen veranderen.

Je kan grenzen stellen
Je kent je eigen grenzen en vindt het ook niet moeilijk om deze aan te geven. Je kan het ook naar anderen duidelijk maken en laat anderen niet over deze grenzen heen gaan. Je kan je grenzen op een briefje schrijven voor jezelf zodat het duidelijk is voor jezelf. Dan is het makkelijker om deze grenzen ook bij anderen aan te geven.

Je bent niet afhankelijk
Je bent niet volledig afhankelijk van anderen op emotioneel gebied en je hebt mensen ook niet nodig om dingen in je leven te laten gebeuren. Dit betekent natuurlijk niet dat je hulp van anderen niet accepteert. Je kan voor jezelf opschrijven wat jij graag wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt. Zo kan je makkelijker doelen stellen en deze makkelijker bereiken als je weet wat je daarvoor nodig hebt.

Je weet dat wrok koesteren niet helpt
Je weet dat wrok koesteren niet helpt en dat dat een probleem niet oplost. Daarnaast word je er zelf niet vrolijker van. Probeer aan een oplossing te denken, te vergeven, in plaats van wrok koesteren.

Je wordt niet snel boos
Zelfs in de meest stressvolle situaties lukt het je om rustig te blijven. Jij kunt in stressvolle situaties goed je hoofd boven water houden. Ook weet je dat het geen nut heeft om te schreeuwen, je wilt je niet verlagen tot dat niveau. Wanneer je het lastig vindt om rustig te blijven in bepaalde situaties is het een goed idee om even ontspanning op te zoeken of even tot tien te tellen en goed na te denken over wat je gaat zeggen. Zo kan je voorkomen dat iets uit de hand loopt en er ruzie ontstaat.

 Je beperkt je gedachten niet
Wanneer er iets aan de hand is denk je goed na over de situatie. Je bent goed in staat om te onderzoeken wat er echt aan de hand is voordat je een conclusie trekt. Ga in een situatie na wat er allemaal speelt en zet alles voor jezelf op een rijtje. Trek pas je conclusie als je alle aspecten van het verhaal kent.

Je kan jezelf vergeven
Het is niet altijd even makkelijk om situaties uit het verleden te vergeten en jezelf te vergeven om de fouten die je hebt gemaakt, maar je weet ook dat het geen zin heeft om hier in te blijven hangen en dat je met jezelf vergeven verder komt. Relativeer voor jezelf dat niet iedereen perfect is en dat iedereen fouten maakt in het leven. Van die fouten kan je ook weer leren. Je gaat je er ook niet beter door voelen door jezelf de schuld te blijven geven. Probeer dat achter je te laten.

Je gaat wijs om met je geld
Je bent verstandig als het gaat om je financiële zaken. Je denkt goed na voordat je geld uitgeeft en geeft je geld niet uit aan troep. Als je het moeilijk vindt om te sparen of weinig geld uit te geven kan je met jezelf afspreken dat je bijvoorbeeld maar twintig euro meeneemt als je gaat shoppen, of natuurlijk minder als je echt niks wilt uitgeven.

Je kent je beperkingen
Je hebt voor jezelf vastgesteld wat je beperkingen zijn en je leert ermee leven omdat je weet dat dat is wie je bent. Je kan jezelf wel continu proberen te veranderen, maar soms is het beter om je er gewoon bij neer te leggen dat je niet perfect bent. Want wie is dat wel?

Je deelt je tijd wijs in
Je wilt zo veel mogelijk gebruik maken van de tijd die je hebt en besteed dit dus ook nuttig. Je hebt geen zin om kostbare tijd aan zinloze dingen te besteden. Merk je dat je zelf wel eens dagen besteed aan niks doen, terwijl je eigenlijk nog zo veel dingen moet doen? Schrijf voor jezelf op wat je echt moet doen en plan dit in. Zet eventueel werkers en vraag aan anderen of ze jou ook willen helpen herinneren. Soms is een stok achter de deur wel fijn!

Je weet dat doorzettingsvermogen loont
Je hebt doorzettingsvermogen waardoor je niet opgeeft totdat je hebt bereikt wat je wilt. Je blijft doorgaan tot je weet dat je het gaat halen. Bekijk wat jou allemaal motiveert en kracht geeft en probeer dit zo veel mogelijk te gebruiken. Schrijf eventueel een brief aan jezelf waarin je dit duidelijk maakt. Je kan natuurlijk ook altijd steun vragen aan de mensen om je heen.

