De laatsten maanden lees je overal blogs en artikelen over Marie Kondo of Konmari, zoals de methode van Marie wordt genoemd. Marie is een vrouw uit Japan die wordt gezien als ‘opruimgoeroe’. Ze helpt mensen om hun leven weer op orde te krijgen en is iemand die heel veel weet van ordenen, opruimen en minimaliseren. Spullen wegdoen en uitkiezen wat je echt belangrijk vindt. Ze helpt mensen hun rommelige huis op te ruimen en vervolgens geeft ze hen ook handvatten om hun huis en kasten netjes te houden. Het boek dat Marie Kondo schreef heet Opgeruimd. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar wel doorgebladerd en ben er erg nieuwsgierig naar. Ik heb er inmiddels ook een hoop over gelezen in blogs en andere plekken op internet en zal kort met je delen wat het is en wat ik er zelf mee doe.
Marie Kondo heeft vooral een aantal handige manieren gevonden waarop je beter kunt opruimen en spullen weg kunt doen. Zo zijn er slimme tips te vinden over hoe je je kleding op moet vouwen, spullen moet ordenenen maar ook waarom je eerst je gehele kast leeg moet halen voordat je de kast opruimt en dat je echt heel wat spullen weg moet doen, omdat je vast niet al je spullen in huis echt nodig hebt. Marie stelt je een vraag bij het uitzoeken van je spullen die je met ja moet kunnen beantwoorden als je het ding wilt houden en dat is; Does it spark joy? Maakt het je gelukkig of blij? Zo, niet dan moet het weg.
Als je op die manier je spullen gaat uitzoeken en opruimen, heb je heel wat vuilniszakken en dozen nodig om de spullen in te stoppen die weg gegooid moeten worden, naar de recycling gaan of die je wilt verkopen. Zo heb ik inmiddels ook hele lading spullen weg gedaan. Ik zal je kort uitleggen in welke volgorde je volgens Marie te werk moet gaan.
Kleding
- Tops
- Broeken
- Hangende items
- Sokken
- Ondergoed
- Tassen
- Accessoires
- Badpakken/sportkleding
- Schoenen
Boeken
Papieren en administratie
Overig
- Dvd’S
- Skincare Make-up
- Accessoires
- Valuables (pasjes, bonnetjes)
- Elektrische apparatuur
- Huishoudelijke items
- Keukenspullen (kun je ook opdelen in categorieën)
- Hobby gerelateerde items=
Spullen met emotionele waarde (souvenirs, foto’s, kaartjes)
Als je opruimt op de Konmari methode is het belangrijk om dat per categorie aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat je iedere categorie grondig aanpakt, niets vergeet en deze ook af kunt sluiten als je ermee klaar bent. Het is belangrijk om bijvoorbeeld bij de categorie kleding, al je kleding, schoenen en accessoires op te zoeken en op je bed te gooien. Je kasten zijn dan leeg. Vervolgens ga je onderdeel voor onderdeel te werk. Je houdt het met beide handen vast en stelt jezelf de vraag of je er gelukkig van wordt. Geeft het je een blij gevoel? Niet? Dan bedank je het ding en kan het in de zak voor het goede doel of naar de IJhallen. Wel? Dan vouw je het zorgvuldig op en orden je het netjes in je kast.
Wat bij Marie Kondo ook opvalt is dat zij materialen als ‘levende’ dingen ziet. Zo raadt ze je aan om iedere dag je school-, werk- of handtas leeg te ruimen en op een plek op te hangen zodat hij uit kan rusten van het dragen van je spullen. Mij iets te wazig, maar volgens Marie een goede manier om naar je spullen te kijken en opgeruimd te blijven.
Marie vindt het ook belangrijk dat je spullen goed behandelt. Niet enkel omdat je er dan lang me kunt doen, maar ook omdat het volgens haar voor jou en de spullen goed is om het op een waardevolle en dankbare manier mee om te gaan. Bedank dan ook de spullen die je weg doet voor wat ze je hebben opgeleverd en neem afscheid. Je kunt volgens Marie Kondo je leven resetten en opnieuw beginnen, op materieel gebied, maar dit doet ook veel met je psyche.
Een ander punt van Marie is dat ze vindt dat je spullen zichtbaar moet opbergen. Sokken rol je per twee op, in plaats van dat je ze in elkaar stopt. Je legt je kleding op zo’n manier neer, dat je overzichtelijk kunt zien wat je hebt. Ook kleding hang je op een bepaalde manier op. Zo hang je dikke kledingstukken eerst op, maar hang je je kleding ook van lang naar kort op in je kast. Dit heb ik ook gedaan en ziet er trouwens heel geordend uit. Het geeft inderdaad een overzichtelijk gevoel en dat maakt de aanblik van de kast veel rustiger.
Ik denk dat we met zijn allen wel een beetje behoefte hebben aan rust en overzicht nu onze levens, de wereld online en de maatschappij allemaal zoveel van ons vragen. Het gaat ook over een stukje mindfulness, downshiften en minimalisme. Bewust omgaan met wat je hebt, stilstaan in een drukke wereld. Ademhalen en rust vinden. Iets dat veel mensen, incluis mij, aanspreekt. In mijn drukke hoofd is het al chaotisch genoeg. De rust in mijn leven op het gebied van tijdsindeling, relaties, werk en ook op materialistisch gebied is dan erg belangrijk. De methode van Marie Kondo kun je goed gebruiken om beter te leren opruimen, maar ik denk wel dat je hierin niet te extreem te werk moet gaan. De methode is een fijne richtlijn die mij helpt het minimalisme in mijn leven te introduceren, maar zo strikt als Marie Kondo het adviseert, dat zou niets voor mij zijn.
Ik ben benieuwd of jij al had gehoord over Marie Kondo, of je het boek hebt gelezen en of jou het aanspreekt!
♥
Geef een reactie