Je volgt je intuïtie
In bepaalde situaties kan je je intuïtie volgen en je weet dat je hier ook van kan leren. Je weet wie je bent en wat je wilt bereiken. Daardoor is het voor jou makkelijker om naar je gevoel te luisteren. Als je dit moeilijk vindt is het is goed om af en toe eens bij je gevoel stil te staan en voor jezelf te bedenken wat je graag wilt. Schrijf dit eventueel op.

Je laat je niet tegenhouden door obstakels
Je blijft doorgaan tot je hebt wat je wilt en laat je hierbij niet tegenhouden door obstakels. Je weet dat opgeven je niet gaat helpen en kijkt altijd naar alternatieven. Wanneer je tegen een obstakel aan loopt kan het lastig zijn om jezelf weer bij elkaar te rapen. Probeer het obstakel voor jezelf te relativeren en kijk wat jou weer de kracht kan geven om verder te gaan.

Je voorkomt uitstel
Je bent in staat om eerst een taak af te maken voordat je aan een nieuwe begint en stelt huidige taken ook niet uit. Je weet dat dat alleen maar meer werk veroorzaakt en dat dit alleen maar stress oplevert. Maak voor jezelf een to do list. Gun jezelf na elke afgeronde taak wat ontspanning. Zo zal het je beter lukken om alle taken af te maken.

Je kijkt altijd naar manieren hoe je jezelf kan verbeteren
Je ziet altijd dat je er ruimte is voor verbetering en dat je aan jezelf kan werken. Je hebt geaccepteerd dat niemand perfect is en dat er altijd iets is waar je aan kan werken. Probeer voor jezelf te accepteren dat niemand perfect is. Iedereen mag fouten maken, jij dus ook. Kijk voor jezelf waar je graag verbetering in zou willen zien en probeer dit stapje voor stapje te realiseren.

Je kan je excuses aanbieden
Wanneer het nodig is kan je je excuses aanbieden. Je weet zelf wanneer je iets fout hebt gedaan en kan dit dan best toegeven. Je bent niet bang dat je hiermee je imago verpest en weet dat je de volwassene bent in de situatie als je je ongelijk kan aangeven. Vind je het lastig om je ongelijk aan te geven? Relativeer voor jezelf dat dit alleen maar goed is en dat anderen het ook kunnen waarderen als mensen kunnen toegeven dat ze fout zitten.

Je zorgt voor je eigen gezondheid
Je vindt gezondheid belangrijk, want je weer dat je dan gelukkiger bent. Wanneer je je goed voelt zit je ook lekkerder in je vel. Neem je eigen gezondheid serieus, want jij verdient het ook om je goed te voelen.

Je neemt negativiteit niet te serieus
Je gaat nergens van uit tot je de hele situatie snapt en je probeert het negatieve, de roddels, niet direct te geloven. Bekijk eerst een hele situatie en ga niet meteen van het slechte uit. In sommige situaties kunnen er ook misverstanden ontstaan, waardoor de situatie anders lijkt dan hoe hij daadwerkelijk is. Bijvoorbeeld: Je hoort van mensen dat iemand over jou heeft geroddeld en je gelooft dit meteen, terwijl in de werkelijkheid dit een roddel is en die persoon nooit wat over jou gezegd heeft.

Je staat open voor hulp van anderen
Je kent je zwakke punten en staat dan ook open voor hulp van anderen. Je weet dat anderen jou kunnen helpen met situaties waar je tegen aan loopt en kan hier van leren. Als je het moeilijk vindt om hulp van anderen te accepteren kan je voor jezelf relativeren dat mensen hun hulp aanbieden omdat ze dat willen. Daarnaast ben je sterk als je kan aangeven dat je hulp nodig hebt en je kwetsbaarheid kan laten zien. Je hoeft het niet alleen te doen.

Je doet dingen buiten je comfort zone
Je weet dat je leert als je dingen buiten je comfort zone doet en dat je hierdoor echte stappen kan zetten. Je eigen veilige wereldje is heel prettig, maar als je hier in blijft hangen kan je niet groeien. Schrijf voor jezelf op wat je nu niet doet omdat dat buiten je comfort zone is. Bekijk voor jezelf of je hier stappen in kan gaan zetten en wat je daarbij nodig hebt. Je hoeft niet meteen enorm grote stappen te zetten, met kleine stapjes gaat het je ook lukken.

Amy

Geschreven door Amy

Reacties

2 reacties op “Hoe voel je je mentaal sterk”

  1. Heel leerzaam en bruikbaar overzicht! Zo kun je je ontwikkelen tot een mooi persoon. Als iedereen volgens deze principes zou leven, dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *